Zaznacz stron臋

Ranking kaw ziarnistych 2021

Wiele os贸b nie wyobra偶a si臋 dnia bez fili偶anki ulubionej kawy. Je艣li jeste艣 jedn膮 z nich, to z pewno艣ci膮 spodoba Ci si臋 nasz ranking najlepszych kaw ziarnistych. S膮 to niezwykle starannie wybrane produkty o r贸偶nej intensywno艣ci i smaku. Dlatego, je艣li nie wiesz, jak膮 kaw臋 ziarnist膮 kupi膰 – dla siebie, do biura lub na prezent, to poni偶ej znajduje si臋 lista najlepszych kaw do mielenia. Sprawd藕 ju偶 teraz, co dla Ciebie przygotowali艣my.

Ranking kaw ziarnistych

Najlepsza kawa ziarnista ranking 2021

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro

Najlepsza kawa ziarnista w rankingu to Lavazza Qualita Oro 鈥 produkt doskonale znany wszystkim mi艂o艣nikom kawy. Jest to klasyczna, raczej delikatna kawa o niedu偶ej zawarto艣ci kofeiny. 艢redni stopie艅 palenia sprawia, 偶e wyr贸偶nia j膮 niewielka kwaskowato艣膰 i wyczuwalna nuta kwiatowa. W 100% sk艂ada si臋 z ziaren arabiki, kt贸re pochodz膮 z plantacji w Ameryce 艢rodkowej i Po艂udniowej. Mo偶esz j膮 przygotowa膰, tak jak lubisz: w ekspresie, kawiarce i w tradycyjny spos贸b. Oczywi艣cie, kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 艣wietnie smakuje z mlekiem. Potwierdzaj膮 to zar贸wno opinie usatysfakcjonowanych konsument贸w, jak i kolejne rankingi.

Kawa ziarnista De'Longhi Kimbo Arabica

De’Longhi Kimbo Arabica

De’Longhi Kimbo Arabica to bardzo dobra kawa ziarnista do ekspresu, kt贸ra zachwyci Ci臋 swoim smakiem. Mo偶emy wyczu膰 w niej nut臋 miodu, tytoniu, pieczonego chleba i karmelu. Ca艂o艣膰 uzupe艂nia lekko owocowy i kwiatowy posmak. Poza tym nap贸j dobrze komponuje si臋 z mlekiem. Produkt sk艂ada si臋 w 100% z ziaren arabiki, kt贸re pochodz膮 z kraj贸w Ameryki Po艂udniowej. (Chocia偶 palarnia znajduje si臋 w okolicy Neapolu). W g艂贸wnej mierze jest to kawa ziarnista przeznaczona do ekspres贸w ci艣nieniowych. Cena za 1kg kawy wynosi oko艂o 100 z艂.

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma

Lavazza Crema e Aroma

Lavazza to marka, kt贸ra oferuje klientom najlepsze kawy ziarniste na rynku. Dowodem na to jest kolejny produkt w naszym rankingu, czyli kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma. Charakteryzuje j膮 wysoka zawarto艣膰 kofeiny i d艂ugotrwa艂a kremowa konsystencja. To dlatego kawa mielona i przygotowana w ekspresie zaskoczy Ci臋 intensywnym smakiem z wyczuwaln膮 nut膮 czekolady. W jej sk艂ad wchodz膮 ziarna Arabiki i Robusty z 3 kontynent贸w: Azji, Ameryki Po艂udniowej i Afryki. Ze wzgl臋du na swoj膮 intensywno艣膰 kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma 艣wietnie nadaje si臋 do przygotowania porannego espresso.

Kawa ziarnista Tchibo Barista Caffe Crema

Tchibo Barista Caffe Crema

Szukasz dobrej, 艂agodnej kawy ziarnistej na dobry pocz膮tek dnia? Tchibo Barista Caffe Crema mo偶e by膰 jedn膮 z nich. Jest to w 100% arabica o zr贸wnowa偶onym lekko gorzkim smaku i wyczuwalnej nucie owocowej. Zosta艂a przeznaczona do ekspres贸w z wbudowanym m艂ynkiem i kawiarek, jednak spos贸b jej podania zale偶y wy艂膮czenie od Ciebie. Smakuje zar贸wno z domieszk膮 mleka (Caf茅 au lait), jak i jako pobudzaj膮ce espresso. Tym, co wyr贸偶nia j膮 w艣r贸d najlepszych kaw ziarnistych, jest specjalny korek do zamykania paczki. Dzi臋ki temu ziarna kawy d艂u偶ej zachowuj膮 sw贸j unikalny aromat i smak.

