Zaznacz stronę

Blender ręczny czy kielichowy, który będzie lepszym wyborem?

Trudno wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez blendera. Te niewielkie, ale niezwykle przydatne urządzenia zdążyły już do siebie przekonać miliony ludzi na całym świecie! W końcu blendery umożliwiają nam zrobienie we własnej kuchni różnych zdrowych posiłków: zup-kremów, koktajli, hummusu, smoothie, sosów, past warzywnych czy nawet masła orzechowego.

Urządzenia te dostępne są w dwóch wersjach: blendera kielichowego oraz blendera ręcznego. I tu zaczyna się dylemat! Który jest lepszy – blender kielichowy czy ręczny? Postaramy się dziś przedstawić główne cechy, zalety i wady tych dwóch małych bohaterów współczesnej kuchni!

Blender ręczny czy kielichowy

Do czego właściwie służą blendery?

Blender to niewielkie urządzenie elektryczne, które posiada kilka bardzo praktycznych funkcji. Jego podstawowym zadaniem jest mieszanie i miksowanie produktów różnego typu. Przeważnie są to warzywa i owoce, choć blender radzi sobie także z mieleniem orzechów czy kostek lodu! Z pomocą urządzenia możemy zrobić zupę krem, pyszne smoothie, pastę czy koktajl. Niektóre modele dają także możliwość ubijania piany lub nawet mielenia ziaren kawy! Krótko mówiąc – wykorzystywać możemy go na wiele różnych sposobów.

Blender i jego ciekawa historia

Historia blendera nie jest często poruszana. A szkoda, bo mało kto wie, że zawiera polski wątek! Choć blendery zdominowały nasze domostwa w ciągu ostatniego dziesięciolecia, to opatentowane zostały już w 1922 roku. Wymyślił je zamieszkujący USA Stephen Popławski jako urządzenie do przyrządzania koktajli mlecznych. Z czasem blender zyskał na popularności i tak trafił właśnie na nasze kuchenne blaty. I to w dwóch różnych formach, co do dziś dzień stanowi dylemat konsumentów, którzy zastanawiają się, jaki blender wybrać: reczny czy kielichowy?

Blender ręczny czy kielichowy – porównanie

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, które urządzenie jest lepsze. Zarówno blendery ręczne, jak i kielichowe mają swoich oddanych zwolenników i przeciwników. Choć ich podstawowa funkcja jest podobna, to różnią się one pewnymi cechami. Wybór blendera należy przede wszystkim oprzeć na tym, do czego chcemy go wykorzystywać. W końcu dobry blender to blender zaspokajający nasze potrzeby. Chcesz wiedzieć, jakie zastosowanie ma blender kielichowy, a jakie blender ręczny? Podpowiemy dziś, na co zwrócić uwagę przy wyborze typu blendera i przestawimy możliwości tych działania urządzeń.

Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:

Blendery kielichowe

Blender kielichowy to inaczej blender stojący. Jest to urządzenie składające się z dzbanka (zazwyczaj szklanego) zwanego tytułowym kielichem. Pojemności kielicha mogą być różne i zależą od modelu. Na jego dnie umieszczone są ostrza, wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej. Kielich osadzony jest na stabilnej podstawce, a z wierzchu posiada dopasowaną pokrywkę. Bezpośrednio do wnętrza pojemnika wsypuje się produkty, które mają zostać zmiksowane. Urządzenie uruchamia się za pomocą pokrętła lub przycisku. Zazwyczaj w tego typu blenderach kontrolować można moc i tempo działania ostrzy.

Większa moc i wygoda

Blender kielichowy to typ urządzenia, które posiada większą moc (nawet do 1800 W). Blendery stojące uznawane są także za bardziej stabilne i wygodniejsze w użytkowaniu. Podczas procesu miksowania nie jest bowiem potrzebny nasz udział. Inaczej to wygląda w przypadku blendera ręcznego (który trzeba trzymać w dłoniach). Wybór blendera z pojemnikiem to także mniejsze ryzyko bałaganu w kuchni. W blenderze kielichowym produkty znajdują się „pod zamknięciem”, a zatem nie ma ryzyka, że ubrudzą nasze ubranie, kuchenny blat czy ściany.

Nie ma na niego mocnych

Jak już wspomnieliśmy, blender kielichowy to sprzęt o dużej mocy. Dzięki temu łatwo poradzi sobie z zadaniem rozdrabniania twardych produktów, takich jak prażone ziarna kawy, orzechy czy lód. To prawdziwy sprzęt do zadań specjalnych! Blender kielichowy pozwala w kilka chwil przygotować masło orzechowe, aksamitne smoothie, a dzięki możliwości kruszenia lodu także sorbety czy koktajle. Co więcej, dzięki funkcji kontrolowania prędkości można kontrolować to, na jak drobne kawałki ma być zmiksowany lód.

