Zaznacz stronę

Jaka płyta indukcyjna będzie najlepsza? Podpowiadamy, jaką płytę indukcyjną kupić.

Płyta indukcyjna to urządzenie grzejne, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Jest funkcjonalne, bezpieczne w użytkowaniu i gwarantuje oszczędność energii. W efekcie coraz częściej zastępuje tradycyjną kuchenkę gazową, stając się doskonałym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni.

W artykule podpowiadamy, co należy wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji zakupowej. Prezentujemy praktyczne informacje, które pomogą Ci odnaleźć się w gąszczu ofert. Zobacz już teraz, jaka płyta indukcyjna zagwarantuje Ci codzienną przyjemność gotowania.

Jaka płyta indukcyjna będzie najlepsza

Jak działa płyta indukcyjna?

Płyta indukcyjna składa się z cewek elektromagnetycznych, które znajdują się pod szklanym blatem. W cewkach płynie prąd, który wytwarza pole magnetyczne. Z chwilą, gdy naczynie dotknie powierzchni płyty, prąd zostaje zamieniany w ciepło.

Tym, co charakteryzuje płytę indukcyjną, jest podgrzewanie samego naczynia. W przeciwieństwie do innych płyt grzewczych, w tym przypadku ciepło nie jest wytwarzane na powierzchni urządzenia. Dzięki temu nawet po dłuższym czasie korzystania z płyty, jej powierzchnia pozostanie co najwyżej ciepła. Takie rozwiązanie wpływa na bezpieczeństwo pracy i zapewnia większą efektowność działania.

A skoro mowa o bezpieczeństwie użytkowania. Zakup płyty indukcyjnej odradza się osobom z rozrusznikiem serca. Płyta wytwarza pole magnetyczne, które może niekorzystnie wpłynąć na działanie rozrusznika. Może też rozmagnesować kartę kredytową, jeśli położymy ją w pobliżu urządzenia.

O czym jeszcze należy pamiętać, decydując się na zakup płyty indukcyjnej? O zakupie odpowiednich naczyń. Są to garnki i patelnie z ferromagnetycznym dnem oznaczone symbolem zwojnicy. To prawdopodobnie największy minus użytkowania tego rodzaju płyty grzewczej. Kupując płytę, musimy uwzględnić w kosztach również zakup odpowiednich naczyń.

Co nie zmienia faktu, że płyta indukcyjna to ekonomiczne rozwiązanie polecane do każdej kuchni. Dlaczego opłaca się zainwestować w dobrej klasy urządzenie? Jakie korzyści daje korzystanie na co dzień z indukcji?

Przede wszystkim płyta indukcyjna znacznie skraca czas gotowania. W porównaniu do kuchenki gazowej jest to nawet o 30% krócej! Gotowanie na płycie indukcyjnej jest też dużo bardziej energooszczędne. Jeśli do tej pory gotowaliśmy na płycie ceramicznej, to przechodząc na płytę indukcyjną, zmniejszymy zużycie prądu nawet o 25%! To z kolei oznacza mniejsze rachunki za prąd.

Korzystanie z płyty indukcyjnej jest też bezpieczne. Płyta nie nagrzewa się, więc nawet przypadkowe dotknięcie jej powierzchni, nie grozi poparzeniem. Z tego samego powodu mleko, które wykipi, nie będzie się przypalać. Inną zaletą płyt indukcyjnych jest łatwość czyszczenia. Wystarczy kilka minut, aby urządzenie wyglądało jak nowe.

Płyta indukcyjna, na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Jaką płytę indukcyjną wybrać? Wybór urządzenia do kuchni może być nie lada wyzwaniem. Szczególnie gdy po latach użytkowania tradycyjnej kuchenki gazowej czy elektrycznej, decydujemy się na zakup indukcji.

Nasz poradnik to zbiór praktycznych informacji, które ułatwią Ci to zadanie. Opisujemy w nim wymiary płyt indukcyjnych, rodzaje pól grzewczych i najważniejsze funkcje. Szukamy też urządzania do kawalerki i dla dużej rodziny. Zobacz, o ile gotowanie może być prostsze z nowoczesnym urządzeniem w kuchni – płytą indukcyjną.

