Zaznacz stronę

Jaki młynek do kawy kupić?

Kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren jest ucztą dla podniebienia. To nie wyświechtany slogan reklamowy, ale stwierdzenie, które potwierdzi każdy koneser kawy. Można pić małą czarną na wiele sposobów, a i tak punktem wyjścia jest zmielenie ziaren kawy. Do tego niezbędny jest jednak dobrej jakości młynek do kawy.

Dlatego przygodę z kawą należy zacząć od zakupu porządnego młynka. Takiego, który spełni oczekiwania domowników i sprawdzi się w 100%. Jak w takim razie kupić, żeby nie żałować? Jaki młynek do kawy wybrać, aby kawa miała „tę moc”?

Jaki młynek do kawy wybrać?

Czy warto kupić młynek do kawy?

Zacznijmy jednak od podstawowego pytania: czy opłaca się kupić młynek do kawy, skoro w sklepie dostaniemy wcześniej zmieloną kawę?

W tym momencie każdy wielbiciel małej czarnej znacząco westchnie. W jego ocenie właściwie postawione pytanie powinno brzmieć: jaki młynek do kawy kupić?

Młynek to obowiązkowy must have konesera kawy i numer jeden na liście kawowych niezbędników. Młynek jest nawet ważniejszy niż ekspres. Bez ekspresu można przygotować doskonałą w smaku kawę. Bez dobrego młynka do kawy jest to praktycznie niemożliwe.

Oczywiście, nie każdy z nas zaczyna dzień od ulubionej kawy. Niektórzy preferują herbatę, a kawę piją od święta. Ale nawet wtedy warto zaopatrzyć się w dobry młynek do kawy. Dlaczego?

Bo świeżo zmielona kawa jest o niebo lepsza od fabrycznie zmielonych ziaren. Każdy, kto zainwestował w dobrej jakości młynek do kawy, natychmiast wyczuje różnicę. Smak napoju jest dużo bardziej wyrazisty, intensywny, esencjonalny, głęboki… Można by tak jeszcze długo wymieniać. Z czego to wynika?

A no z tego, że ziarna po zmieleniu tylko przez chwilę nadają się do parzenia napoju. Z tego powodu nie ma sensu mielić ziaren „na zapas”. Wystarczy bowiem kilkanaście minut, by utraciły większość walorów smakowych i zapachowych. A wtedy nawet najdroższy, najbardziej funkcjonalny ekspres do kawy niewiele wskóra. Wystarczy zapytać o zdanie baristów.

Z tego powodu większość dobrych kaw jest sprzedawana w paczkowanych ziarnach. To pozwala odkrywać w nich naturalną mieszankę smaków charakterystyczną dla plantacji z danego regionu. Nie mówiąc o tym, że można sprawdzić jakość ziaren, a także stopień ich wypalenia.

Zakup wcześniej zmielonej kawy uniemożliwia ocenę wyglądu ziaren. Musimy dać wiarę producentom, że ich produkt jest najwyższej jakości. W praktyce bywa różnie. Decydując się na zmielone ziarna, nie wiemy nic więcej poza tym, co przeczytamy na opakowaniu.

Dlaczego jeszcze warto zainwestować w porządny młynek do kawy?

Różne metody parzenia kawy wymagają różnych grubości mielenia. Zaczynając od espresso, które wymaga bardzo drobno zmielonych ziaren kawy, a kończąc na parzeniu kawy w Chemeksie. W zależności od preferowanego sposobu możemy ustawić w młynku odpowiednią grubość mielenia ziaren. Dzięki temu kawa nie zatka filtra w ekspresie przelewowym (bo jest za drobno mielona) lub nie zmieni się w lurę (bo ziarna były za duże). Kawa fabrycznie zmielona nie ma aż tak wielu zastosowań. Możemy ją zalać gorącą wodą i zaparzyć napój „kawopodobny” lub (co wydaje się lepsze) na dobre o niej zapomnieć.

Podsumowując: Nie ma porządnej kawy, bez solidnego sprzętu. Dlatego, jeśli chcesz pić dobrą, pełną aromatu kawę, to powinieneś zacząć od wyboru młynka. A jak to zrobić? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.

Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:

Podział ze względu na sposób mielenia

Dostępne na rynku młynki do kawy można podzielić ze względu na mechanizm mielenia. Wyróżniamy młynki ostrzowe oraz młynki żarnowe. Które z nich przygotują lepszą kawę?

Młynki ostrzowe

Młynek ostrzowy (albo udarowy) jest jednym z tych produktów, który można kupić w sklepie ze sprzętem AGD.

