Najlepsza kawa rozpuszczalna ranking 2024
Dobra kawa rozpuszczalna ma wiele zalet. Jest aromatyczna, wyrazista w smaku i prosta w przygotowaniu. Wystarczy odrobinę proszku zalać wrzątkiem i gotowe! Nic dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością i poprawia samopoczucie.
W naszym rankingu znajdziesz najlepsze kawy rozpuszczalne na rynku. Wśród dostępnych produktów wybraliśmy te, które są nie tylko smaczne, ale też niedrogie i zdrowe. Sprawdź, jaką kawę rozpuszczalną kupić, aby cieszyć się jej walorami do ostatniej kropli napoju.
Ranking kaw rozpuszczalnych 2024
Jacobs Cronat Gold
Jacobs Cronat Gold to zdecydowanie najlepsza kawa rozpuszczalna na rynku. Cechuje się niepowtarzalnym smakiem i subtelnym aromatem, które tworzą doskonałą harmonię. Nie jest zbyt intensywna, chociaż dość wyrazista. Dzięki temu doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem albo śmietanką. Z drugiej strony ta kawa liofilizowana zachowuje swój smak także podawana solo.
Co ważne, najlepsza kawa rozpuszczalna powstała ze starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki. Jej walory smakowe doceniło wielu użytkowników, a my umieściliśmy ją na pierwszym miejscu w rankingu. Kawa rozpuszczalna Jacobs Cronat Gold jest dostępna w praktycznym słoiku. Do wyboru są opakowania o pojemności 100 g lub 200 g, dzięki czemu kawa dłużej zachwyca smakiem.
Davidoff Fine Aroma
Davidoff Fine Aroma nie bez powodu znalazła się na drugim miejscu w naszym rankingu. Powstała z wyselekcjonowanych najlepszych ziaren arabiki z Ameryki Południowej i Kolumbii. Dzięki temu wyróżnia ją delikatny aromat i niepowtarzalny wyrazisty smak. Wystarczy wsypać łyżeczkę kawy do filiżanki, aby delektować się pełnią walorów smakowych napoju.
Davidoff to uznana na rynku marka, które oferuje znakomite kawy rozpuszczalne. Wybrany przez nas produkt instant potwierdza jej renomę. Zdaniem części konsumentów kawa rozpuszczalna Davidoff smakuje podobnie jak kawa parzona w tradycyjny sposób. Kawa rozpuszczalna sprzedawana jest w słoiczkach 100 g, więc dość szybko się kończy. W naszej ocenie wielkość opakowania to jej jedyna wada.
Jacobs Kronung
Jedną z najczęściej polecanych kaw rozpuszczalnych jest Jacobs Kronung. O jej sukcesie przesądzają starannie wyselekcjonowane ziarna Arabiki zebrane na najlepszych plantacjach kawy. Dzięki temu napój wyróżnia łagodny delikatny smak oraz zdecydowany aromat, a lekka kwaskowatość dodaje mu pikanterii.
Ale kawa liofilizowana Jacobs nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też zapewnia codzienną dawkę energii. Z tego powodu filiżanka kawy jest doskonałym uzupełnieniem śniadania. Stawia na nogi, szybko pobudza i gwarantuje wyjątkowe wrażenia smakowe. Do tego produkt cechuje szybkość rozpuszczania w wodzie. Z tego powodu nasz ranking kaw rozpuszczalnych musiał go uwzględnić.
Dallmayr Gold
Kawa rozpuszczalna Dallmayr Gold to kompozycja, która zaskakuje pełnią smaku i aromatu. Powstała z najlepszych ziaren arabiki głównie z Etiopii, a dzięki procesowi mocnego palenia oferuje to co najlepsze. Jest aromatyczna, smaczna i nieco kwaskowata o doskonałej pełnej konsystencji. Można dodać do niej mleko, choć smakuje równie dobrze i bez dodatkowych składników.
Kawa rozpuszczalna Dallmayr to produkt o niskiej zawartości kofeiny. Dzięki temu możemy się nim delektować o każdej porze dnia. Do jej przyrządzenia wystarczy zalać kawę gorącą wodą i gotowe! Producent zapewnia, że jeden słoik 200 g pozwala na zaparzenie aż 100 filiżanek kawy! Kawa zamknięta w szczelnym opakowaniu wystarcza więc na dłuższy okres.
