Zaznacz stronę

Jaki grill elektryczny wybrać? Opinie i porady

Grill elektryczny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego modelu grilla. Jest prosty w obsłudze, funkcjonalny i całkowicie bezpieczny. A to dopiero początek jego zalet!

W poniższym tekście prezentujemy wszystkie korzyści, jakie daje klasyczny grill elektryczny. Z tekstu dowiesz się, jakie potrawy możesz na nim przygotować i co ułatwi czyszczenie sprzętu. Sprawdzisz też, które modele grilli elektrycznych umożliwią przygotowanie steków, raclette czy pizzy… i wybierzesz swój ulubiony model! Zobacz, jak wybrać grill elektryczny i dlaczego sprzęt zbiera pozytywne oceny wśród użytkowników.

Jaki grill elektryczny wybrać

Grill elektryczny – opinie

Zalety grilla elektrycznego

Grill elektryczny coraz częściej zastępuje tradycyjny model grilla węglowego. To urządzenie, które posiada wiele zalet, a grono jego fanów stale rośnie. I choć wiele osób nie wyobraża sobie grillowania bez zapachu dymu, to nie jest to jedyna opcja przyrządzenia smacznych potraw.

Dlaczego warto wybrać grill elektryczny? Powodów jest co najmniej kilka. Oto najważniejsze z nich:

Grillowanie o każdej porze

Jedną z największych zalet grilla elektrycznego jest możliwość grillowania w dowolnym miejscu: na balkonie, tarasie, a nawet w mieszkaniu. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie posiadają ogrodu. Dodatkowo grillowanie może się odbywać niezależnie od aury za oknem. Chcesz grillować w środku zimy? Żaden problem! Grill elektryczny domowy ułatwi to zadanie! Dzięki temu smak grillowanych potraw może towarzyszyć Ci przez cały rok.

Zdrowsze grillowane potrawy

Grill elektryczny gwarantuje też zdrowe grillowanie. W tym przypadku przyrządzanie potraw odbywa się bez ognia i dymu, tak jak ma to miejsce na tradycyjnym grillu węglowym. Dlaczego jest to tak istotne? Ponieważ to właśnie w dymie znajduje się większość związków rakotwórczych. A te podczas opiekania przedostają się do mięsa.

Co jeszcze oznacza zdrowe grillowanie na grillu elektrycznym? Użycie mniejszej ilości tłuszczu. A mniejsza ilość tłuszczu to mniejsza kaloryczność potraw. Grille elektryczne są więc świetnym rozwiązaniem dla osób, które są na diecie, a nie chcą rezygnować ze smaku grillowanych przekąsek. To też idealny wybór dla osób, które ze względu na zdrowie powinny ograniczyć spożywanie tłustych potraw.

Brak dymu i ognia

Brak kontaktu z ogniem czy dymem zapewnia też większe bezpieczeństwo pracy. Grille elektryczne są bezpieczniejsze w użytkowaniu, co warto wziąć pod uwagę, jeśli w domu są małe dzieci. W przypadku tradycyjnych modeli straż pożarna odradza grillowanie np. na balkonie. Ponadto wiele wspólnot mieszkaniowych czy spółdzielni formułuje taki zakaz w przepisach wewnętrznych.

W przypadku grilla elektrycznego taki zakaz nie obowiązuje. Dodatkowo nie musimy się martwić, że unoszący się dym zakłóci spokój sąsiadów.

Grill elektryczny na balkon oferuje też rozwiązania gwarantujące bezpieczeństwo pracy. Są to między wskaźnik gotowości do pracy, sygnalizujący że grill osiągnął odpowiednią temperaturę oraz automatyczny wyłącznik. Sporo grilli elektrycznych ma też nienagrzewający się uchwyt, antypoślizgowe nóżki oraz tackę na ociekający tłuszcz. Opcją, którą docenią nie tylko rodzice, jest blokada pokrywy, która chroni przed poparzeniem.

Banalnie prosta obsługa

Grill elektryczny ma jeszcze jedną rewelacyjną zaletę: jest prosty w obsłudze. Aby go uruchomić, nie potrzeba specjalnych umiejętności. Nie trzeba dodatkowych akcesoriów. Wystarczy podłączyć grill elektryczny do prądu, ustawić odpowiednią temperaturę i gotowe! Co ważne, moc urządzenia sprawi, że grill szybko się nagrzeje, a w efekcie skróci się czas grillowania potraw.