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa

Lavazza Qualita Rossa

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa jest przez wielu uznawana za jedn膮 z najlepszych kaw ziarnistych tego producenta. Ciemny spos贸b pra偶enia ziaren sprawia, 偶e cechuje j膮 wysoka zawarto艣膰 kofeiny i czekoladowy posmak. Dzi臋ki temu zbiera dobre opinie nawet w艣r贸d wytrawnych kawoszy. Jest mieszank膮 arabiki (40%) z plantacji w Ameryce Po艂udniowej i robusty z Afryki. Najbardziej nadaje si臋 do ekspresu ci艣nieniowego, kt贸ry wydobywa pe艂ni臋 jej smaku. Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa jest te偶 polecana dla os贸b, kt贸re nie wyobra偶aj膮 sobie kawy bez dodatku mleka. 艢wietnie smakuje jako latte lub cappuccino.
Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo

Segafredo Intermezzo

Ranking najlepszych kaw ziarnistych nie mo偶e si臋 oby膰 bez marki Segafredo. Je艣li wi臋c szukasz kawy tego producenta, to sprawd藕, jak smakuje kawa ziarnista Segafredo Intermezzo. To mieszanka ziaren arabiki pochodz膮cych z Ameryki 艢rodkowej i Po艂udniowej. 艢rednie palenie ziaren sprawia, 偶e charakteryzuje j膮 delikatny kwiatowo-owocowy aromat i czekoladowy posmak. Warto podkre艣li膰, 偶e kawa ziarnista Segafredo Intermezzo jest najja艣niej wypalon膮 kaw膮 tej marki, dzi臋ki czemu nie jest zbyt intensywna. Sprawdzi si臋 w ekspresach i w kawiarkach, mo偶emy j膮 te偶 zaparzy膰 w tradycyjny spos贸b. Jej zalet膮 jest te偶 przyst臋pna cena.

Kawa ziarnista Lavazza Caffe Espresso

Lavazza Caffe Espresso

Lavazza Caffe Espresso to ostatni produkt marki Lavazza w naszym rankingu. Jest to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki z Brazylii i Ameryki 艢rodkowej. Cechuje j膮 intensywny smak z delikatn膮 nut膮 s艂odyczy i niska zawarto艣膰 kofeiny. Warto j膮 wybra膰 nie tylko w prezencie dla mi艂o艣nika 鈥瀖a艂ej czarnej鈥. Dlaczego? Poniewa偶 kawa ziarnista Lavazza Caffe Espresso stanowi te偶 艣wietn膮 baz臋 do przygotowania np. latte. Mo偶emy j膮 zaparzy膰 w ekspresie automatycznym, w kawiarce lub w tradycyjny spos贸b. Z pewno艣ci膮 jej zalet膮 jest te偶 cena. Za opakowanie kawy ziarnistej (1kg) zap艂acimy oko艂o 50 z艂.

Kawa ziarnista Vaspiatta Brazil Santos Arabica

Vaspiatta Brazil Santos Arabica

Nie wszystkie rankingi wspominaj膮 o tej kawie, jednak naszym zdaniem ten produkt zas艂uguje na uwag臋. Kawa ziarnista Vaspiatta Brazil Santos Arabica, bo o niej mowa, to wysokiej jako艣ci mieszanka arabiki z Brazylii. 艢redni stopie艅 palenia sprawia, 偶e cechuje j膮 g艂臋boki smak i niska zawarto艣膰 kofeiny. Poza tym jest to doskona艂a kawa ziarnista o miodowym i orzechowo-czekoladowym posmaku. Produkt nadaje si臋 do parzenia w ekspresie ci艣nieniowym i przelewowym, jak i sposobem tradycyjnym. W zale偶no艣ci od preferencji jest 艣wietn膮 baz膮 do espresso lub przyrz膮dzania kaw mlecznych.