Młynek ostrzowy jak nazwa wskazuje, posiada ostrza, których zadaniem jest siekanie ziaren kawy na mniejsze drobinki. Im dłuższe siekanie, tym drobniejszy przemiał. Niestety, dłuższa praca to też większe ryzyka przegrzania ostrzy. A wysoka temperatura to w tym przypadku „zabójca” naturalnego aromatu i smaku kawy. Z tego powodu młynek ostrzowy nie zda egzaminu w domu prawdziwego kawosza. Przynajmniej nie wtedy, gdy chodzi o mielenie ziaren kawy.

Ale młynek ostrzowy ma też swoje zalety. Jest łatwo dostępny, niedrogi i zazwyczaj nie zastawia kuchennego blatu. Jego dużym atutem jest też możliwość mielenia różnego rodzaju produktów spożywczych: ziół, ziaren zbóż czy grzybów. Spora moc jest gwarancją, że nawet z siekaniem twardych orzechów może świetnie dać sobie radę.

Młynki żarnowe

Dużo większym uznaniem wśród kawoszy cieszą się młynki żarnowe. Dlaczego? Bo nie siekają ziaren (jak wyżej), ale mielą je na drobny proszek. Służą do tego obracające się w młynku żarna. Te dwa elementy mogą mieć różne kształty (stożkowe lub płaskie) albo być wykonane z innych materiałów (ceramiczne lub stalowe). O tym jednak za chwilę.

Młynek żarnowy mieli ziarna na cząsteczki o jednakowej wielkości. W tym przypadku wybór stopnia zmielenia zależy wyłącznie od naszych preferencji. Najlepsze modele oferują więcej niż 30 ustawień grubości mielenia. A to oznacza jedno: można eksperymentować! Ponadto w czasie pracy powstaje znacznie mniej pyłu. Dzięki temu ziarna zachowują swoje naturalne właściwości, a to gwarantuje doskonały aromat i smak kawy. Bez względu na to, jak długo będziemy mielić kawę.

Tajemnicą sukcesu młynków żarnowych jest więc zastąpienie ostrzy żarnami. Im większe żarna, tym krótszy czas zmielenia kawy. Ponadto spora średnica żaren to gwarancja równomiernego przemiału i mniejsza ilość pyłu. A to warunki niezbędne do przygotowania rewelacyjnej w smaku kawy.

Żarna w młynkach możemy podzielić ze względu na tworzywo oraz kształt. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Żarna ceramiczne lub stalowe

To dwa najczęściej spotykane typy żaren. Ceramiczne żarna zazwyczaj możemy znaleźć w młynkach ręcznych, dużo rzadziej w modelach elektrycznych. Ich zaletą jest spora wytrzymałość. Minusem – mniejsza ostrość niż żaren wykonanych ze stali.

Żarna stalowe to gwarancja mocnego cięcia. Młynki z żarnami ze stali są też bardziej odporne na uszkodzenia. Jest duże prawdopodobieństwo, że wyjdą bez szwanku, nawet jeśli między ziarna kawy trafi ostra drobinka. Z tego powodu są najczęściej wybierane do lokali gastronomicznych.

Żarna stożkowe albo płaskie

Inny podział możemy zastosować ze względu na kształt żaren. Wyróżniamy żarna stożkowe i płaskie.

Stożkowe żarna są stosowane w tańszych młynkach elektrycznych i ręcznych. Niewielka prędkość obrotowa sprawia, że nie nagrzewają się w czasie mielenia kawy.

Żarna płaskie spotykamy wyłącznie w młynkach elektrycznych. Zapewniają równomierny przemiał, jednak podczas mielenia na ściankach młynka może odkładać się kawa.

Podział ze względu na typ: ręczne czy elektryczne

Odpowiedź na pytanie, jaki młynek do kawy kupić: ręczny czy elektryczny, może nastręczyć niemało trudności. Szczególnie że obydwa modele cieszą się uznaniem wśród kawoszy. Poniżej prezentujemy charakterystykę młynków z uwzględnieniem zastosowania, wielkości i ceny. Zobacz, który z nich może stać się liderem w Twojej kuchni.

Młynek ręczny

Młynki ręczne to urządzenia wykorzystujące siłę mięśni. W tym przypadku mielenie odbywa się przy użyciu korbki, która jest najbardziej charakterystycznym elementem młynka ręcznego.

Zaletą młynków ręcznych są niewielkie wymiary. Z tego powodu nawet w mikroskopijnych kuchniach mogą znaleźć swoje stałe miejsce. Ponadto w przeciwieństwie do wersji automatycznych mogą się zmieścić w torbie podróżnej czy plecaku.

Najlepsze modele ręczne posiadają regulację stopnia zmielenia. Nie potrafią jednak zmielić tak drobno kawy, by powstało z niej porządne espresso. Z pewnością ich plusem jest łatwość obsługi, bezawaryjność i niezła cena. Na ogół wybór młynka ręcznego nie powinien nadwyrężyć domowego budżetu… choć i od tej reguły są pewne wyjątki.