Dobre grille elektryczne są wyposażone w cyfrowy wyświetlacz, a za prostą obsługę odpowiada intuicyjny panel sterowania. Regulacja temperatury odbywa się najczęściej za pomocą pokrętła.

Ciekawe i praktyczne funkcje

Najlepszy grill elektryczny oferuje też szereg funkcji ułatwiających przygotowanie posiłku. Jakie są najważniejsze z nich?

Taki grill wyposażony jest regulowany termostat, a więc umożliwia regulację temperatury. To zapewnia mu zdecydowaną przewagę nad tradycyjnym grillem węglowym. Odpowiednia temperatura sprawia, że mięso jest apetycznie zarumienione i soczyste w środku.

Ponadto godny polecenia sprzęt wyposażony jest we wskaźnik wysmażenia. Grill otwarty umożliwia stałą kontrolę nad procesem grillowania i stopniem wysmażenia mięsa. Grill elektryczny zamykany nie daje takiej możliwości. Dlatego wskaźnik maksymalnie ułatwia to zadanie, informując o kolejnych etapach przy użyciu sygnału dźwiękowego. Dzięki jego zastosowaniu wiemy, czy mięso jest lekko, średnio lub mocno wypieczone. Warto mieć tę funkcję na uwadze, jeśli interesuje nas grill elektryczny do steków.

Kolejnym ułatwieniem są automatyczne programy grillowania. Programy są dostosowane do przygotowania konkretnej potrawy. Wystarczy wybrać jeden z nich, aby przyrządzić mięso, warzywa, ryby, ale też chrupiące tosty i owoce morza. W ten sposób jedno urządzenie zastępuje kilka kuchennych sprzętów takich jak opiekacz czy patelnie. Dodatkowo pracę mogą usprawnić wymienne płyty grzewcze.

Ciekawą funkcją stosowaną w niektórych urządzeniach jest pomiar grubości mięsa. Dzięki temu nie musimy się zastanawiać, jak długo opiekać wybrany kawałek. Nie musimy też kontrolować całego procesu. Urządzenie automatycznie dobierze optymalną temperaturę i czas smażenia. W efekcie mięso uzyska pożądany smak i chrupkość.

Grill elektryczny daje więc wiele możliwości przyrządzania potraw i ma znacznie więcej do zaoferowania niż tradycyjny grill węglowy. Ponadto w internecie znajdziemy wiele przepisów na potrawy z grilla elektrycznego. Dzięki temu możemy znaleźć dania, które każdemu będą smakować.

Bezproblemowe czyszczenie

Inną zaletą grilla elektrycznego jest łatwość czyszczenia. Wiele modeli jest pokrytych nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu po skończeniu pracy nie trzeba jej szorować. Dotyczy to w szczególności modeli z ceramiczną powierzchnią. Ponadto część urządzeń ma demontowaną płytę grzejną, która nadaje się do mycia w zmywarce. To zapewnia dokładne usuwanie resztek tłuszczu.

Jeśli grill elektryczny musi być czyszczony ręcznie, to należy wykorzystać dostępne środki czystości. Wystarczy płyn do mycia naczyń i miękka gąbka. Urządzenia w żadnym razie nie wolno myć ostrą gąbką. Niewskazane jest również zeskrobywanie przypalonych resztek jedzenia nożem. W ten sposób można nieodwracalnie zniszczyć powłokę grilla. W konsekwencji grillowane potrawy będą przywierać do powierzchni lub się przypalać.

Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:

Wady grilla elektrycznego

Grill elektryczny ma wiele zalet, nie jest jednak sprzętem idealnym. Pytanie dotyczy chociażby smaku przyrządzanych potraw. Czy pod tym względem sprzęt zasilany z sieci jest w stanie zadowolić miłośników tradycyjnego grillowania? Sprawdźmy, jakie minusy ma standardowy grill elektryczny.