Oczywiście, zastosowanie blenderów kielichowych nie kończy się na miksowaniu twardych produktów. Z powodzeniem możemy wykorzystać je do blendowania miękkich warzyw, owoców, przygotowania zupy czy robienia sosów.

Dokładnie zblendowane składniki

Blender kielichowy posiada także dodatkowe zalety. Jego użycie daje gwarancję dokładnego zmieszania składników. Dokładnie rozdrobnione będą nawet te twarde produkty! Jeśli jednym z Twoich głównych zamiarów kuchennych jest robienie aksamitnych sosów, musów, koktajli czy masła orzechowego to powinieneś wybrać blender kielichowy. Co więcej, w kielichu możemy zmiksować produkty znacznie szybciej, niż umożliwia to blender ręczny.

Większe bezpieczeństwo blendera kielichowego

Z uwagi na swoją konstrukcję, blender kielichowy uważany jest za bardziej bezpieczny typ sprzętu. Ostrza znajdują się w końcu na dnie pojemnika i praktycznie nie ma możliwości, aby podczas użytkowania noże blendera miały kontakt z naszymi dłońmi. Również większa stabilność blendera kielichowego zwiększa jego poziom bezpieczeństwa i zmniejsza ryzyko skaleczenia się.

Blendery kielichowe także znacznie wolniej się przegrzewają. Pozwala to dłużej korzystać z pracy urządzenia bez ryzyka jego uszkodzenia lub co gorsza, wystąpienia zwarcia w naszej domowej instalacji elektrycznej.

W małej kuchni blender kielichowy?

Blender kielichowy, choć jest bardziej stabilny i ma większą moc, to jednocześnie jest urządzeniem o nieco większym gabarycie. Mamy tu w końcu podstawkę, pojemnik, pokrywkę… Wybierając urządzenie do swojego domu, należy zatem wziąć pod uwagę ilość posiadanej przestrzeni. Nie w każdej kuchni zmieści się standardowy blender kielichowy.

Oczywiście, przed zakupem warto sprawdzić parametry i wielkość urządzenia. Na rynku znaleźć możemy już kilka modeli blenderów kielichowych, których pojemność wynosi nie więcej niż 0,5 l. Ich konstrukcja składa się zazwyczaj z małej podstawki i niewielkiego kielicha. Zmieszczą się one także w mniejszej kuchni, niemniej jednak funkcje takich mini urządzeń będą już trochę ograniczone.

Jak wybrać blender? Wady urządzenia kielichowego

Blendery kielichowe, choć są urządzeniami o dużej mocy, radzą sobie z twardymi produktami, a ich ostrza osadzone są bezpiecznie w kielichu, to jednak posiadają one pewne wady. I nie jest to tylko konieczność posiadania odpowiedniej ilości miejsca do ich przechowywania.

Model kielichowy będzie zazwyczaj droższy, ze względu na swoją wielkość i bardziej zaawansowaną konstrukcję. Cena oczywiście będzie zależała od konkretnej propozycji danego producenta. Najtańsze urządzenie możemy kupić za około 140 zł, najdroższe będzie kosztowało nawet 1300 zł!

Kolejną wadą blendera stojącego jest kłopotliwa konieczność jego czyszczenia. Blender trzeba rozebrać, a kielich dokładnie wyszorować. W przypadku pojemników o dużej pojemności może to być problematyczne i nieco męczące.

Ostatnią wadą sprzętu kielichowego jest hałas wytwarzany podczas blendowania. Głośność pracy zależy oczywiście od konkretnego modelu i trybu. Niemniej jednak, ze względu na większą moc urządzenia trudno, aby funkcjonowało ono w sposób cichy.

Blendery ręczne

Blender ręczny jest pozycją, którą porównać można z blenderem stojącym. Jego konstrukcja jest zgoła inna: składa się z ergonomicznego trzonu oraz końcówki, na której krańcu znajdują się blendujące noże. W zależności od modelu, końcówki te można wymieniać, co znacznie zwiększa możliwość miksowania różnych składników. Komu przyda się blender ręczny oraz w jakich sytuacjach się sprawdza?

Swoboda manewru

Blender ręczny podczas pracy należy trzymać w dłoniach. Rozwiązanie to daje pewne możliwości, ma też swoje wady. Główną z jego zalet jest to, że produkt zmiksować możemy bezpośrednio w garnku lub w innym naczyniu.