Pola grzewcze – rodzaj i liczba

Zanim zdecydujesz, jaką płytę indukcyjną wybrać, zobacz w jakich wariantach jest dostępna.

Standardowa płyta indukcyjna posiada pojedyncze pola grzewcze. Ich średnica wynosi od 14 cm do 36 cm i wymaga zastosowania garnka o odpowiedniej średnicy dna.

Drugi rodzaj pól grzewczych to pola podwójnie lub potrójnie poszerzane. Na jednym polu można postawić dwa lub trzy garnki o różnej średnicy. Pola potrójnie poszerzane, mimo że gwarantują większy komfort użytkowania, są rzadziej spotykane.

Pola grzewcze o prostokątnym lub owalnym kształcie – służą do gotowania w większych naczyniach, np. brytfannach. Doskonale sprawdzają się do przyrządzania większych porcji.

Ostatni rodzaj to płyta indukcyjna bezstrefowa, czyli najbardziej funkcjonalny rodzaj urządzenia. W tym przypadku płyta dopasowuje się do wielkości garnków, co pozwala poszerzyć strefę przeznaczoną do gotowania. Inaczej mówiąc: chcąc ugotować potrawę, możesz postawić naczynie w dowolnym miejscu na płycie.

Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:

Jaką płytę indukcyjną wybrać – rozmiar

Rozmiar płyty zależy w głównej mierze od wielkości kuchni oraz potrzeb domowników. Zobacz, jaka płyta indukcyjna jest najlepsza dla singla, a jaka ułatwi przygotowanie posiłku dla większej rodziny.

Najpopularniejsze płyty indukcyjne to urządzenia wyposażone w 4 pola grzewcze. Ich szerokość wynosi zazwyczaj 60 cm, rzadziej 70 cm lub 75 cm. Taki model świetnie sprawdza się w przypadku 4-osobowej rodziny.

Największe płyty indukcyjne posiadają 90 cm szerokości i 5 pól grzewczych. Ale wystarczy poszperać w Internecie, aby znaleźć płyty indukcyjne wyposażone w 6, 8, a nawet 10 pól. Ich szerokość może przekraczać nawet 1 metr. Jednak ze względu na dość skromną liczbę modeli, trudniej wśród nich znaleźć swojego faworyta.

Na drugim biegunie mamy modele przeznaczone dla singla lub niewielkiego 2-osobowego gospodarstwa domowego. Szerokość najmniejszych płyt indukcyjnych nie przekracza 30 cm. To urządzenia wyposażone w 1 lub 2 pola.

Polecane modele płyt indukcyjnych mają na ogół prostokątny lub kwadratowy kształt. Możesz też zdecydować się na dużo rzadziej spotykane rozwiązanie, czyli płytę o zaokrąglonym kształcie. Takie modele oferuje Teka.

Wykończenie i kolor płyty

Wykończenie płyty indukcyjnej to kolejny punkt, na który warto zwrócić uwagę podczas wyboru urządzenia do domu. Ma wpływ nie tylko na estetykę kuchni, ale też na łatwość czyszczenia i trwałość.

Do wyboru mamy 2 rodzaje płyt indukcyjnych: płyty indukcyjne bezramkowe oraz modele wyposażone w ramki.

Te pierwsze posiadają oszlifowane krawędzie. Dzięki temu w połączeniu z blatem tworzą jednolitą powierzchnię. Nieźle się prezentują i są łatwe do utrzymania w czystości, bo brud nie wnika między szczeliny.

Płyty indukcyjne z ramką są trudniejsze do utrzymania w czystości. Jednak w jedynym mają przewagę nad modelami bezramkowymi – dzięki metalowej ramce są mniej narażone na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo każdy wylany płyn „zatrzymuje się” wewnątrz ramki.