Przede wszystkim urządzenie wymaga zasilania. I o ile w domu nie jest to problem, o tyle w otwartej przestrzeni bywa wyzwaniem. Grill elektryczny może więc nie zdać egzaminu na kempingu czy pod namiotem. Nie ustawimy go w dowolnym miejscu na dworze, choć teoretycznie nie jest to sytuacja bez wyjścia. W takim przypadku rozwiązaniem jest po prostu odpowiednio długi przedłużacz.

Grille elektryczne zazwyczaj mają kompaktowe wymiary, co z jednej strony jest zaletą, z drugiej wadą. Oznacza to, że w porównaniu do grilli węglowych posiadają mniejszą powierzchnię grillowania. Nie są więc w stanie przygotować jednorazowo większych porcji.

Część użytkowników podkreśla również, że dania przyrządzone na grillach elektrycznych inaczej smakują. Brak w nich wyraźnej nuty dymu, która wyróżnia potrawy przygotowane na grillu węglowym. Nie oznacza to jednak, że są pozbawione smaku!

Poza tym brak dymu ma też inne plusy. Ubrania nie przesiąkają charakterystyczną wonią, dlatego po skończonym grillowaniu nie trzeba ich od razu prać.

Jak działa grill elektryczny

Aby grillowanie zakończyło się sukcesem, należy wiedzieć, jak działa grill elektryczny balkonowy. Sprawdźmy zatem, jakie są zasady użytkowania sprzętu.

Przed rozpoczęciem pracy należy płyty grzewcze przetrzeć najpierw wilgotną, a następnie suchą ściereczką. Warto też sprawdzić, czy wszystkie elementy grilla elektrycznego są dobrze zamontowane. To zagwarantuje bezpieczeństwo pracy.

Grill elektryczny jest zasilany prądem, dlatego w kolejnym kroku można podłączyć go do gniazdka. Efektem będzie nagrzewanie się spirali grzejnej, która znajduje się wewnątrz urządzenia. W zależności od modelu czas nagrzewania może wynieść od kilku do kilkunastu minut. Po upływie tego czasu można ułożyć na płycie wybrane produkty do grillowania.

Pamiętaj jednak, że składniki muszą być dokładnie odsączone z wody. Niekiedy producenci dopuszczają zawijanie ich w folię aluminiową. To najlepiej sprawdzić w instrukcji obsługi. Nie wolno za to polewać rozgrzanych płyt wodą, bo może to doprowadzić do uszkodzenia grilla elektrycznego.

W czasie pracy domowy grill elektryczny powinien stać na stabilnej powierzchni. Najlepiej na blacie kuchennym lub stole. Urządzenia nie powinno się stawiać na podłodze. Poza tym grill elektryczny nie powinien pracować w pobliżu firanek czy tapicerowanych mebli. Grille elektryczne ogrodowe można ustawić w dowolnym miejscu, a jedynym warunkiem jest dostęp do zasilania.

Po skończonym grillowaniu należy ostrożnie otwierać pokrywę. Z wnętrza urządzenia wydobywa się para, która stwarza ryzyko oparzenia. Jeśli grill elektryczny nie posiada wyłącznika, należy wyjąć wtyczkę z gniazdka. Dopiero wtedy sprzęt zakończy swoją pracę.

Co można przyrządzić na grillu elektrycznym?

Grill zasilany prądem daje takie same możliwości przyrządzania posiłków jak grill węglowy czy gazowy. Co może się na nim znaleźć?

Na płyty grzewcze możemy więc wrzucić ulubione mięso: drobiowe, wieprzowe, wołowe. Co oczywiste, czas pieczenia jest zależny od rodzaju mięsa i wynosi od kilku do kilkunastu minut. Ponadto grill elektryczny świetnie sprawdza się do przyrządzania dań z warzyw i ryb. Możemy go wykorzystać do pieczenia pizzy, kebabów, zapiekanek czy panini, jak również do prażenia migdałów czy orzechów. Samo przygotowywanie potraw nie jest trudne i powinno dać wiele satysfakcji nawet kuchennym amatorom.

Rodzaje grilli elektrycznych

Dostępne na rynku grille elektryczne możemy podzielić ze względu na wielkość i przeznaczenie. Najpopularniejsze modele to elektryczne grille stołowe i modele stojące. Inny podział urządzeń możemy zastosować ze względu na konstrukcję. Warto sprawdzić, jaki sprzęt nam najbardziej odpowiada i zobaczyć, jakie korzyści oferuje.