Kawa ziarnista Tchibo Barista Caffe Crema

Tchibo Barista Espresso

Najbardziej interesuj膮 Ci臋 kawy ziarniste do parzenia espresso? Nasz ranking opisuje tylko najlepsze produkty! Jednym z nich jest Tchibo Barista Espresso, czyli dobra kawa ziarnista w przyst臋pnej cenie. Jest to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki. Charakteryzuje si臋 intensywnym, pozbawionym cierpko艣ci aromatem i smakiem z owocow膮 nut膮. Szybko go poznasz, bez wzgl臋du na to, czy masz ekspres automatyczny, czy wolisz tradycyjne sposoby parzenia. Kaw臋 Tchibo mo偶emy 艂膮czy膰 z mlekiem, jest ona doskona艂膮 baz膮 do cappuccino i Latte Macchiato. W opakowaniu znajduje si臋 1kg ziaren do mielenia.

Kawa ziarnista Vaspiatta Classic Roma

Vaspiatta Classic Roma

Vaspiatta Classic Roma to kolejna kawa, kt贸ra zda艂a nasz test kaw ziarnistych. Jest to doskona艂y blend arabiki z Ameryki Po艂udniowej i robusty z Azji Po艂udniowo-Wschodniej. Dlaczego warto jej spr贸bowa膰? Poniewa偶 cechuje j膮 wyrazisty, intensywny smak, kt贸ry doceni膮 nie tylko mi艂o艣nicy espresso. Dzi臋ki temu, 偶e jest kaw膮 o du偶ej zawarto艣ci kofeiny stanowi najlepszy zastrzyk energii na pocz膮tku dnia. Z drugiej strony jej wyb贸r pozwoli Ci przygotowywa膰 kawy mleczne o doskona艂ym smaku. Inn膮 zach臋t膮 do jej zakupu mo偶e by膰 te偶 cena 鈥 poni偶ej 50 z艂 za 1kg ziaren kawy w opakowaniu.

Kawa ziarnista Davidoff Cafe Creme

Davidoff Cafe Creme

Davidoff Cafe Creme to wysokiej jako艣ci mieszanka arabiki z plantacji Ameryki 艢rodkowej i Po艂udniowej. Tym, co doceniaj膮 w niej koneserzy, jest intensywny smak i aromat, poza tym kaw臋 wyr贸偶nia niewielka kwaskowato艣膰. Dzi臋ki metodzie palenia, kt贸ra przypomina przygotowanie espresso, produkt jest idealn膮 baz膮 do kaw mlecznych. Z tego wzgl臋du mo偶emy go poleci膰 absolutnie ka偶demu. Warto jednak pami臋ta膰, 偶e opakowanie zawiera 0,5,kg ziaren, czyli o po艂ow臋 mniej ni偶 wi臋kszo艣膰 kaw do mielenia w naszym rankingu. Inna jest wi臋c cena za 1kg ziaren. Ponadto kawa ziarnista nadaje si臋 do w pe艂ni automatycznych ekspres贸w.

Kawa ziarnista Arcaffe Roma

Arcaffe Roma

Arcaffe Roma to ostatnia propozycja, jak膮 prezentuje nasz ranking najlepszych kaw ziarnistych. Jest to mieszanka ziaren arabiki z Etopii, Brazylii oraz kraj贸w Ameryki 艢rodkowej i Centralnej. Co istotne, ziarna ka偶dego rodzaju s膮 palone osobno i dopiero po zako艅czeniu procesu 艂膮czone. Na smak kawy sk艂adaj膮 si臋 nuty karmelu, le艣nych owoc贸w i tytoniu. Jest to produkt o 艣redniej kwaskowato艣ci i s艂odkim posmaku, dzi臋ki czemu cieszy si臋 spor膮 popularno艣ci膮 w艣r贸d kawoszy. Arcaffe Roma zosta艂a przeznaczona jako baza pod espresso. Z drugiej strony wystarczy po艂膮czy膰 j膮 z mlekiem, aby otrzyma膰 pe艂ne s艂odkiego aromatu cappuccino.