Jak wybrać płytę indukcyjną, która jest trwała, a zarazem łatwa do utrzymania w czystości? Rozwiązaniem pośrednim może być wykończenie listwą dwóch krawędzi płyty.

Większość dostępnych urządzeń to płyty ceramiczne. Dominującym kolorem jest czarny, który podkreśla nowoczesny charakter wnętrza. Do wyboru mamy też modele w odcieniach srebra, szarości i bieli.

Płyty indukcyjne – moc

Jaka powinna być moc przyłączeniowa płyty indukcyjnej? Zacznijmy od sprawdzenia mocy dostępnych na rynku urządzeń.

Moc płyty indukcyjnej mieści się w przedziale 2,8 kW – 12 kW.

Urządzenia o najniższej mocy są podłączane pod jedną fazę (230 V). To na ogół niewielkie płyty indukcyjne wyposażone w 1 lub 2 pola.

Modele o mocy od 4,7 kW do 12 kW są podłączane do gniazda trójfazowego, tzw. „siły” (400 v). Takie płyty będą gotować szybciej. Ale, co ważne, różnica będzie widoczna dopiero podczas przyrządzania posiłków na 3 lub 4 polach jednocześnie. Urządzenie warto podłączyć do trójfazowej instalacji elektrycznej, gdy w trakcie gotowania będziemy korzystać z funkcji Booster.

Podsumowując: zanim zdecydujesz, jaka płyta indukcyjna będzie dla Ciebie najlepsza, sprawdź rodzaj zasilania. W nowym budownictwie standardem jest instalacja trójfazowa, która umożliwia podłączenie płyty indukcyjnej do „siły”. W starszych budynkach pozostaje możliwość podłączenia pod 230 V.

Co ważne, część płyt indukcyjnych można dostosować zarówno do jednofazowej, jak i do trójfazowej instalacji elektrycznej. Przy podłączaniu należy bezwzględnie trzymać się wytycznych podanych przez producenta.

Sterowanie

Płyty indukcyjne są sterowane za pomocą pokręteł lub posiadają panel dotykowy. Pierwszy sposób na ogół dotyczy starszych i niskobudżetowych modeli. Obecnie jest coraz rzadziej spotykany.

Dużo wygodniejszym rozwiązaniem jest sterowanie przy użyciu sensorów. Panel umożliwia prosty wybór ustawień i wpływa na łatwość czyszczenia modelu. Sprawdźmy jego różne warianty.

Sterowanie plus/minus

Wciśnięcie plusa jest równoznaczne ze zwiększeniem mocy, a minusa – ze zmniejszeniem. W niektórych modelach wystarczy przytrzymać dłużej palec, aż do uzyskania pożądanej wartości.

Najlepszym rozwiązaniem jest osobny przycisk do każdego pola. To pozwala w szybki i łatwy sposób ustawić jego moc. W przypadku, gdy panel sterowania posiada tylko jeden regulator (plus/minus), to najpierw należy wskazać pole grzewcze, na którym chcemy zmienić poziom grzania.

Slider

Drugim rozwiązaniem stosowanych w płytach na indukcję jest slider, czyli płynna regulacja ustawień. Aby uzyskać wybrany poziom grzania, wystarczy przesunąć palcem po panelu. I tu, podobnie jak w przypadku sterowania plus/minus, są dwa warianty.

Pierwszy, czyli jeden slider dla wszystkich pól. W tej wersji, zanim ustawisz moc, musisz wskazać pole, na którym chcesz dokonać zmiany. Drugi wariant, znacznie wygodniejszy, to osobny slider przypisany do każdego pola.

Dodatkowe funkcje płyty indukcyjnej, co wyróżnia polecane płyty indukcyjne

Jaka płyta indukcyjna może ułatwić przyrządzenie posiłków? Na pewno ta wyposażona w funkcję Power Booster, która gwarantuje jeszcze większą oszczędność czasu. Inne udogodnienia, które sprawdzą się w każdej kuchni, to AutoBridge oraz timer. Zobacz krótki przegląd funkcji dostępnych w płytach indukcyjnych.