Grill elektryczny stołowy

Niewielkie urządzenie, które można ustawić na stole lub kuchennym blacie. W celu utrzymania optymalnej temperatury grillowania został wyposażony w dodatkową powierzchnię grzania lub pokrywę. Jego minusem jest przygotowywanie niewielkiej liczby porcji. Z drugiej strony taki grill nie zajmuje wiele miejsca, więc nie ma problemu z jego przechowaniem, nawet w niewielkiej kuchni. Tym bardziej że niektóre grille stołowe można przechowywać w pozycji pionowej.

Grill elektryczny stojący

Kształtem jest zbliżony do tradycyjnego grilla węglowego. Jest wyposażony w nóżki, dzięki czemu można go ustawić bezpośrednio na ziemi. Jest idealnym rozwiązaniem do ogrodu lub na duży taras, pod warunkiem, że pod ręką mamy odpowiednio długi zasilacz. Jego minusem są gabaryty. Z tego powodu decydując się na zakup sprzętu, warto uwzględnić miejsce do jego przechowywania. Z drugiej strony spora powierzchnia grillowania pozwala się cieszyć smakiem potraw w większym gronie. Większość modeli stojących jest otwarta, dlatego składniki są grillowane tylko od dołu.

Grill elektryczny z płytą grzejną

Tego typu grill elektryczny składa się z grzałki oraz płyty grzewczej. Powierzchni płyty jest pokryta nieprzywierającą powłoką, zazwyczaj teflonową lub ceramiczną. To usprawnia grillowanie, zapobiegając przywieraniu składników. Ważne, by przed zakupem urządzenia, sprawdzić, czy substancja nie zawiera szkodliwych dla zdrowia PFOA.

Zaletą grilla elektrycznego z płytą grzejną jest komfort obsługi. W takim modelu tłuszcz spływa bezpośrednio do tacki ociekowej za pomocą specjalnych rowków. Dzięki temu znacznie łatwiejsze jest czyszczenie sprzętu. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie modele są wyposażone w pojemniki na tłuszcz. Z drugiej strony samą płytę grzejną można w łatwy sposób zdemontować i umyć.

Grill elektryczny z rusztem

Model łączy w sobie zalety grilla węglowego z modelem na prąd. Dzięki sporej powierzchni można na nim grillować dwie różne potrawy. Dodatkowo wybrane modele są wyposażone w regulowany termostat, co pozwala ustawić preferowaną temperaturę. Elektryczny grill z rusztem jest więc komfortowy w obsłudze i daje namiastkę tradycyjnego grillowania. Sam ruszt może być wykonany ze stali nierdzewnej lub żeliwny, co gwarantuje jego trwałość.

Niestety, model ten ma też kilka minusów. Przede wszystkim nie daje możliwości dwustronnego grillowania, tak jak grill elektryczny zamykany. Poza tym podczas przyrządzania posiłku tłuszcz spływa bezpośrednio na grzałkę. Oznacza to, że po skończonej pracy należy dokładnie ten element wyczyścić. Niestety, grzałka nie nadaje się do mycia w zmywarce, więc w grę wchodzi tylko czyszczenie ręczne. A to jest już dość uciążliwe.

Grill elektryczny raclette

Jedną z ciekawszych propozycji jest elektryczny grill raclette. Ten wielofunkcyjny sprzęt służy do przygotowywania potraw na bazie sera. Nie jest tak popularny jak grille elektryczne, niemniej grono jego fanów powoli rośnie.

Grill elektryczny raclette to urządzenie z płytą grzejną, która znajduje się na szczycie urządzenia. Płyta, zazwyczaj kamienna, służy do klasycznego grillowania mięsa, warzyw czy ryb. Wolna przestrzeń na dole służy z kolei do umieszczenia niewielkich patelni z teflonu. W zależności od modelu może być ich kilka i umieszcza się na nich ser. Dzięki temu każdy z gości może stworzyć własną kompozycję z grillowanych składników. Warto wspomnieć, że dodatkowo wybrane modele oferują funkcję fondue. Inną zaletą tego typu grilla jest łatwość czyszczenia. W tym przypadku wytapiający się tłuszcz nie spływa na grzałkę, ale pozostaje w rowkach. Dzięki temu dużo łatwiej jest się go pozbyć.

