Zaznacz stronę

Płyta ceramiczna czy indukcyjna

Wybór płyty grzewczej w wyposażeniu kuchennym to dylemat, z którym zmaga się wielu z nas. Pytanie o to, co będzie lepsze – płyta indukcyjna czy ceramiczna jest jedną z najważniejszych kwestii, jakie trzeba podjąć podczas urządzania nowej kuchni. W naszym artykule postaramy się nieco ułatwić to zadanie. Wyjaśnimy, czym się różni płyta indukcyjna od elektrycznej oraz jakie są ich wady i zalety.

Co będzie lepszym rozwiązaniem płyta ceramiczna czy indukcyjna

Czym się różni płyta indukcyjna od ceramicznej?

Na pierwszy rzut oka te dwie płyty grzewcze wyglądają niemalże identycznie. Zarówno płyta indukcyjna, jak i ceramiczna, charakteryzują się eleganckim wyglądem. Zazwyczaj posiadają ciemny kolor i subtelne okręgi, wskazującymi pola grzewcze. Niech jednak wygląd Cię nie zmyli! Mimo podobieństw wizualnych działają one zupełnie inaczej! Warto zapoznać się z mechanizmem działania obydwu płyt, gdyż może to wybrać najlepsze rozwiązanie.

Płyta ceramiczna – jak działa?

Podstawowa różnica między płytą ceramiczną a indukcyjną to sposób, w jaki działają. Ceramiczna płyta grzewcza opiera się na specjalnych grzałkach. One, nabierając temperatury, oddają swoją energię do naczyń. Proces nagrzewania się płyty ceramicznej trwa nawet kilka minut. Zatem istotną kwestią jest tu nie tylko czas, potrzebny na otrzymanie optymalnego ciepła. Większe będzie także zużycie energii. Pobór prądu można jednak zminimalizować, ucząc się odpowiedniego zarządzania płytą. W kuchenkach ceramicznych grzanie utrzymuje się także po wyłączeniu płyty. Pozwala to na dokończenie gotowania bez dalszego poboru prądu.

Działanie płyty indukcyjnej

Ten typ kuchenki często możemy spotkać w nowoczesnych kuchniach. Płyta indukcyjna działa zupełnie inaczej od ceramicznej. Ich twórcy postanowili sięgnąć do bardziej zaawansowanych praw fizyki. O ile płyta ceramiczna nagrzewa się sama, o tyle indukcja pozostaje zimna! Jak to możliwe? Sercem urządzenia jest tzw. cewka indukcyjna. Wytwarza ona zmienne pole magnetyczne, w wyniku czego powstają „prądy wirowe”. To właśnie one przekazują energię do ustawionego na płycie naczynia. Niestety, na płycie indukcyjnej nie możemy zastosować dowolnych garnków. Musimy wybrać modele specjalnie do tego przeznaczone, z ferromagnetycznym dnem. Są one konieczne do korzystania z dobrodziejstw indukcji. Dzięki swojej specjalnej konstrukcji odbierają one ciepło magnetyczne, podczas gdy na powierzchni samej płyty temperatura nie wzrasta.

Którą płytę wybrać – Cena

Pytanie o cenę danego produktu jest pierwszy, jakie każdy z nas zada. Na pewno jest to aspekt, który może przeważyć o decyzji zakupu. Dlatego postaramy się wyjaśnić, ile kosztuje kuchenka ceramiczna, a ile indukcyjna. Pochylimy się także nad kwestią, jakie mogą być koszty poboczne ich użytkowania.

Powiemy od razu – płyta indukcyjna to jedno z najdroższych urządzeń AGD dostępnych na rynku. Choć stają się one coraz bardziej popularne, to jednak nadal za wydajną 4-palnikową płytę o optymalnej mocy musimy zapłacić co najmniej 1000 zł. Ponadto, jeżeli wybierzemy model zasilany przez prąd 3-fazowy, przyjdzie nam korzystać z pomocy fachowca przy podłączeniu urządzenia. Należy się również liczyć z większymi wydatkami w przypadku uszkodzenia płyty indukcyjnej (np. pęknięta powierzchnia). Co prawda, usterka indukcji zdarza się niezwykle rzadko, jest jednak możliwa. Tutaj również koniecznością będzie wezwanie fachowca lub… kupno nowej kuchenki.

W przypadku płyty ceramicznej koszt zakupu będzie już zdecydowanie niższy. Najmniejszą, 2-palnikową płytę ceramiczną kupimy już za około 400 zł. W przypadku klasycznej 4-palnikowej kuchenki o dobrych parametrach będzie to niewiele więcej, bo około 650 zł. Trzeba przyznać, że jest to spora różnica w porównaniu do płyt indukcyjnych. Co do ceny, jaką trzeba ponieść podczas ewentualnej naprawy to (w zależności od powagi usterki) wydatek 300-350 zł.