Nescafe Classic
Jaką kawę rozpuszczalną kupić, aby umilić sobie każdy poranek? Doskonałym wyborem jest Nescafe Classic. To napój, który cechuje intensywny smak i dość mocny aromat. Kompozycję tworzą średnio palone najlepsze ziarna robusty z rejonu Indonezji oraz Wietnamu. Dzięki temu kawa rozpuszczalna ma mocno wyczuwalne nuty goryczy, jest jednak pozbawiona kwaskowatości.
Nescafe Classic to też jedna z najpopularniejszych kaw rozpuszczalnych na rodzimym rynku. Mocna, klasyczna doskonale smakuje z minimalną ilością cukru lub bez. Cechuje ją też wyjątkowa szybkość rozpuszczania. Wystarczy wsypać łyżeczkę proszku, aby otrzymać smaczny, esencjonalny napój. Nic więc dziwnego, że ta kawa rozpuszczalna ma swoich wiernych fanów.
Lavazza Prontissimo Intenso
Jedną z ciekawszych propozycji dla kawoszy jest Lavazza Prontissimo Intenso. To dobra kawa rozpuszczalna, w której skład wchodzi wyłącznie arabica. Cechuje się mocnym, wyrazistym smakiem oraz intensywnym aromatem. Ponadto dość dobrze wyczuwalne są słodkie nuty. Spora zawartość kofeiny sprawia, że kawa rozpuszczalna skutecznie pobudza każdego ranka.
Tym, co wyróżnia kawę rozpuszczalną Lavazza, jest apetyczny wygląd. Kremowa konsystencja oraz wyjątkowa gęstość to efekt już pierwszego parzenia. Ten aromatyczny napój dobrze smakuje bez cukru czy mleka, choć wśród dodatków napoju może pojawić się… czekolada. Z tego powodu to najlepsza kawa rozpuszczalna dla osób, które nie mogą się obejść bez codziennej porcji słodkości.
Nescafé Sensazione Créme
Nescafé Sensazione Créme to jedna z najbardziej aksamitnych kaw rozpuszczalnych na rynku. Powstała ze średnio palonych naturalnych ziaren robusty z regionów Indonezji i Wietnamu. Wyróżnia ją subtelny, delikatny smak kawy i wyjątkowy aromat. Zwieńczeniem kawy rozpuszczalnej jest aksamitna kremowa pianka – crema.
Dzięki walorom smakowym produkt Nescafe stanowi doskonałą bazę do cappuccino. Można ją wzbogacić o mleko, cukier… lub zamienić w kawę mrożoną! Dla wielu osób jest w takiej wersji smaczniejsza, choć zawiera kilkadziesiąt kalorii więcej! Co ważne, cechuje ją też szybkość przygotowania. Z pewnością jest jedną z tych kaw rozpuszczalnych, które można pić dla przyjemności.
Tchibo Family
Ta kawa rozpuszczalna nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością! Tchibo Family, bo o niej mowa, to smaczna kawa rozpuszczalna liofilizowana. Jest intensywna w smaku z mocno wyczuwalną nutą goryczy. Kawa rozpuszczalna świetnie smakuje w połączeniu mlekiem i cukrem, choć koneserzy wolą jej spożywanie solo. Co ważne, kawa jest szybka i prosta w przygotowaniu.
W składzie kawy Tchibo znajdują się ziarna robusty, które zostały poddane mocnemu paleniu. Z tego powodu przygotowany napój jest mocny i charakterny. Duża zawartość kofeiny sprawia, że kawa rozpuszczalna szybko pobudza i stawia na nogi. To idealny produkt dla osób, które w kawie szukają dodatkowego zastrzyku energii. Tym bardziej że jego cena to kolejny z jego atutów.
Lavazza Prontissimo Classico
Lavazza Prontissimo Classico to klasyczna kawa rozpuszczalna dla każdego kawosza. Została stworzona z wysokiej jakości arabiki, dzięki czemu odkrywa niezwykłe walory smakowe. Kawa rozpuszczalna wyróżnia się delikatnym, harmonijnym smakiem oraz głębokim aromatem. Ponadto cechą, o której warto wspomnieć, jest wyczuwalna nuta karmelu.