Rozwiązanie to będzie szczególnie wygodne podczas miksowania składników na zupy kremy czy zupki dla dziecka. Nie tylko przyspiesza to całą procedurę przygotowywania potrawy, ale jednocześnie od razu ogranicza powstający w kuchni bałagan. W końcu wystarczy włożyć blender do używanego już garnka, a zatem nie brudzimy już żadnego dodatkowego naczynia.

Dobra rękojeść kluczem do sukcesu

Jak dobrze wybrać blender ręczny? Warto zwrócić uwagę na kształt i konstrukcję rękojeści. Warto, aby blender był poręczny – jego uchwyt był ergonomiczny i antypoślizgowy. W końcu nierzadko zdarzy nam się go chwycić mokrymi dłońmi. Na szczęście obecnie prawie każdy model posiada odpowiednie rozwiązanie, gwarantujące wygodę i bezpieczeństwo użytkowania.

Co zmiksuje ręczny blender?

Z blenderem ręcznym przygotować możemy masę przysmaków. Najlepiej poradzi on sobie z przygotowaniem zupy-krem czy potrawy dla dzieci. Urządzenie z sukcesem będzie także miksować owoce i warzywa. Z jego pomocą uzyskamy wiele domowych musów, koktajli, warzywnych smoothie czy zdrowych sosów własnej roboty. Zaletą blenderów ręcznych jest ich poręczność i szybkość użytkowania. Zazwyczaj wystarczy kilka chwil, aby uzyskać zmiksowaną zupę czy różnej maści koktajle.

Mniejsza moc blendera

Mimo wszystko blender ręczny może nie poradzić sobie z miksowaniem wszystkich składników. Modele ręczne to urządzenia o mniejszej mocy, a zatem ich możliwości są nieco ograniczone. Z niektórymi twardymi produktami mogą sobie one nie poradzić. Nie każdy blender ręczny nada się do miksowania lodu, orzechów, a tym bardziej kawy, co wynika także z ich konstrukcji. W blendowaniu tego typu produktów znacznie lepiej sprawdza się dopasowany pojemnik.

Proces blendowania zajmuje wiecej czasu

Również sam poziom zmiksowania produktów może być mniejszy, co również wiąże się nie tylko z mocą urządzenia. Sama końcówka ma inną konstrukcję i jest najczęściej mniejsza. A zatem dociera do mniejszej ilości produktu, niż to się dzieje w blenderze ręcznym.

W efekcie zblendowanie większej ilości sosu czy musu zajmuje więcej czasu niż w przypadku kielichowego odpowiednika. Blender ręczny również szybciej się nagrzewa, co może być problematyczne podczas blendowania bardziej wymagających składników.

Oczywiście, nie oznacza to, że urządzeni nie sprawdza się podczas miksowania. Niektóre modele posiadają wymienne, dużej końcówki, co znacznie ułatwia pracę. Można też sobie poradzić, używając ręcznego blendera po prostu do mniejszej ilości składników jednocześnie, co pozwoli na dokładniejsze ich rozdrobnienie.

Zwróć uwagę na ostrza

Jeśli planujesz kupić blender ręczny to rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest zwrócenie uwagi na noże. Najtańsze modele posiadają często plastikowe ostrza, co nie jest pożądane w tego typu urządzeniach. Owszem, nawet plastikowe ostrze wystarczy do przyrządzania podstawowych potraw z warzyw i owoców. Rzecz jednak w tym, że nie będzie tak efektywne podczas w pracy. Takie ostrza są też o wiele mniej trwałe, a więc możemy spodziewać się, że szybko będziemy zmuszeni kupić kolejny blender. Jesteśmy zdania, że dobry blender powinien być jednak trwalszy.

Blender ręczy i jego dodatkowe zalety

Blendery ręczne, choć mają nieco mniejszą moc niż urządzenia wyposażone w kielich, to wymienić możemy pewne ich zalety. Przede wszystkim, są one naprawdę niewielkie i zajmują mało miejsca. Mały blender ręczny zmieści się w każdej kuchni! Bez problemu można upchnąć go do szafki, bez robienia przemeblowania w kuchennym wyposażeniu.

W przypadku typu ręcznego nie ma też konieczności wygospodarowania dodatkowego miejsca na blacie. Urządzenie to stanowi mini rozwiązanie, dające mimo wszystko duże możliwości w przyrządzaniu zdrowych potraw bez większego wysiłku.

Łatwość czyszczenia i niższa cena

Blender ręczny łatwo utrzymać w czystości. Jego końcówka zazwyczaj jest zdejmowana i można ją po prostu opłukać pod bieżącą wodą (czego nie zrobimy w blenderze kielichowym). Ceny blenderów ręcznych są również niższe z uwagi na ich mniejszą konstrukcję.