Młynek elektryczny

Młynki elektryczne zapewniają dużo większą wygodę obsługi. Wystarczy wybrać stopień zmielenia kawy i uruchomić urządzenie. Młynek zrobi resztę i to zaledwie w ciągu kilkunastu sekund.

Innym plusem jest duża dokładność zmielenia. W tej kwestii modele elektryczne mają przewagę nad młynkami ręcznymi.

Kolejnym atutem (choć nie dla każdego), jest większa pojemność. Dzięki temu młynki elektryczne mogą jednorazowo zmielić większą ilość kawy. Na pewno sprawdzą się wszędzie tam, gdzie jest więcej chętnych do wypicia małej czarnej.

Młynek ręczny czy elektryczny

Jaki wybrać młynek do kawy: ręczny czy elektryczny? Ten spór nie został definitywnie rozstrzygnięty, bo każdy typ młynka do kawy ma swoje mocne i słabe strony. Jednak w zależności od trybu życia, preferowanych metod parzenia kawy i budżetu, można wskazać swojego faworyta.

Młynki ręczne doskonale nadają się do metod wymagających grubszego mielenia. To dobry wybór, jeśli jesteś fanem parzenia kawy w dripie, Chemeksie czy French Pressie. Argumentem „za” może być chęć poznawania alternatywnych metod parzenia oraz prosta obsługa i równie łatwe czyszczenie urządzenia. Nie mówiąc o naprawdę przystępnej cenie. Dobre jakościowo modele mogą uszczuplić portfel o około 200 zł.

Kiedy jeszcze warto zdecydować się na ręczny młynek do kawy? Gdy chcemy cieszyć się ulubioną małą czarną w pracy albo w podróży. Niewielkie wymiary ułatwiają przechowywanie sprzętu w biurku. A brak konieczności podłączenia do prądu daje możliwość korzystania z młynka nawet na biwaku.

Młynki elektryczne to najlepsza opcja dla wielbicieli espresso. Dzięki specjalnej konstrukcji precyzyjnie mielą ziarna, co jest warunkiem koniecznym do zaparzenia tego typu kawy. Ale sprawdzą się również wtedy, gdy jesteś fanem małej czarnej z ekspresu przelewowego. Modele elektryczne zapewniają wysoką jakość mielenia, co w konsekwencji wpływa na smak napoju.

Ale nie są pozbawione wad. W porównaniu do młynków ręcznych więcej kosztują. W zamian jednak oferują wygodę i szybkość działania, a to szczególnie ważne, gdy potrzebujesz większej ilości zmielonej kawy. Bo akurat wpadli do Ciebie goście. W takim przypadku kręcenie korbką w młynku ręcznym mogłoby zmęczyć nawet wytrawnego kawosza.

Młynek elektryczny to też najlepszy wybór, jeśli chcesz rano pić dobrą kawę, a nie masz czasu na ręczne mielenie ziaren.

Jaki młynek wybrać… ?

… gdy preferujesz parzenie kawy w dripie, uznajesz tylko espresso lub gdy sporo podróżujesz? Poniżej prezentujemy najważniejsze cechy młynków do alternatyw, espresso i do walizki.

Do alternatyw

Kawa przyrządzana metodami alternatywnymi wymaga różnych przemiałów. Przy wyborze młynka do alternatyw kluczowy jest więc zakres regulacji. Zasadniczo im większy, tym lepiej. Odpowiednio zmielone ziarna nadają się do przyrządzenia kawy zarówno w kawiarce (gdzie ziarna to „drobinki”), jak i do parzenia metodą French Press (do której potrzebujemy grubo zmielonej kawy).

Rozwiązaniem może być porządny młynek ręczny. To model, który mieli ziarna kawy dostosowane do preferowanej metody parzenia. Niestety, im „grubsze” mielenie, tym większe różnice w wielkości zmielonych ziaren. Dlatego warto przyglądać się kawie i eksperymentować z wyborem stopnia zmielenia.

Do espresso

Podczas wyboru młynka do espresso warto zwrócić uwagę na precyzję i dokładność mielenia. Bo espresso ma swoje wymagania: kawa musi być drobno zmielona i pozbawiona pyłu. Z tego powodu lepiej postawić na młynek elektryczny z dużymi, płaskimi żarnami. I nie warto na nim przesadnie oszczędzać. Dodatkowe funkcje (np. timer) nie są niezbędne, ale zapewnią większy komfort obsługi.

Do mielenia kawy w podróży

Najlepszy młynek do walizki to oczywiście model ręczny. Tu liczą się przede wszystkim kompaktowe wymiary, niewielka waga i wytrzymałość sprzętu. Dodatkowo wiele modeli posiada składaną rączkę, dzięki czemu przechowywanie młynka może być jeszcze łatwiejsze.