Zobacz oferty:

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Uwa偶asz, 偶e kawa mielona jest najlepsza tylko wtedy, gdy zmielisz j膮 samodzielnie? Je艣li tak, to ranking z pewno艣ci膮 pom贸g艂 Ci w wyborze dobrej jako艣ci produktu. Oczywi艣cie, to dopiero pocz膮tek i temat kawy szerzej omawiamy w poradniku zakupowym. Wyja艣niamy w nim mi臋dzy innymi, dlaczego warto wzi膮膰 pod uwag臋 miejsce pochodzenia ziaren i przygotowanie ich w palarni. Wierzymy, 偶e nasze porady pomog膮 Ci za ka偶dym razem, gdy przyjdzie czas zakupu kawy.

Proces palenia kawy

W tworzeniu kawy niezwykle istotny jest proces jej palenia. Ma wp艂yw na smak i aromat napoju oraz na zawarto艣膰 kofeiny w kawie. Kluczowe s膮 dwie kwestie: czas pra偶enia i temperatura. Odpowiednio dopasowane mog膮 ,,wydoby膰” z kawy zaskakuj膮ce nuty smakowe. A tych jest a偶 kilkaset. Sekret wi臋c tkwi w dobrym po艂膮czeniu, kt贸re pomo偶e stworzy膰 doskona艂y smak kawy.

Dlatego, to co dzieje si臋 w palarni, w du偶ej mierze wp艂ywa na smak i moc napoju. I czasami mo偶e powiedzie膰 nam znacznie wi臋cej o kawie ni偶 opis na etykiecie produktu. Czy kawa jest wyrazista, czy delikatna? Czy postawi Ci臋 na nogi, czy lepiej si臋 ni膮 delektowa膰 wolnym popo艂udniem? Sprawd藕, jak spos贸b palenia kawy mo偶e wp艂yn膮膰 na jej jako艣膰.

Wyr贸偶niamy trzy rodzaje palenia ziaren:

  • Palenie jasne – odbywa si臋 w temperaturze 200 stopni. W tym przypadku ziarna s膮 jasnobr膮zowe, za艣 kawa ma mocno kwaskowaty, delikatny smak. Cechuje j膮 r贸wnie偶 du偶a zawarto艣膰 kofeiny. Co ciekawe, w opinii niekt贸rych klient贸w kawa jest tak delikatna, 偶e w smaku przypomina herbat臋.
  • Palenie 艣rednie to najbardziej popularny spos贸b pra偶enia ziaren kawy (Co zreszt膮 pokazuje nasz ranking). Odbywa si臋 w nieco wy偶szej temperaturze, czyli w 210 鈥 220 stopniach. Tak palone ziarna s膮 br膮zowe, b艂yszcz膮ce, za艣 nap贸j charakteryzuje si臋 wyj膮tkowym aromatem. Dodatkowo smak kawy wzbogaca lekka gorycz. Poza tym mniejsza jest te偶 zawarto艣膰 kofeiny w napoju.
  • Palenie ciemne – spos贸b pra偶enia ziaren kawy, podczas kt贸rego temperatura osi膮ga najwy偶sz膮 warto艣膰, czyli nawet 250 stopni. (Cho膰 cz臋sto jest to 220-225 stopni). W rezultacie ziarna staj膮 si臋 ciemnobr膮zowe lub czarne, a nap贸j minimalnie kwaskowaty z niewielk膮 zawarto艣ci膮 kofeiny. W tym przypadku mocno odczuwalny jest r贸wnie偶 smak goryczki.

Kraj pochodzenia

Jak膮 kaw臋 wybra膰? A mo偶e raczej: z jakiego kraju? Sprawd藕, gdzie na 艣wiecie znajduj膮 si臋 plantacje kawy i jak miejsce uprawy wp艂ywa na smak przygotowanego napoju.

Gdyby stworzy膰 ranking producent贸w kawy, to z pewno艣ci膮 Brazylia mia艂aby zapewnione miejsce na podium. Jest to najwi臋kszy na 艣wiecie producent arabiki, a drugi robusty. Tu偶 za ni膮 plasuj膮 si臋 Kolumbia i Meksyk. A jaki smak ma nap贸j z tej cz臋艣ci globu? Kawa ziarnista z plantacji w Ameryce 艁aci艅skiej jest raczej delikatna, ma 艂agodny smak i dobr膮 jako艣膰.