Zaletą kawy rozpuszczalnej Lavazza jest też gęsta, kremowa konsystencja. To aromatyczny napój, którym można się delektować solo lub w większym gronie. Wielu konsumentów podkreśla, że w smaku przypomina lżejszą wersję kawy z ekspresu. To idealny produkt dla koneserów i chociażby z tego powodu test kaw rozpuszczalnych nie mógł go pominąć.
Davidoff Crema Intense
Davidoff Crema Intense to najlepsza kawa rozpuszczalna dla kawowych tradycjonalistów. Powstała ze średnio palonych ziaren arabiki, dzięki czemu wyróżnia ją bogaty intensywny smak espresso. Równocześnie kawę cechuje kwaskowaty posmak, delikatny aromat oraz złoto-brązowa pianka. Niska zawartość kofeiny pozwala delektować się napojem o dowolnej porze dnia.
Kawa rozpuszczalna marki Davidoff świetnie sprawdzi w podróży. Słoik o pojemności 90 g zajmuje niewiele miejsca i wystarcza na przygotowanie około 55 filiżanek napoju. To produkt, którym można obdarować bliską osobę lub… siebie. Z pewnością wypicie tego aromatycznego naparu będzie jednym z najmilszych akcentów dnia.
Tchibo Exclusive
Ta popularna marka kawy rozpuszczalnej kolejny raz pojawia się w naszym rankingu. Nie bez powodu! Tchibo Exclusive to produkt, który powstał ze starannie wybranych ziaren Arabiki, które szybko rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wyróżnia się niezbyt mocnym, wyjątkowym smakiem. Równocześnie atutem kawy jest delikatny i subtelny aromat.
Tchibo Exclusive jest jedną z najpopularniejszych kaw rozpuszczalnych na rynku. O średniej intensywności może być podawana z mlekiem lub solo. Kawa rozpuszczalna jest sprzedawana w opakowaniu 100 g oraz 200 g, które jest doskonałym rozwiązaniem dla całej rodziny. Dzięki temu smakiem kawy rozpuszczalnej można się delektować również w większym gronie.
Davidoff Café Grande Cuvée Rich Aroma
Ranking kaw rozpuszczalnych zamyka Davidoff Café Grande Cuvée Rich Aroma. To kawa rozpuszczalna liofilizowana z dobrej jakości ziarna Arabiki. Dzięki temu napój wyróżnia intensywny, dosyć mocny smak oraz lekko kwaskowaty posmak. Perfekcyjnym wykończeniem są korzenne, delikatnie owocowe nuty. To kawa rozpuszczalna, która zalana wodą, roztacza przyjemny aromat.
W ocenie konsumentów kawa Davidoff to produkt wart swojej ceny. Podawana z mlekiem lub solo za każdym razem zaskakuje pełnią aromatu. Warto sprawdzić, dlaczego jest jedną z najlepszych kaw rozpuszczalnych na rynku. Davidoff jest bowiem chętnie wybierana przez konsumentów, czego potwierdzeniem są pozytywne opinie na jej temat.
Jaką kawę rozpuszczalną wybrać?
Jak wybrać najlepszą kawę rozpuszczalną? Które produkty zasłużyły na miano prawdziwej kawy rozpuszczalnej, a które są „kawopodobne”?
W naszym poradniku zdradzamy wszystkie tajemnice kawy w proszku. Wyliczamy, co zawiera kawa rozpuszczalna i czy jest zdrowa. Ponadto krok po kroku omawiamy proces jej produkcji. Sprawdź, co wpływa na walory smakowe i jaki rodzaj kawy ma szansę zagościć w Twojej kuchni na dłużej.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna
Zanim kawa rozpuszczalna trafi do kubka, musi przejść długą drogę. Sprawdź, jak powstaje kawa instant i jakie są poszczególne etapy jej produkcji.
Na początku ziarna są dostarczane do fabryki, gdzie następuje ich selekcja. Potem najlepsze z ziaren kawy są palone w odpowiedniej temperaturze, co w dużej mierze wpływa na smak napoju. Kawa jest mielona i następuje proces jej ekstrakcji. Na samym końcu produkt jest suszony w procesie suszenia rozpyłowego lub metodą liofilizacji. Czym charakteryzują się te dwie metody?