Power Booster – jedna z najważniejszych funkcji płyty indukcyjnej. Jej uruchomienie błyskawicznie zwiększa moc grzania, nawet o kilkadziesiąt procent. Dzięki temu przyrządzanie posiłku staje się jeszcze szybsze. Funkcja ta zazwyczaj dotyczy jednego pola grzewczego, choć w droższych modelach może być stosowana oddzielnie dla każdego pola.

Wykrywanie wielkości garnka na płycie – umożliwia dostosowanie powierzchni grzewczej do średnicy garnka. Takie rozwiązanie skutecznie zapobiega stratom energii i jest też po prostu wygodne.

Timer – pozwala ustawić czas gotowania. Po upływie określonego czasu użytkownik zostanie poinformowany o końcu pracy. Timer zapobiega przypaleniu dania i ułatwia pracę, gdy ściśle trzymasz się wytycznych z przepisu.

Eco – gdy gotowanie dobiega końca, czujniki oceniają nagrzanie garnka. Dzięki temu w odpowiedniej chwili przestają go podgrzewać, aby maksymalnie wykorzystać pozostałe ciepło.

Restart – w chwili, gdy pole zostanie przypadkowo zalane, funkcja błyskawicznie wyłącza urządzenie. Po ponownych uruchomieniu kontynuuje gotowanie z wcześniejszymi ustawieniami.

AutoBridge – jedno z popularniejszych rozwiązań stosowane w płytach indukcyjnych. Oznacza możliwość łączenia dwóch pól grzewczych. Tym samym pozwala na gotowanie w większych garnkach, co z kolei umożliwia przygotowanie większej liczby porcji. Dla większego komfortu sterowanie odbywa się za pomocą jednego przycisku.

Stop & Go – natychmiastowe wyłączenie lub schłodzenie do poziomu 1 wszystkich pól grzewczych. Przydaje się podczas sytuacji awaryjnych, gdy nagle musisz przerwać gotowanie. Ponowne wciśnięcie przycisku przywraca wcześniejsze ustawienia.

CheckPot – daje możliwość sprawdzenia, czy naczynie może być wykorzystywane na płycie indukcyjnej.

Czujnik temperatury – automatyczny pomiar i regulacja temperatury.

Gotowe programy – automatyczne ustawienia temperatury dla wybranych potraw. Funkcja jest dostępna w modelach z wyższej półki cenowej.

Sensor smażenia – jedna z ciekawszych funkcji w płytach indukcyjnych. Sygnalizuje, że płyta osiągnęła określoną temperaturę i można rozpocząć smażenie.

Wirtualny płomień (Virtual Flame) – płyta indukcyjna posiada wbudowane diody, które imitują płomienie ognia. Dzięki temu już z daleka wiesz, z jaką mocą grzeje dane pole.

Bezpieczeństwo pracy

Dobra płyta indukcyjna jest nie tylko funkcjonalna, ale też bezpieczna w użytkowaniu. Bez względu na model, wielkość czy cenę. Sprawdź, jakie rozwiązania w zakresie bezpieczeństwa, najczęściej proponują producenci.

Wskaźnik ciepła resztkowego – jedno z najważniejszych rozwiązań, które wpływa na bezpieczeństwo użytkowania urządzenia. Informuje, że płyta jest jeszcze rozgrzana i znacznie minimalizuje ryzyko poparzenia. Po ostygnięciu płyty światło wskaźnika (litera H) automatycznie gaśnie.

Blokada bezpieczeństwa – funkcja, która umożliwia zablokowanie panelu sterowania. Gwarantuje poczucie bezpieczeństwa, gdy w kuchni przebywają małe dzieci.

Automatyczne wyłączenie pola grzewczego – następuje, gdy przez określoną ilość czasu nie umieścimy na płycie garnka. Takie rozwiązanie wpływa nie tylko na bezpieczeństwo, ale też na mniejsze zużycie energii.

Jakiej firmy płyta indukcyjna będzie najlepsza?