Jaki grill elektryczny do domu?

Zakup grilla elektrycznego do domu może być nie lada wyzwaniem! Na rynku znajdziemy wiele różnych modeli różniących się powierzchnią grillowania, mocą czy funkcjonalnością. Jak wśród nich znaleźć swojego faworyta? Oto kilka praktycznych rad ułatwiających podjęcie decyzji zakupowej.

Wybierając grill elektryczny do użytku domowego, warto uwzględnić jego moc. Im wyższa moc grilla, tym sprzęt będzie szybciej gotowy do działania, a samo grillowanie sprawniejsze. Dobry grill elektryczny to sprzęt o mocy co najmniej 1500W. Najlepsze modele wyróżnia moc na poziomie nawet 2000W. Pamiętaj jednak, że większa moc to też większe zużycie energii elektrycznej.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jaki grill elektryczny wybrać do domu, to sprawdź jakie oferuje funkcje. Co oprócz gotowych programów czy wskaźnika wysmażenia warto mieć na uwadze? Jakie cechy powinien posiadać dobry grill elektryczny do domu?

Wiele modeli ma regulowaną pokrywę, którą można ustawić w trzech pozycjach: zamkniętej, otwartej i półotwartej. Takie rozwiązanie daje nam szerokie pole do popisu w kuchni i nie ogranicza tylko do tradycyjnej kiełbaski z grilla. Dzięki temu przygotujemy między innymi potrawy z czerwonego mięsa, grillowane warzywa, pizzę i chrupiące kanapki.

W dobrym grillu elektrycznym pracę ułatwia regulacja temperatury. A to sekret udanego grillowania! Optymalna temperatura zapobiega bowiem przypaleniu produktów. Składniki są odpowiednio wypieczone zarówno z zewnątrz, jak i w środku.

Równie ważna dla komfortowej pracy jest powierzchnia grillowania. Duży grill elektryczny to niezbędny element spotkania w większym gronie. Z drugiej strony niewielkie urządzenie może przydać się na wyjazdach. Nie ma problemu z jego pakowaniem i transportem.

Wybierając model grilla, warto uwzględnić renomę producenta. Obecnie wiele firm ma w swojej ofercie dobre grille elektryczne. Wystarczy wymienić znane wszystkim marki Tefal, Eldom, Sencor, Bosch czy DeLonghi. Dzięki temu dużo łatwiej znaleźć sprzęt, który spełni nasze oczekiwania.

Tym bardziej, że koszt urządzeń jest dość zróżnicowany. Cena grilla elektrycznego waha się od około 100 zł do nawet powyżej 1000 zł. Skąd takie rozbieżności? I czy zawsze opłaca się wybrać najdroższe urządzenie?

Tani grill elektryczny to zazwyczaj sprzęt o mniejszej mocy. Oferuje mniejszą powierzchnię grillowania i mniej funkcji dodatkowych. Zazwyczaj nieco gorsza jest też jego jakość wykonania. To dobry wybór dla osób, które zaczynają przygodę z grillem elektrycznym i nie wykluczają tradycyjnego grillowania.

Znacznie więcej do zaoferowania mają grille elektryczne za kilkaset złotych. Znajdziemy w nich wszystko to, co zapewni udane grillowanie: automatyczne programy, wskaźnik wysmażenia czy wielostopniową regulację temperatury. Do tego duża moc usprawni grillowanie potraw.

Droższe modele wyróżnia też wysoka jakość wykonania i trwałość. Najlepsze grille elektryczne są stabilne i z powodzeniem mogą służyć przez wiele lat. W wyższej cenie kupimy grill typu raclette, grill elektryczny do szaszłyków czy grill do tostów. Ostateczny wybór urządzenia do domu zależy od naszych potrzeb i możliwości finansowych. Warto tu nadmienić, że sprzęty z różnych półek cenowych wytypował ranking grilli elektrycznych, a liderem zestawienia został grill elektryczny Tefal.

Jaki grill elektryczny do ogrodu

Jeśli grillowanie, to tylko pod chmurką? W takim razie przyda Ci się model dostosowany do grillowania na świeżym powietrzu. Zobacz, jaki grill elektryczny wybrać do ogrodu, aby zapewnić sobie udane spotkanie towarzyskie.