Je艣li chodzi o walory smakowe, to wi臋ksz膮 r贸偶norodno艣ci膮 cechuj膮 si臋 kawy z plantacji w Afryce. Do wyboru mamy ziarna o korzennym b膮d藕 cytrusowym aromacie. W ich produkcji prym wiedzie Etiopia, ale dobr膮 jako艣膰 produkt贸w oferuj膮 te偶 Zimbabwe i Kenia.

A jaka kawa ziarnista jest w Azji? Jest to miejsce, gdzie dominuje robusta. Dlatego nap贸j z tego kontynentu b臋dzie mia艂 raczej g艂臋boki, ziemisty smak.

艢wie偶o艣膰

Pod tym wzgl臋dem kawa mielona nie umywa si臋 do kawy ziarnistej. Aromat tej drugiej utrzymuje si臋 znacznie d艂u偶ej i jest tym intensywniejszy, im mniej czasu min臋艂o od pra偶enia ziaren. Dobrej jako艣ci ziarna nadaj膮 si臋 do spo偶ycia 艣rednio przez dwa lata. Chocia偶 na rynku znajdziemy kawy, dla kt贸rych jest to zbyt d艂ugi okres.

Wielko艣膰 kawy

By膰 mo偶e przegl膮daj膮c ranking, nie zwr贸ci艂e艣 na to uwagi. Jednak wielko艣膰 produktu ma znaczenie, zw艂aszcza je偶eli kawy nie pijesz zbyt cz臋sto i ekspres w艂膮czasz sporadycznie. Wtedy lepiej wybra膰 mniejsze opakowanie z ziarnami. To da nam pewno艣膰, 偶e kawa zachowa dobr膮 jako艣膰 do ostatniego ziarna.

Rodzaje kaw ziarnistych
Arabika i robusta to s艂owa, kt贸re przewijaj膮 si臋 przez wszystkie rankingi kaw do mielenia. Co oznaczaj膮? M贸wi膮c najpro艣ciej: s膮 to dwa najcz臋艣ciej wybierane rodzaje ziaren kawy. (A og贸艂em mamy ponad 100 r贸偶nych odmian). Decyduj膮 o tym, czy nap贸j ma na wyrazisty smak i aromat, du偶膮 zawarto艣膰 kofeiny, nut臋 czekolady etc. Warto wiedzie膰, czym si臋 od siebie r贸偶ni膮 i w rezultacie wybra膰 ten, kt贸ry nam najbardziej odpowiada.

Arabika

Zdaniem wielu os贸b Arabika to najlepsza kawa w ziarnach dost臋pna na rynku. Nap贸j powsta艂y z jej ziaren ma intensywny aromat i delikatny smak, znacznie mniej goryczkowy ni偶 w przypadku robusty. Kaw臋 ziarnist膮 wyr贸偶nia te偶 niska zawarto艣膰 kofeiny, wi臋c jest to doskona艂a propozycja nawet na wieczorn膮 por臋. Same ziarna s膮 p艂askie, z bruzd膮 przypominaj膮c膮 liter臋 ,,s”. Arabika stanowi oko艂o 70% produkcji kawy na ca艂ym 艣wiecie (I zajmuje pierwsze miejsce, je艣li chodzi o nasz ranking kaw ziarnistych). Plantacje znajduj膮 si臋 mi臋dzy innymi w Afryce 艢rodkowej, Brazylii i Indiach. Oczywi艣cie miejsce uprawy ma wp艂yw na cechy i nuty smakowe ka偶dej z odmian. Producenci 艂膮cz膮 je ze sob膮, tworz膮c mieszanki ziaren o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Z drugiej strony coraz cz臋艣ciej mo偶emy kupi膰 kaw臋, kt贸rej ziarna pochodz膮 tylko z jednego regionu. I naszym zdaniem tak膮 kaw臋 te偶 warto uwzgl臋dni膰 w swoim codziennym menu.