Wybierając urządzenie do swojej kuchni, warto wziąć pod uwagę markę. Nie każda płyta warta jest swojej ceny. Decydując się sprzęt od uznanego producenta, dostajemy gwarancję udanych zakupów.

Najszerszą gamę produktów oferują: Amica, Electrolux, Bosch i Whirlpool. Łącznie jest to ponad setka różnych modeli! Zobacz, krótkie opinie o płytach indukcyjnych od 4 wybranych producentów.

Większość urządzeń Amica została wyposażona w trzy podstawowe funkcje: HeatControl, PowerBooster oraz minutnik. To płyty indukcyjne z niższej półki cenowej, najtańsze modele nie przekraczają 1000 zł. Model Amica jest więc dobrym wyborem, gdy szukasz niedrogiego, ale w miarę niezłego urządzenia.

Nieco więcej kosztuje płyta indukcyjna Bosch. Wybrane modele tej marki oferują rozszerzoną strefę gotowania FlexInduction, która sprawdza się w przypadku naczyń o nietypowych kształtach. Do dyspozycji mamy też płyty indukcyjne zintegrowane z wyciągiem, choć ich liczba jest dość ograniczona.

Dobrym wyborem jest też płyta indukcyjna Electrolux, mimo że to kolejny produkt z wyższej półki cenowej. Ciekawym rozwiązaniem stosowanym w modelach tej marki jest technologia Hob2Hood. Dzięki niej płyta indukcyjna bezprzewodowo łączy się z okapem. To świetne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wygodę i funkcjonalność.

Whirlpool – sprzęty tej marki są wyposażone w dwie funkcje, na które warto zwrócić uwagę. Czyli Rozpuszczanie i Gotowanie na wolnym ogniu. Ta pierwsza umożliwia przyrządzanie posiłków w niższej temperaturze, druga gwarantuje zdrowsze posiłki. Produkty marki Whirlpool należą do nieco droższych urządzeń na rynku.

Inni znani producenci płyt indukcyjnych to między innymi: AEG, Beko, Siemens czy Samsung. W ich ofercie możemy znaleźć nowoczesne płyty indukcyjne, zróżnicowane pod kątem funkcjonalności, wielkości i ceny.

A polecane płyty indukcyjne znajdziesz w zestawieniu ranking płyt indukcyjnych. Zobacz, kto jest liderem na liście i czyje produkty zdobyły największe uznanie wśród konsumentów.

Ceny płyt indukcyjnych, czyli jaką indukcję wybrać?

Dobra płyta indukcyjna kosztuje od około 1200 – 1300 zł wzwyż. Jest więc droższa od kuchenki na gaz, kuchenki elektrycznej i kuchni ceramicznej. Co istotne, jest to inwestycja na okres około 7 lat. Tyle bowiem wynosi żywotność najtrwalszych płyt indukcyjnych na rynku.

Wpływ na cenę ma przede wszystkim funkcjonalność urządzenia oraz liczba pól. Najtańsze są płyty standardowe, o czterech polach grzewczych, dostępne w kolorze czarnym. Płyty z 5 polami są droższe, choć od tej reguły też zdarzają się wyjątki. Jako ciekawostka: modele bezstrefowe nie zawsze kosztują najwięcej.

Najdroższe modele to wydatek rzędu kilku tysięcy. Urządzenia w tej cenie oferują wiele dodatkowych funkcji, takich jak na przykład: sensor smażenia, funkcję Restart czy możliwość przyrządzania posiłku w nietypowych naczyniach. Czy opłaca się kupić tak wyposażony i przez to tak drogi model? I tak, i nie. Tak, bo jego zadaniem jest ułatwiać nam życie (i gotowanie). Nie, bo i bez tego można mieć z gotowania frajdę.

To o czym należy pamiętać (bez względu na model płyty), to zakup naczyń z odpowiednim dnem. A te, które warto mieć w swojej kuchni, znajdziesz w zestawieniu prezentujący najlepsze garnki na indukcję.