Suszenie rozpyłowe polega na tym, że ekstrakt kawy jest rozpuszczany za pomocą gorącego powietrza. Spadając, zmienia się w rozpuszczalny proszek kawowy, który następnie zostaje przekształcony w granulki. Wadą tej metody jest częściowa utrata smaku kawy, co jest efektem działania wysokich temperatur.
Proces liofilizacji to z kolei popularna metoda usuwania wody z produktów spożywczych. Polega na obniżeniu temperatury kawy, co powoduje zamarzanie wody w mieszance. Następnie kawa umieszczana jest w specjalnym urządzeniu, gdzie dochodzi do sublimacji (zmiana ze stanu stałego w gaz). Woda jest usuwana z kawy poprzez podniesienie temperatury i obniżenie ciśnienia. Dzięki temu produkt utrzymuje optymalną wilgotność. Co ważne, kawa w procesie liofilizacji nie traci aromatu i smaku.
Gatunki kawy
Do produkcji kawy rozpuszczalnej używa się głównie dwóch gatunków. Są to arabica i robusta.
Arabica to zdaniem wielu konsumentów najlepszy gatunek kawy. Pochodzi głównie z Brazylii, a powstały na jej bazie napój cechuje wyrazisty aromat i subtelny smak, mniej goryczkowaty niż robusty. Ponadto mniejsza jest zawartość kofeiny w naparze. Dzięki temu kawa produkowana z arabiki jest dobrym wyborem właściwie o każdej porze.
Przeciwieństwem arabiki jest robusta. Zawarta w niej kofeina pobudza i dodaje energii. Ponadto ten gatunek kawy cechuje intensywny smak i aromat, wyraźnie czuć w nim nutę goryczy. Z tego powodu nie zaleca się picia robusty w dużych ilościach.
Skład kawy rozpuszczalnej
Wiele osób zastanawia się, czy kawa rozpuszczalna ma negatywny wpływ na zdrowie. Skąd biorą się te obawy? Otóż jednym z jej składników jest akrylamid, związek o rakotwórczym działaniu. Powstaje on, gdy ziarna kawy są poddawane obróbce termicznej. Jednak, co jest warte uwagi, zawartość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej jest niewielka. Dlatego picie kawy instant nie ma wpływu na zdrowie.
W napoju jest za to sporo kwasu szczawiowego. Z tego powodu kawa rozpuszczalna nie jest polecana dla osób z chorobami nerek czy chorobami układu moczowego.
Przed zakupem kawy rozpuszczalnej, warto poznać jej składniki. Dobry jakościowo produkt nie zawiera utwardzonych olejów roślinnych, sztucznych barwników ani emulgatorów. W dobrej kawie nie znajdziemy też cukru, za to wapń, magnez czy cynk.
Czasami kawa rozpuszczalna zawiera dodatkowe aromaty, jej ciekawym dodatkiem jest czekolada. Ponadto w porównaniu do kawy ziarnistej zawiera mniej cholesterolu i mniej kofeiny. Przyjmuje się też, że kawa rozpuszczalna nie wpływa na układ krążenia, za to obniża ryzyko rozwoju cukrzycy.
Podsumowanie
Jaka kawa rozpuszczalna jest najzdrowsza? Ta, która nie zawiera niezdrowych substancji. Najzdrowsze produkty pozbawione są cukru, sztucznych barwników, emulgatorów czy utwardzonych olejów roślinnych. Dobra kawa składa się w głównej mierze z… kawy. Dlatego, aby wybrać najlepszą kawę rozpuszczalną, zawsze sprawdzaj jej skład. Pamiętaj też, że instant kawa wypijana z umiarem zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Wśród ziaren kawy największą popularnością cieszy się Arabica. Inny, chętnie wybierany rodzaj kawy to robusta. Kawy rozpuszczalne na bazie tych dwóch odmian mają różną intensywność.
Kawa rozpuszczalna jest łatwa w przygotowaniu. Szybko rozpuszcza się w wodzie, jej przygotowanie zajmuje kilkanaście sekund. Wadą jest natomiast nieco gorsza jakość naturalnych ziaren kawy. Różnica ta jest mocno wyczuwalna, gdy na co dzień wybierasz kawę ziarnistą.
Nasza porównywarka kaw rozpuszczalnych wybrała najlepsze produkty na rynku. Dzięki temu masz szansę wybrać swój produkt i zaczynać każdy dzień od pysznej, aromatycznej kawy.