Robusta

To propozycja dla os贸b, kt贸re dzi臋ki kawie ziarnistej chc膮c otrzyma膰 codziennej dawk臋 energii. Dlaczego? Poniewa偶 robusta posiada wi臋ksz膮 ilo艣膰 kofeiny ni偶 arabika. Nap贸j powsta艂y z ziaren tego gatunku ma te偶 intensywny smak i aromat, z wyra藕n膮 nut膮 goryczy. Mimo tego nie brakuje os贸b, kt贸re to jej przyznaj膮 pierwsze miejsce za najwy偶sz膮 jako艣膰. Ziarna robusty s膮 mniejsze od arabiki, ich znakiem rozpoznawczym jest prosta bruzda. S膮 te偶 niezwykle odporne na choroby, w zwi膮zku z tym ich uprawa jest 艂atwiejsza. Plantacje robusty znajduj膮 si臋 g艂贸wnie w Afryce, chocia偶 odmian nie jest zbyt du偶o. Najcz臋艣ciej do wyboru mamy mieszanki tych dw贸ch r贸偶nych gatunk贸w. (Np. nieuwzgl臋dniona przez nasze zestawienie doskona艂a kawa ziarnista Dallmayr Espresso d’Oro).

Producenci najlepszych kaw ziarnistych

W艣r贸d producent贸w kawy do mielenia znajdziesz marki, kt贸re ciesz膮 si臋 popularno艣ci膮 na ca艂ym 艣wiecie. S膮 to: Lavazza, Tchibo, Davidoff, De’Longhi. Produkty dobrej jako艣ci i w przyst臋pnej cenie oferuj膮 tak偶e: Segafredo, Vivio, Vaspiatta. Oczywi艣cie, je艣li jeste艣 prawdziwym kawoszem, to z pewno艣ci膮 b臋dziesz chcia艂 spr贸bowa膰 r贸wnie偶 tych kaw, kt贸rych nie uwzgl臋dnia nasze zestawienie. S膮 to: kawa ziarnista Dallmayr (Dallmayr Crema d鈥橭ro, Dallmayr Prodomo), Illy Espresso, Pellini Top Arabica, La Brasiliana Marfisa i wiele, wiele innych鈥 Jeste艣my przekonani, 偶e tak du偶y wyb贸r produkt贸w pozwoli znale藕膰 kaw臋, kt贸ra zadowoli Ci臋 pod ka偶dym wzgl臋dem: aromatu, smaku, jak r贸wnie偶 ceny.

Ceny kaw ziarnistych

A skoro o cenie mowa, to sprawd藕my, ile kosztuj膮 najlepsze kawy ziarniste.

Najcz臋艣ciej tego typu kawa jest dro偶sza ni偶 kawa mielona. 艢rednio za kaw臋 ziarnist膮 zap艂acimy oko艂o 35 鈥 55 z艂 i wi臋kszo艣膰 produkt贸w zaprezentowanych przez nasz ranking mie艣ci si臋 w tym zakresie cenowym. Nale偶y jednak pami臋ta膰, 偶e jest to cena za 1kg mieszanki ziaren. Dlatego przed zakupem produktu koniecznie sprawd藕 jego wag臋. Tym bardziej 偶e cz臋sto kawy tego samego gatunku s膮 sprzedawane w r贸偶nej wielko艣ci opakowaniach.

Gdzie w takim razie je kupi膰? Niemal wsz臋dzie. Najlepsze kawy prezentowane przez ranking znajdziesz w sklepach spo偶ywczych, hipermarketach i w internecie: na Ceneo, Allegro, Olx. Poza tym w sklepach MediaMarkt, Media Expert, Avans. Ofert臋 tych ostatnich sprawd藕 w tym przypadku, gdy opr贸cz kawy, interesuje Ci臋 r贸wnie偶 dobry ekspres.

Jeste艣my przekonani, 偶e informacje, kt贸re prezentuj膮 ranking i poradnik, s膮 przydatne, nawet je艣li jeste艣 wytrawnym kawoszem. Wierzymy te偶, 偶e na ich podstawie zdecydujesz, jaka jest Twoja najlepsza kawa ziarnista do ekspresu. A w rezultacie b臋dziesz m贸g艂 delektowa膰 si臋 jej wyj膮tkowym aromatem i smakiem w dowolnym czasie.