Wydajność obu typów płyt

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie płyta ceramiczna, czy indukcyjna to sam koszt zakupu nie może stanowić jedynej rozważanej kwestii. Istotną sprawą jest także wydajność płyt, która przekłada się na zużycie energii elektrycznej i koszty eksploatacji. W tej kwestii płyta indukcyjna znacznie przewyższa swoją konkurencję – jej wydajność wynosi aż do 90%! Płyty ceramiczne mają efektywność do 60%. Jest to co prawda ciągle mniej niż w przypadku płyt gazowych (do 50%).

Co dokładnie oznacza ta wydajność? Ilość ciepła realnie wykorzystanego podczas przyrządzania posiłków. Płyta ceramiczna nagrzewa się, jednakże część wytworzonego ciepła ulatnia się niewykorzystana do pomieszczenia. Podobnie dzieje się w przypadku kuchenek gazowych. Płyty indukcyjne, z racji swojego mechanizmu działania, mają tu o wiele lepsze parametry.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna – zużycie prądu

Wspomniana wyżej wydajność przekłada się także na czas potrzebny na gotowanie. Możemy to zobrazować na przykładzie podgrzania wody w dużym garnku. Na płycie indukcyjnej woda zacznie wrzeć bardzo szybko – zaledwie po 1-2 minutach. Podczas używania płyt ceramicznych potrzeba tu znacznie więcej czasu. Wynika to z konieczności nagrzewania, najpierw płyty, później dna garna. A czas ten znowu przekłada się na pobór energii i koszty eksploatacji. Nawet jeżeli nauczymy się ekonomicznej obsługi płyty ceramicznej i korzystania z ciepła palnika po jego wyłączeniu, to ciągle przy wykorzystaniu płyty indukcyjnej pobór energii będzie mniejszy.

Bezpieczeństwo płyt ceramicznych i płyt indukcyjnych

Pytanie o bezpieczeństwo użytkowania kuchenki zależy sobie zadać, zwłaszcza jeżeli w naszym domu są małe dzieci. Podstawowa różnica między płytą indukcyjną a ceramiczną polega na tym, że indukcyjna się nie nagrzewa. W przypadku ciekawskich i chętnych do pomocy małych rączek może mieć to niezwykle istotne znaczenie. Powierzchnia płyt indukcyjnych pozostaje chłodna lub nieznacznie ciepła. I to nawet po długim czasie użytkowania, podczas korzystania ze wszystkich palników!

Kuchenka ceramiczna jest oczywiście bezpieczniejsza od palnika gazowego. Niemniej jednak płyta nagrzewa się długo oraz równie długo chłodzi. Rodzi to ryzyko poparzenia nie tylko w trakcie gotowania, ale również po jego zakończeniu.

Design i wygoda użytkowania

Tutaj obydwa artykuły AGD są niezwykle podobne. Zarówno płyty indukcyjne, jak i ceramiczne posiadają nowoczesny, stylowy design. Wyposażone są też w większość podobnych funkcji. Najbardziej popularną z nich jest obsługa na dotyk. Standardem jest także wygodna regulacja temperatury grzania, mocy kuchenki i tym podobne. Na rynku istnieje wiele modeli, tak i płyt indukcyjnych, jak i ceramicznych, które zadowolą nawet najbardziej wymagających.

Czyszczenie. Co wybrać -płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Zabrudzenia z obydwu płyt należy usuwać delikatnie, z użyciem odpowiednich środków czystości. I choć łatwość czyszczenia wydaje się być podobna, to jednak płytę indukcyjną prawdopodobnie będziemy musieli czyścić rzadziej. Dlaczego? Otóż wynika to z mechanizmu jej pracy. Dzięki indukcji mamy większą kontrolę podczas gotowania. Samo ryzyko rozlania czy wykipienia czegokolwiek jest mniejsze. Co więcej, z racji tego, że ciepło wydzielane jest na dnie garnka, a sama płyta jest zimna – nic się do niej nie przypali. A to właśnie przypalenia są zabrudzeniami najbardziej wymagającymi w czyszczeniu. Jest to właśnie duża zaleta kuchenek indukcyjnych. Zazwyczaj wystarczy po prostu delikatnie wyczyścić ich powierzchnię.