Przedstawiliśmy najważniejsze cechy wybranych urządzeń, teraz pora na przykłady. Poniżej prezentujemy listę młynków do kawy, które sprawdzą się nie tylko w warunkach domowych.

Najlepsze młynki do alternatyw

Zestawienie najlepszych modeli do alternatyw znajdziesz w naszym rankingu młynków żarnowych. Oprócz tego polecamy przyjrzeć się bliżej kilku innym, dobrym produktom:

Porlex Tall Ii – to ręczny model żarnowy wykonany ze stali nierdzewnej, a zarazem ulepszona wersja kultowego młynka do kawy marki Porlex.

Timemore Chestnut – dobry ręczny młynek żarnowy. Zapewnia wysoką dokładność w ustawieniach grubości mielenia.

Comandante C40 – przedmiot pożądania każdego miłośnika małej czarnej. Ten młynek żarnowy cechuje szeroki zakres mielenia kawy i wysoka jakość wykonania.

Wilfa Svart CGWS-130B – młynek żarnowy elektryczny o pojemności 250 g. Wyróżnia go elegancki design, więc jest dobrym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni.

BARATZA Encore – stalowy młynek elektryczny, który sprawdzi się do parzenia małej czarnej w dripie. Dzięki niezłej pojemności może przygotować jednorazowo kilka porcji kawy.

Baratza Sette – spory młynek elektryczny ze stożkowymi żarnami. Jest jednym z tych urządzeń, które sprawdza się w większym domu. Posiada spory pojemnik o pojemności 400 g.

Polecane młynki do espresso

W tej kategorii prym wiodą modele elektryczne.

Baratza Virtuoso – jeden z tych młynków do kawy, który nie każe na siebie czekać. Prędkość mielenia kawy wynosi bowiem do 2,4 g na sekundę. Młynek posiada też aż 40 ustawień grubości mielenia.

Baratza Vario – to młynek ceramiczny do użytku domowego, biur oraz kawiarni. Został wyposażony w funkcję makro, która pozwala ustawić 10 grubości mielenia.

Eureka Mingon – żarnowy młynek do kawy z czytelnym wyświetlaczem. Dzięki prędkości mielenia 1350 obrotów na minutę ułatwia przygotowanie porannego espresso.

Oczywiście w tym zestawieniu nie może zabraknąć sprzętu marki Comandante. Jest to co prawda młynek ręczny, ale ze względu na doskonałą jakość mielenia, nadaje się i do espresso. Model dostępny jest w kilku wersjach kolorystycznych.

Młynki, które umilą każdą podróż

W górach, na biwaku, w samolocie… Oto nasze typy młynków do kawy, które warto zabrać w podróż:

RHINOWARES RHIN-007 z adapterem, który umożliwia zmielenie kawy prosto do zaparzacza AeroPress. Może jednorazowo zmielić do 24 g ziaren.

Porlex Mini – poręczny młynek ceramiczny i niezastąpiony towarzysz dalekich podróży. Dzięki niewielkim wymiarom bez trudu mieści się w AeroPresie.

Timemore Nano Grinder – podróżny młynek do kawy wykonany ze stali nierdzewnej. Posiada stabilną konstrukcję, dzięki czemu gwarantuje równomierne mielenie ziaren kawy.

Dobry młynek do kawy, czyli jaki?

Wbrew zapewnieniom producentów nie każdy młynek do kawy wart jest swojej ceny. Dlatego kupując urządzenie do domu, warto zwrócić uwagę na kilka czynników.

Młynek żarnowy jest lepszy niż model ostrzowy. Żarna łagodniej obchodzą się z kawą niż ostrza, dzięki czemu smak małej czarnej jest głęboki i wyrazisty.

Regulacja grubości mielenia pozwala zaparzyć kawę jedną z metod alternatywnych. Im większy zakres regulacji, tym większa liczba metod do wyboru.

Jakość przemiału. Ziarna po zmieleniu powinny być równe z jak najmniejszą ilością pyłu kawowego. Dlaczego? Bo nadmiar pyłu sprawia, że kawa staje się gorzka i cierpka.

Jaki młynek do kawy wybrać?

Przy zakupie młynka do domu ostatnim, decydującym czynnikiem są potrzeby konsumenta. Zaczynając od tego, jaką kawę pijemy najczęściej, poprzez liczbę porcji, a kończąc na designie i wymiarach urządzenia. W razie wątpliwości z pomocą mogą przyjść ranking młynków do kawy i ranking młynków żarnowych, czyli najpopularniejsze i najlepsze sprzęty do domu.

Młynek do kawy to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni kawosza. Bez względu na to, czy używa kawiarki, ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego. Zresztą, metody parzenia to w tym przypadku sprawa drugorzędna. Jeśli mamy wysokiej jakości młynek do kawy, to jesteśmy na dobrej drodze, aby móc delektować się doskonałą kawą.