Zaznacz stronę

Płyta indukcyjna czy gazowa?

Każdy, kto urządza od zera lub odświeża swoją kuchnię, zadaje sobie to samo pytanie: wybrać płytę gazową czy płytę indukcyjną? Zarówno jeden, jak i drugi typ ma swoich zwolenników, a także – wady i zalety. Jeżeli pytanie o wybór rozwiązania męczy i Ciebie to zapraszamy do lektury niniejszego artykułu. Rzucimy praktycznym okiem na zagadnienie i postaramy się rozwiać wątpliwości wobec pytania co będzie dla Ciebie lepsze – indukcja czy gaz?

Płyta indukcyjna czy gazowa

Płyta gazowa – działanie

Płyty gazowe stanowią najbardziej tradycyjny rodzaj kuchenki na rynku. Standardowa płyta gazowa wyposażona jest w charakterystyczne palniki gazowe z rusztem, na którym stawiane są naczynia. W skrócie każda tradycyjna płyta gazowa składa się z płyty podpalnikowej, palników wyposażonych w iskrowniki i rusztu. Pod samą płytą umieszczona jest wiązka zapalaczy, generator iskrownika oraz zawory gazowe. Ich działanie opiera się na niezwykle prostej technologii: gaz ziemny lub gaz propan-butan z butli dostają się za pomocą specjalnej instalacji dyszy i rur do zaworów gazowych i pojedynczych palników. Gdy dopływ gazu jest otwarty, wystarczy iskra z iskrownika – gaz się spala i widzimy płomień. Kuchenki wyposażone są w termoparę regulującą zawór gazu i stanowiące zabezpieczenie przeciwpyłowe. Kuchenki gazowe mogą być emaliowane (najtańsze), wykonane ze stali nierdzewnej (bardziej wytrzymałe) lub szklane (szkło hartowane lub ceramiczne).

Co charakteryzuje płytę indukcyjną?

Płyty indukcyjne natomiast są wykonane ze szkła ceramicznego. Najczęściej posiadają one sterowanie dotykowe. Stosuje się je przeważnie w nowym budownictwie. Do korzystania z nich wymagana jest trójfazowa instalacja elektryczna. Jak sama nazwa wskazuje, płyta ta wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Wyposażona jest w cewniki, które dzięki zasilaniu przez generator elektryczny, wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne. Umieszczony na dnie garnka indukcyjnego ferromagnetyczny materiał sprawia, że przetworzenie w ciepło występuje nie na powierzchni płyty, ale we dnie naczynia. Płyty indukcyjne najczęściej mają kolor czarny (z widocznymi palnikami), jednakże można już spotkać coraz więcej modeli wyróżniających się kolorystycznie.

Płyty gazowe oraz koszty ich kupna

Pierwszą różnicą, z jaką zetkniesz się, sprawdzając oferty płyt gazowych oraz indukcyjnych, jest koszt zakupu każdej z nich. W tym zestawieniu zdecydowanie wygrywają płyty gazowe. Nawet najdroższe i najlepsze płyty gazowe będą tańsze od płyt indukcyjnych. Cena zakupu kuchenki wyposażonej w palniki gazowe zaczyna się już od 300 zł. Oczywiście, nie są to jedyne koszty. Należy również wziąć pod uwagę konieczność stworzenia przyłącza gazowego, co kosztuje od 150 zł za metr bieżący. Co prawda, istnieje także tańsze rozwiązanie. Można zdecydować się na zasilanie płyty gazem propan-butan z wymiennej butli.

Jednakże do kosztów eksploatacji dochodzi tu konieczność jej okresowej wymiany. Potrzebne będzie także dodatkowe miejsce na jej przetrzymywanie. Trzeba rozważyć także bezpieczeństwo domowników podczas korzystania z kuchenki gazowej. Mianowicie, należy sprawdzić, czy posiadamy odpowiednie przewody wentylacyjne (nawiewne i wywiewne). W większości gospodarstw są one obecne, jednakże może się zdarzyć wyjątek. Wówczas trzeba je dodatkowo doprowadzić, a to znów koszt od 500 złotych w górę. Niemniej jednak standardowa cena zakupu i podłączenia płyty gazowej nie powinien przekroczyć 1000 złotych.