Z plytą ceramiczną ryzyko przypalenia czegoś na jej powierzchni jest już większe. Oznacza to, że niekiedy proces jej czyszczenia może być nieco bardziej wymagający. Oczywiście, kuchenki ceramiczne czyści się i tak o wiele łatwej niż tradycyjne kuchenki gazowe. Istnieje także możliwość kupna nowoczesnych modeli płyt ceramicznych ze specjalną powłoką zapobiegającą przypaleniu (np. Bosch czy Amica). Pod kątem zachowania czystości znacząco przybliża je to do płyt indukcyjnych. Zazwyczaj, z pomocą odpowiednich detergentów i szpatułek, usunięcie zabrudzeń i przypaleń nie jest trudne. Dużą zaletą płyty ceramicznej jest jej nieco większa odporność niż w przypadku płyt indukcyjnych. Wymagają one naprawdę delikatnego obchodzenia się z nimi podczas sprzątania.

Płyty ceramiczne – wady i zalety

Płyty ceramiczne, jak każdy sprzęt AGD, mają swoje wady i zalet. Warto rozważyć, w jakich aspektach wypadają lepiej niż płyty indukcyjne. Z pewnością będzie to sama cena urządzenia czy też łatwiejsza i tańsza naprawa ewentualnych usterek. Zakup kuchenki ceramicznej należy rozważyć także w w sytuacji, w której jesteśmy posiadaczami tradycyjnych lub wręcz oldschoolowych naczyń. Na płycie ceramicznej możemy używać tak samo nowych garnków, jak i tych w stylu “vintage”, które ponownie stały się modne. Uniwersalność naczyń używanych w gotowaniu jest z pewnością dużą zaletą płyt ceramicznych.

Płyty indukcyjne – wady i zalety

Zakup płyty indukcyjnej wiąże się z pewnością z wyższymi kosztami. Bardziej wymagająca i skomplikowana będzie również ich naprawa. Problemem może być też to, iż nie każdy garnek nada się do wykorzystania na indukcji. Aby gotowanie przebiegało właściwie, musi zostać wykorzystane naczynie z ferromagnetycznym dnem, które “wyłapie” sygnały nadawane przez pole magnetyczne kuchenki. Zatem najczęściej nie wystarczy kupić samą kuchenkę. Trzeba również wymienić wyposażenie naszej kuchni, co wiąże się z jednorazowym, ale jednak znaczącym kosztem.

Płytę indukcyjną ponad innymi wyróżnia z pewnością jej wydajność. Oferuje ona możliwie najkrótszy czas gotowania. Podobnie jak płyta ceramiczna, zasilana jest przez prąd. A zatem bardziej efektywny czas pracy oznacza mniejsze zużycie energii. Płytę indukcyjną charakteryzuje też właściwie pełne bezpieczeństwo. Korzystanie z niej pozbawione jest ryzyka poparzeń czy pożaru, ponieważ ciepło kumulowane jest przez naczynie, a nie na powierzchni urządzeń.

Podobne parametry i funkcje

Różnice między płytami ceramicznymi, a indukcyjnymi, nie występują w kilku aspektach. Jest to ich wygląd, ilość dostępnych funkcji, wygoda obsługi czy łatwość czyszczenia (zwłaszcza, jeżeli płyta ceramiczna posiada dodatkową powłokę ochronną).

Jak dokonać odpowiedniego wyboru? Na pewno należy dogłębnie rozważyć wszystkie cechy obu urządzeń. Pozwoli to dopasować produkt do naszych osobistych oczekiwań. Jeżeli ogromnie zależy nam na skróceniu czasu gotowania lub istotne jest dla nas bezpieczeństwo – lepsza będzie płyta indukcyjna. Nie chcesz wydawać majątku na wyposażenie kuchni i lubisz swoje tradycyjne naczynia? W takim razie pomyśl, czy nie lepsza będzie jednak dobra płyta ceramiczna.

Jak wybrać właściwy model?

Obecnie oferta producentów sprzętów AGD coraz bardziej się rozszerza. A zatem wybór odpowiedniego modelu może stanowić problem. Większość producentów zachwala swoje produkty, a z dostępnych opisów trudno jest wydobyć istotne informacje o cechach praktycznych urządzeń. Z pomocą przyjść mogą rankingi przygotowane przez naszych ekspertów. Sprawdź je, zarówno jeżeli interesuje Cię płyta ceramiczna, jak i chcesz się dowiedzieć, jakie są najlepsze płyty indukcyjne. Jeżeli jesteś zwolennikiem tradycyjnego gotowania (bo uważasz, że potrawy gotowane na ogniu smakują najlepiej) to pomocny okaże się dla Ciebie nasz ranking płyt gazowych.