Wybierając urządzenie tego typu, warto zwrócić uwagę na parametry. Podobnie jak podczas wyboru urządzenia do domu. To oczywiście moc grilla, dostępne funkcje a także jakość wykonania. Poza tym grill elektryczny ogrodowy powinien być stabilny, aby bez problemu móc ustawić go ustawić np. na trawniku. Aby jednak dobrze pełnił swoje zadanie, niezbędny jest długi przedłużacz.

Modele ogrodowe są wyposażone w nóżki, jednak tylko część z nich ma odłączany stelaż. Dzięki temu sprzęt można szybko zmienić w grill elektryczny domowy. Takie rozwiązanie świetnie się sprawdza w przypadku nagłego pogorszenia aury. Ważne, by w takim przypadku montaż urządzenia nie zajmował wiele czasu i był intuicyjny.

Niektóre grille elektryczne ogrodowe posiadają praktyczną półkę. Jest ona umiejscowiona poniżej płyty grzewczej, dzięki temu potrzebne do grillowania akcesoria mamy zawsze pod ręką.

Innym dobrym wyborem jest grill elektryczny ogrodowy z pokrywą. Pokrywa zapewnia szybsze opiekanie składników, zapobiega też rozpryskiwaniu tłuszczu. Ułatwia więc utrzymanie porządku w czasie grillowania. Najczęściej pokrywa jest wykonana ze szkła hartowanego, co gwarantuje jej trwałość.

Dla większych rodzin rozwiązaniem jest duży grill elektryczny ogrodowy. Plusem jest oczywiście możliwość przyrządzania większych porcji. Minusem spora waga urządzenia, która może utrudniać jego przenoszenie.

Podsumowanie

Czy warto kupić grill elektryczny? Czy urządzenie tego typu jest w stanie zastąpić tradycyjny grill i zapewnić udane grillowanie nawet w środku zimy?

Zdaniem wielu użytkowników zdecydowanie tak! Grill zasilany prądem ma wiele zalet. Jest prosty w obsłudze i nie wymaga użycia węgla czy rozpałki. Z tego samego powodu zapewnia bezpieczeństwo pracy.

Ale pozytywne opinie o grillach elektrycznych dotyczą też jego przeznaczenia. Urządzenie rozwiązuje problem braku wolnej przestrzeni do grillowania. Nie musisz mieć ogródka, aby grillować! Grill możesz uruchomić na tarasie, balkonie, a nawet w kuchni! Wystarczy dostęp do źródła zasilania, odpowiednio długi przewód i ulubione składniki!

Na grillu elektrycznym przyrządzisz wiele fantastycznych potraw! Co ważne, nie musisz mieć specjalnych umiejętności. Wiele modeli grilli elektrycznych oferuje rozwiązania, które zagwarantują np. odpowiedni stopień wysmażenia mięsa czy optymalną temperaturę. Pod tym względem biją na głowę tradycyjne grille węglowe.

Za to po skończonej pracy możesz zapomnieć o uciążliwym szorowaniu rusztu! Nieprzywierająca powłoka grilla jest łatwa do wyczyszczenia. Poza tym w wielu modelach można zdemontować płytę grzejną i umyć ją w zmywarce. To najlepszy sposób na pozbycie się resztek tłuszczu.

Innym plusem jest szeroki wybór produktów. Na rynku znajdziemy zarówno klasyczne modele, jak i grille dedykowane do przyrządzania konkretnych potraw, np. steków. Najprostszy podział możemy zastosować ze względu na wielkość urządzeń. Do wyboru mamy modele stołowe i stojące. Te pierwsze znajdują zastosowanie głównie w domu. Te drugie są idealne do spotkań na świeżym powietrzu.

W takim razie jak wybrać grill elektryczny do użytku domowego? Pod uwagę należy wziąć moc urządzenia, funkcjonalność oraz jakość wykonania. Kupując elektryczny grill ogrodowy, dodatkowo powinniśmy uwzględnić stabilną konstrukcję i opcję demontażu. Dzięki temu z urządzenia można korzystać zarówno w domu, jak i na zewnątrz.