Płyta indukcyjna i jej cena

Inaczej to wygląda w przypadku płyty indukcyjnej. Tutaj bowiem koszt samej płyty zaczyna się od 1000 zł w górę. Do tego należy jeszcze doliczyć koszty przyłącza elektrycznego oraz pracę elektryka. Fachowiec będzie konieczny w przypadku płyt zasilanych trójfazowo, co może kosztować co najmniej 100 złotych. Jest jeszcze jednak kwestia, o której trzeba pamiętać, wybierając płytę indukcyjną do zabudowy. Z racji jej specyficznego mechanizmu działania będziesz potrzebować specjalnych garnków z płaskim dnem. Taki garnek do indukcji powinien być wykonany ze stali nierdzewnej lub innego odpornego stopu oraz posiadać dno z wkładem ferromagnetycznym. Zakup zestawu takich garnków na start to co najmniej koszt kolejnych 200-300 zł. W przypadku płyt gazowych, spektrum naczyń nadających się do użytku jest znacznie szersze.

Płyta indukcyjna czy gazowa? Koszty eksploatacji

Zastanawiając się, co będzie dla nas lepsze – płyta indukcyjna czy gazowa – warto wziąć pod uwagę kilka aspektów. Będzie to nie tylko ilość środków potrzebną na zakup danej płyty. Warto także dowiedzieć się, która spośród kuchenek zapewni większą oszczędność podczas użytkowania. Wielu zastanawia się, czy płyta indukcyjna zużywa dużo prądu lub uważa, że płyta gazowa jest tańsza, gdyż zużywa się „tylko” gaz. Warto jednak podkreślić, że jedynie część spalanego podczas gotowania gazu przeznaczana jest w energię wykorzystywaną bezpośrednio do podgrzania potrawy. Spora część zużytego gazu wypala się, emitując niewykorzystane ciepło do pomieszczenia. Mimo wszystko, wiele osób ma obawy wobec tego, ile prądu pobiera płyta indukcyjna.

Proste porównanie – co kosztuje mniej?

Aby porównać te, bądź co bądź, różniące się technologie weźmy pod lupę przykład zagotowania wody w garnku. Jak pokazały eksperymenty, czas gotowania 10 litrów wody na płycie indukcyjnej (na pełnej mocy około 3,5 Kw) wyniósł od 3 do 4 minut. Trzeba przyznać, że to spora szybkość! Jeżeli do tego samego eksperymentu wypróbujemy płytę gazową to szybkość gotowania będzie już znacznie mniejsza. Wyniesie ona od 8 do 10 minut. Jest to o wiele dłuższy proces gotowania, a więc w przypadku płyty indukcyjnej na pewno mamy sporą oszczędność czasu!

A jak to wygląda w przeliczeniu na koszty? Wszystko zależeć może od indywidualnych parametrów każdej płyty. W przypadku kuchenki indukcyjnej średnie wykorzystanie prądu za takie gotowanie 10 litrów wody wyniesie około 0,090 kWh. Przekłada się to na cenę 5-6 groszy. Kuchenka gazowa, choć potrzebuje dłuższego grzania, zużywa na ten proces śladowe ilości gazu – około 0,03m2. Będzie to kosztować od 4 do 5 groszy. A zatem, jeśli chodzi o zagotowanie wody to różnica jest niewielka i wciąż możemy mieć dylemat, którą płytę wybrać.

Płyta indukcyjna – koszty miesięczne

Wiele osób zastanawia się, ile prądu zużywa płyta indukcyjna, obawiając się, że znacząco zwiększy ona rachunki za prąd. Jak wygląda miesięczne zużycie energii przy indukcji? Zależeć to oczywiście może od częstotliwości użytkowania. Jak pokazują niektóre pomiary, w przypadku godzinnego gotowania, płyta indukcyjna może zużyć od 4 do 7,4 kW. Przy czym ostatnia wartość następuje w sytuacji używania wszystkich palników jednocześnie. Taka sytuacja ma miejsce raczej okazyjnie. Podsumowując, gotowanie na indukcji może finansowo może być podobne lub nieco droższe, niż gotowanie na gazie. Za to z pewnością indukcja daje możliwość zaoszczędzić na czasie.

Kuchnia indukcyjna czy gazowa – bezpieczeństwo

Dokonując wyboru „gaz czy indukcja” należy wziąć pod uwagę kwestie bezpieczeństwa. Zwłaszcza jeżeli w naszym domu są małe dzieci. Tutaj kuchenka gazowa nie ma co konkurować z płytą indukcyjną. Co prawda, nowoczesne płyty gazowe posiadają innowacyjne zabezpieczenia. Niemniej jednak ciągle dochodzi tu do spalania gazu uwolnionego z palnika! Napędzana prądem indukcja pozwala gotować bez ryzyka poparzenia – sama płyta się nie nagrzewa. Wśród wielu propozycji nie trudno także trafić na model z automatycznym wyłączeniem płyty po zdjęciu z niej naczynia. Dzięki temu można dodatkowo zaoszczędzić energię elektryczną.

Płyty indukcyjne i gazowe – utrzymanie czystości

Ważną kwestią praktyczną w codziennym użytkowaniu jest także utrzymanie urządzeń w czystości. Ze względu na swoją konstrukcję, czyszczenie płyty indukcyjnej jest prostsze i szybsze. Urządzenia na gaz, z racji konstrukcji, są tu nieco bardziej problematycznym rozwiązaniem. Niemniej w metalowym stelażu znaleźć można także pozytywne funkcje. Dzięki niemu płyta gazowa jest o wiele trwalsza i mniej podatna na uszkodzenia. Przy płycie indukcyjnej warto uważać, aby nie uszkodzić lub zarysować jej podczas czyszczenia.

Wygląd płyt gazowych i indukcyjnych

Dla wielu osób wygląd poszczególnych elementów kuchni jest niezwykle istotny. W pomieszczeniu wszystko powinno komponować się w jednolitą całość. Mogłoby się wydawać, że płytę gazową można dopasować jedynie do tradycyjnych wnętrz, a płyta indukcyjna sprawdzi się głównie w kuchniach nowoczesnych. Nie jest to do końca prawdą! Dostępne na rynku, współczesne modele płyt reprezentują naprawdę wysoką klasę estetyczną. Popularny jest także synkretyzm stylów. Nikogo nie dziwi widok płyty indukcyjnej w kuchni rustykalnej, ani płyty gazowej w pomieszczeniu w stylu glamour.

To które z urządzeń lepiej sprawdzi się w kuchni?

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie, co będzie lepsze – płyta gazowa czy indukcyjna? Należy przemyśleć wszystkie “za i przeciw” przed zakupem oraz rozważyć każdy element. Zarówno nowoczesne płyty gazowe, jak i indukcyjne wciąż cieszą się sporą popularnością i nadają się właściwie do każdej kuchni.

Indukcję na pewno należy wziąć pod uwagę, jeżeli w domu są dzieci (większe bezpieczeństwo – sama płyta nie wydziela ciepła). Sprawdzi się także, jeśli zależy nam na skróceniu czasu grzania i gotowania. Sam proces czyszczenia będzie w jej przypadku również łatwiejszy. Minusami płyt indukcyjnych są z pewnością ich wyższa cena (zarówno zakupu, jak i prawdopodobnie koszty eksploatacji) oraz powierzchnia znacznie bardziej narażona na uszkodzenia niż przy kuchni gazowej. Do optymalnego wykorzystania możliwości indukcji konieczne będą także specjalne patelnie i garnki z ferromagnetycznym dnem.

Płyta gazowa będzie zdecydowanie lepsza dla osób posiadających tradycyjne podejście do gotowania. Wielu uważa, że potrawy gotowane na gazie mają lepszy smak. Co więcej – na kuchence gazowej można nie tylko gotować, niektórzy wykorzystują ją do opalania różnych rzeczy. Wszak cebuli do rosołu nie opalimy na kuchence indukcyjnej czy elektrycznej! Inne zalety urządzenia gazowego to m.in. brak zużycia energii elektrycznej do gotowania. Co ważne, zachowujemy tu możliwość gotowania nawet w przypadku awarii energetycznej! Istotny jest również fakt, że do gotowania na płycie gazowej wykorzystać możemy właściwie każdy garnek. Jest to również tani typ wyposażenia kuchni i w dodatku bardzo solidny. Kuchnia indukcyjna wygrywa jednak z płytą gazową pod kilkoma względami. Jest to m.in. potrzeba podłączenia źródła gazu (instalacja lub wymienna butla). Płyta gazowa jest także znacznie mniej bezpieczna i nieco trudniejsza w czyszczeniu. Także sam czas gotowania na płycie gazowej będzie zdecydowanie dłuższy.

Indywidualne rozwiązanie

Dumając nad rozwiązaniem między płytą indukcyjną a gazową, z pewnością należy wziąć pod uwagę własne preferencje i oczekiwania. Wiesz już, jaki typ płyty chcesz wybrać, ale dylemat stanowi dla Ciebie postawienie na odpowiedni model? W takim wypadku koniecznie sprawdź ranking płyt indukcyjnych i gazowych. Znajdziesz tam podpowiedź odnośnie tego, jaka konkretnie płyta będzie dla Ciebie najlepsza!