Na zakup podstawowego, ale całkiem sprawnego urządzenia wystarczy już kwota kilkudziesięciu złotych. Kolejną jego zaletą jest cicha praca. Blender ręczny miksuje składniki znacznie ciszej, niż blender stojący. A zatem, biorąc pod uwagę łatwość czyszczenia i niewielki hałas można stwierdzić, że blendery ręczne są urządzeniami praktycznymi i mało uciążliwymi.

Jaki blender wybrać- wady blendera ręcznego

Choć blender ręczny doskonale sprawdzi się w kuchni, to jednak posiada pewne ograniczenia względem urządzenia kielichowego. Nie tylko ma mniejszą moc, przez co nie sprawdzi się np. podczas efektywnego kruszenia lodu.

Samo miksowanie może być problematyczne pod kątem bałaganu. Choć blender sam w sobie jest poręczny, to trzeba bardzo uważać, aby przygotowywane sosy, smothie czy kremy, czy masło orzechowe nie rozprysły się na wszystkie strony, brudząc nasze ubrania, blat i kuchenne ściany.

Pamiętać należy także, że w przypadku ręcznego typu blendera jesteśmy zmuszeni aktywnie uczestniczyć w procesie blendowania – w końcu trzymamy urządzenie w ręku. Niekiedy może się okazać, że do skutecznego zmiksowania pokarmu potrzeba użyć nieco siły fizycznej.

Jednym z ważnych aspektów jest także kwestia bezpieczeństwa podczas używania ręcznego sprzętu. Noże znajdują się tu bowiem na końcu rękojeści. Ryzyko skaleczenia się nimi jest większe, gdyż od spodu nie są niczym osłonięte. Należy o tym obowiązkowo pamiętać podczas korzystania z urządzenia.

Blender ręczny czy kielichowy?

Czy któryś blender jest lepszy? Który wybrać? Wszystko zależy od tego, do czego ma być użytkowany i jakich funkcji oczekujemy od naszego sprzętu. Zasadniczo, obydwa typy sprzętów spełniają podobne podstawowe funkcje. Pozwalają przyrządzić musy, sosy, kremowe zupy czy zdrowe warzywne koktajle – i to bez większego wysiłku!

Blendery stojące zajmują więcej miejsca, ale mają większą moc. Umożliwią drobne kruszenie lodu, przyrządzenia masła orzechowego, przygotują w kilka chwil niebiańsko aksamitne smoothie. I co ważne – na pewno nie pobrudzą przestrzeni wokół siebie!

Blendery ręczne mogą być nieco bardziej wymagające. Niemniej jednak dają możliwość miksowania produktów bezpośrednio w garnku lub innym naczyniu. A przy tym jednocześnie zajmują mało miejsca. Niektóre modele ręczne posiadają na tyle dobre parametry i wysoką moc, że również poradzą sobie z kruszeniem lodu czy nawet mieleniem kawy. Potrzebne będzie jednak dodatkowe naczynie o sporej pojemności, aby blendowane składniki nie uciekały nam spod końcówki i nie brudziły przestrzeni wokół.

Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie obydwu typów urządzeń. Jeżeli tylko posiadamy wystarczająco miejsca, to warto rozważyć taką opcję. Zwłaszcza że mały blender ręczny kupimy już za symboliczną cenę.

Na co zwrócić uwagę kupując blender?

Przystępując do kupna blendera, warto sprawdzić, jakie parametry ma urządzenie. W przypadku blendera stojącego istotna będzie pojemność kielicha. W końcu wpływa ona na wielkość oraz zakres zastosowania urządzenia. Niezależnie od typu blendera warto też sprawdzić, ile jest ustawień prędkości, z jaką mocą może pracować urządzenie oraz czy nie posiada ono jakichś dodatkowych funkcji.

Jak kupić do kuchni blender, który Cię zadowoli i będzie niezawodny? Choć każdy model umożliwi miksowanie warzyw i owoców to każdemu z nas zależy na właściwym zainwestowaniu pieniędzy. Jeżeli chcesz sprawdzić, jakie są najlepsze modele blenderów, to skorzystaj z naszych rankingów! Nasi eksperci zestawili w nich najlepsze modele dostępne na rynku, zwracając uwagę na istotne aspekty. Czy najlepsze blendery muszą być drogie? Otóż nie – niektóre bardzo dobre modele dostaniesz w niezwykle niskiej cenie. Sprawdź sam i się przekonaj: