Zaznacz stron臋

Ranking kaw mielonych 2022

Metod jej parzenia jest co najmniej kilka, a mieszanek 鈥 kilkaset. Dobra kawa mielona, bo o niej mowa, to jeden z lepszych sposob贸w na udany dzie艅. Pobudza, dodaj膮c energii i poprawia humor. Doskonale smakuje w wersji caffe latte, cappuccino, jak i espresso. Trudno jej si臋 oprze膰, ale… czy warto to robi膰?

Nasze zestawienie prezentuje najch臋tniej wybierane produkty. Zdradzamy, jaka kawa mielona jest najlepsza i co wp艂ywa na jej jako艣膰. Z setek produkt贸w wybrali艣my te kawy, kt贸re doskonale smakuj膮 i zwie艅cza je wykwintna pianka (crema). Zobacz, dlaczego ich smak przypad艂 do gustu tak wielu konsumentom.

Ranking kaw mielonych o najlepszym smaku

Najlepsza kawa mielona ranking 2022

Kawa mielona Lavazza Qualita ORO

Lavazza Qualita ORO

Ranking kaw mielonych zwyci臋偶a Lavazza Qualita ORO, czyli zdaniem wielu os贸b najlepsza kawa mielona na rynku. W 100% sk艂ada si臋 z ziaren Arabiki uprawianej na plantacjach Ameryki Po艂udniowej i Ameryki 艢rodkowej. Dzi臋ki temu jest niezbyt intensywna i ju偶 od pierwszych chwil zaskakuje owocowymi i kwiatowymi nutami. 艢redni stopie艅 palenia sprawia, 偶e jest do艣膰 wyrazista, a jednocze艣nie niezbyt mocna. Dzi臋ki temu jest 艣wietnym wyborem dla os贸b lubi膮cych pi膰 kaw臋 dla przyjemno艣ci.

Produkt marki Lavazza to jedna z najlepszych kaw od renomowanego producenta. Zwie艅czona delikatn膮 piank膮 o z艂otym odcieniu gwarantuje udany pocz膮tek dnia. Pozytywne opinie u偶ytkownik贸w potwierdzaj膮 jej wysok膮 jako艣膰 i znakomity smak.

Kawa mielona Pellini Top

Pellini Top

Pellini Top to dobrej jako艣ci kawa mielona. Jest w 100% mieszank膮 starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki. Ka偶da z odmian zosta艂a wypalona w optymalnej temperaturze, dzi臋ki czemu kaw臋 wyr贸偶nia delikatny i 艂agodny smak. Mieszanka posiada mocno wyczuwalne nuty czekolady i pokrywa j膮 pi臋kna, g臋sta crema. Ponadto niska zawarto艣膰 kofeiny sprawia, 偶e smakuje dobrze o ka偶dej porze dnia.

Kawa mielona Pellini Top idealna kawa dla prawdziwych znawc贸w ma艂ej czarnej. Doskonale nadaje si臋 do parzenia w kawiarce typu mokka, mo偶na j膮 r贸wnie偶 parzy膰 w ekspresach przelewowych i ci艣nieniowych. Zamkni臋ta w ozdobnym pude艂ku jest doskona艂ym pomys艂em na prezent. To dodatkowy atut, dzi臋ki kt贸remu tak wysoko oceni艂 j膮 ranking kaw mielonych.

Kawa mielona Dallmayr Prodomo

Dallmayr Prodomo

Kawa Dallmayr Prodomo to dobrej jako艣ci kawa mielona do ekspresu. Wyj膮tkowy aromat kawy kszta艂tuj膮 gatunki Arabiki pochodz膮ce z 偶yznych teren贸w Etiopii. Jest to kawa 艣rednio palona, dzi臋ki czemu cechuje j膮 niska kwaskowato艣膰 i brak substancji podra偶niaj膮cych. Jej walorem jest te偶 delikatny smak, dzi臋ki czemu mo偶na j膮 pi膰 niemal bez ogranicze艅.

Dallmayr Prodomo kawa to te偶 jedna z najpopularniejszych mieszanek kawowych na rynku. Doskonale sprawdzi si臋 do parzenia w klasyczny spos贸b. Ponadto mo偶na j膮 przygotowa膰 zar贸wno w ekspresie przelewowym, jak i przy pomocy r臋cznego filtra. Zdaniem wielu u偶ytkownik贸w to produkt wart swojej ceny. Warto przekona膰 si臋 jak smakuje Dallmayr Prodomo kawa, tym bardziej 偶e niska cena jest kolejn膮 z jej zalet.

Zobacz oferty:

Kawa mielona Pellini Espresso Superiore no 42 Tradizionale

Pellini Espresso Superiore no 42 Tradizionale

Jak膮 kaw臋 mielon膮 wybra膰, aby zapewni膰 sobie mocne pobudzenie? Pellini Espresso Superiore no 42 Tradizionale. To doskona艂a, zbilansowana mieszanka ziaren arabiki (60%) oraz robusty (40%). Dzi臋ki temu cechuje j膮 esencjonalny, wyrazisty smak i aromat. Zwie艅czeniem kawy jest trwa艂a, mocna crema. R贸wnocze艣nie ta dobra kawa mielona jest pozbawiona nadmiaru goryczy i kwaskowato艣ci. Du偶a zawarto艣膰 kofeiny sprawia, 偶e w okamgnieniu stawia na nogi.

Pellnini to produkt idealny do parzenia w kawiarkach typu mokka lub w tradycyjny spos贸b. Zapewnia charakterne, aromatyczne espresso, kt贸rego nie da si臋 zapomnie膰! Kawa Pellini jest wi臋c doskona艂ym rozwi膮zaniem dla os贸b, kt贸re potrzebuj膮 mocnego zastrzyku energii. To najlepsza kawa sypana na pocz膮tek dnia! Nic wi臋c dziwnego, 偶e wyr贸偶ni艂 j膮 nasz ranking kaw mielonych.

Kawa mielona Lavazza Qualita Rossa

Lavazza Qualita Rossa

Lavazza Qualitta Rossa to nie bez powodu jedna z najlepszych kaw mielonych na rynku. Jest po艂膮czeniem afryka艅skiej robusty i brazylijskiej arabiki, a starannie wyselekcjonowane ziarna sk艂adaj膮 si臋 na jej niepowtarzalny smak. Szczeg贸lne wyczuwalne s膮 w niej s艂odkie nuty czekolady. Ponadto Lavazza to 艣rednio palona kawa, kt贸ra zawiera optymaln膮 dawk臋 kofeiny. Dzi臋ki temu jest idealna jako dodatek do 艣niadania lub przerywnik w pracy.

Ta popularna kawa mielona to te偶 najlepszy produkt do parzenia w ekspresie ci艣nieniowym. Ponadto 艣wietnie nadaje si臋 do parzenia w kawiarce, do french pressu i do parzenia w tradycyjny spos贸b. Przygotowane dzi臋ki niej espresso, jak i cappuccino smakuj膮 wybornie, a sam aromat kawy jest s艂odko-gorzk膮 mieszank膮. To dlatego w艣r贸d kawoszy cieszy si臋 ogromn膮 popularno艣ci膮.

Kawa mielona Johan & Nystrom Fika

Johan & Nystrom Fika

Ciekaw膮 propozycj膮 jest Johan & Nystrom Fika. To aromatyczna, 艣rednio palona kawa, dzi臋ki czemu cechuje j膮 niezbyt intensywny smak. Co wa偶ne, ziarna kawy s膮 palone w niskiej temperaturze, dzi臋ki czemu z kawy wydobywany jest w艂a艣ciwy, niepowtarzalny aromat. Tym, co zas艂uguje na szczeg贸ln膮 uwag臋, s膮 dobrze wyczuwalne nuty kakao.

Zalet膮 tej kawy jest te偶 niewielka ilo艣膰 kofeiny. W efekcie ten aromatyczny nap贸j mo偶na pi膰 wiele razy w ci膮gu dnia. Produkt Johan & Nystrom Fika nadaje si臋 do ekspres贸w ci艣nieniowych, jak i domowych zaparzaczy. Doskonale sprawdza si臋 jako baza do kaw mlecznych. Tworzy idealne cappuccino lub latte, kt贸re zaskakuj膮 lekko艣ci膮 i delikatnym smakiem. Zdaniem prawdziwych koneser贸w ta mieszanka to jedna z ciekawszych kaw na rynku.

Kawa mielona Grano Tostado Dos Santos La Vida

Grano Tostado Dos Santos La Vida

Grano Tostado Dos Santos La Vida to dobra kawa mielona o delikatnym smaku. Jest perfekcyjnym po艂膮czeniem ziaren arabiki (30%) z ziarnami robusty (70%). 艢redni stopie艅 palenia sprawia, 偶e jest aromatyczna, a zarazem subtelna. Dzi臋ki temu to jedna z tych kaw mielonych, kt贸r膮 mo偶na pi膰 dla przyjemno艣ci! To najlepsza kawa mielona na leniwe popo艂udnia!

Co warto podkre艣li膰, nut膮 wiod膮c膮 kawy jest orzechowy i czekoladowy smak. Mieszanka Grano Tostado jest wi臋c doskona艂膮 propozycj膮 dla os贸b lubi膮cych ciekawe po艂膮czenia smakowe. Mo偶na j膮 parzy膰 w dowolny spos贸b. Nadaje si臋 do ekspres贸w przelewowych, automatycznych, jak i do tradycyjnego parzenia. Dzi臋ki temu ta dobra kawa sypana zdobywa popularno艣膰 na ca艂ym 艣wiecie.

Kawa mielona Lavazza Espresso

Lavazza Espresso

Lavazza Espresso to w艂oska kawa mielona o charakterystycznym smaku. Jest doskonale skomponowan膮 mieszank膮 ziaren Arabiki z plantacji Ameryki Po艂udniowej i Indonezji. 艢rednio palona stanowi idealn膮 baz臋 pod mocne, klasyczne espresso. Mo偶emy wyczu膰 w niej wyrazist膮 nut臋 goryczy, a powierzchni臋 kawy pokrywa pi臋kna, gruba crema. Jej przyjemny aromat doceni膮 Ci, kt贸rzy chc膮 spr贸bowa膰 aromatycznego napoju bez nadmiaru dodatk贸w.

Lavazza Espresso jest niezwykle aromatyczna i nie do podrobienia. Wyr贸偶nia j膮 intensywny smak kawy, a zarazem niska zawarto艣膰 kofeiny. Z tego powodu nie musimy poprzestawa膰 na jednej fili偶ance. To rarytas dla koneser贸w od renomowanego producenta! Mo偶na j膮 zaparzy膰 w ekspresie przelewowym i automatycznym, jak r贸wnie偶 w domowej kawiarce.

Zobacz oferty:

Kawa mielona Pellini Biologica

Pellini Biologica

Pellini Biologica to dobra kawa mielona ukryta w niepozornej puszce. Tworzy j膮 mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Po艂udniowej i Ameryki 艢rodkowej. S艂odki smak kawy Pellini sprawia, 偶e jest doskona艂膮 baz膮 pod kawy mleczne. W po艂膮czeniu z mlekiem tworzy subtelne cappuccino i delikatne caffe latte. Do tego niewielka ilo艣膰 kofeiny pozwala delektowa膰 si臋 napojem praktycznie o ka偶dej porze dnia.

Aromatyczna kawa Pellini Biologica jest szczeg贸lnie polecana do ekspres贸w przelewowych. Jej wspania艂y aromat i smak wydobywa r贸wnie偶 parzenie w kawiarce i french pressie. Ponadto mieszanka przyrz膮dzona w spos贸b tradycyjny tworzy doskona艂膮 „ma艂膮 czarn膮”. To idealna opcja dla konsument贸w szukaj膮cych kawy o 艂agodnym i subtelnym smaku.

Kawa mielona Starbucks Espresso Roast Dark

Starbucks Espresso Roast Dark

Starbucks Espresso Roast Dark to polecana przez u偶ytkownik贸w s艂odka kawa mielona. Wyr贸偶nia si臋 intensywnym smakiem i aromatem, za kt贸re odpowiada ciemny stopie艅 palenia. Najbardziej wyczuwalne s膮 w niej nuty karmelu, wi臋c doskonale komponuje si臋 z mlekiem. To 艣wietne rozwi膮zanie, je艣li szukasz czego艣 mocnego ze s艂odkim akcentem.

Produkt Stabucks to te偶 kawa mielona o niskiej zawarto艣ci kofeiny. Jest aromatyczna, a jednocze艣nie niezbyt pobudzaj膮ca. Z tego powodu cieszy si臋 spor膮 popularno艣ci膮 w艣r贸d konsument贸w. Ranking kaw mielonych uwzgl臋dni艂 r贸wnie偶 jej wszechstronno艣膰. Kawa nadaje si臋 do ekspresu automatycznego, do ekspresu kolbowego i przelewowego. Ponadto z powodzeniem mo偶na j膮 parzy膰 w kawiarce.

Jak膮 kaw臋 mielon膮 kupi膰?

Zanim zdecydujesz si臋 na wyb贸r jednego z setek produkt贸w, sprawd藕 jak pozna膰 dobrej jako艣ci kaw臋. Kawa mielona wyst臋puje w tak wielu wariantach, 偶e wyb贸r najlepszej mo偶e przysporzy膰 trudno艣ci.

Podczas zakup贸w zwr贸膰 uwag臋 na rodzaj palenia oraz rodzaj ziaren. Najpopularniejsze odmiany to arabika i robusta, cz臋sto wyst臋puj膮ce w aromatycznych duetach. W zale偶no艣ci od proporcji arabiki i robusty, kawa mielona ma r贸偶ny stopie艅 intensywno艣ci.

Nie zapominaj te偶, 偶e o smaku i jako艣ci kawy decyduje kraj pochodzenia. Mieszanki ziaren z Brazylii, Kolumbii czy Etiopii nie bez powodu ciesz膮 si臋 tak du偶膮 popularno艣ci膮. S膮 to bardzo dobre kawy mielone o r贸偶norodnym smaku i aromacie.

Pami臋taj te偶, 偶e aby kawa mielona zachowa艂a 艣wie偶o艣膰, nale偶y przechowywa膰 j膮 w odpowiednich warunkach. Z pewno艣ci膮 kawy nie nale偶y kupowa膰 na zapas. Po pewnym czasie straci sw贸j niepowtarzalny zapach. Dla os贸b sporadycznie pij膮cych „ma艂膮 czarn膮”, najlepsze b臋d膮 wi臋c paczki 250 g. Je艣li jednak kawa codziennie pojawia si臋 na stole, to warto skusi膰 si臋 na wi臋ksze opakowanie.

Na co zwr贸ci膰 uwag臋 przy wyborze kawy mielonej?

Podczas wyboru kawy mielonej, warto sprawdza膰 etykiety na opakowaniu. Zawarte tam informacje sugeruj膮 moc kawy oraz jej przeznaczenie. Ponadto s膮 wskaz贸wk膮 co do sposobu parzenia.

Proces palenia

Zanim ziarna kawy zostan膮 zmielone, przechodz膮 specjalny proces palenia. Palenie kawy ma wp艂yw na aromat i smak napoju. Odpowiednio dobrany czas i temperatura pra偶enia mog膮 wydoby膰 z ziaren kawy ciekawe i oryginalne nuty smakowe.

Wyr贸偶ni膰 mo偶na trzy rodzaje palenia:

Palenie jasne – tak przygotowana kawa ma delikatny, kwaskowaty smak. R贸wnocze艣nie zawiera du偶e ilo艣ci kofeiny. Zdaniem cz臋艣ci konsument贸w kawa mielona jasno parzona przypomina w smaku herbat臋. Sam proces palenia odbywa si臋 w temperaturze 200 stopni.
Palenie 艣rednie – najbardziej popularny spos贸b palenia ziaren kawy. Odbywa si臋 w temperaturze do 220 stopni. Tak powsta艂y nap贸j cechuje si臋 bogatym smakiem i aromatem. Ponadto w kawie mielonej wyczuwalne s膮 nuty goryczy. W por贸wnaniu do jasnego palenia ziaren mniejsza jest jednak zawarto艣膰 kofeiny.
Palenie ciemne – ziarna kawy s膮 palone w temperaturze do 250 stopni. W efekcie nap贸j charakteryzuje si臋 gorzkim smakiem i nisk膮 zawarto艣ci膮 kofeiny. Ciemno palone ziarna cechuje te偶 niewielki stopie艅 kwaskowato艣ci.

Rodzaj ziaren

Obecnie w艣r贸d kaw mielonych prym wiod膮 mieszanki arabiki i robusty. To gatunki, kt贸re producenci kaw cz臋sto ze sob膮 艂膮cz膮. Do wyboru s膮 te偶 mieszanki r贸偶nych odmian arabiki. Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak smakuje wybrana kawa mielona? Przed zakupem sprawd藕, jakie odmiany wchodz膮 w jej sk艂ad.

Arabika to najpopularniejsza odmiana ziaren kawy. Szacuje si臋, 偶e stanowi nawet 70% produkcji kawy na 艣wiecie. Powsta艂y na jej bazie nap贸j ma wyrazisty aromat i subtelny smak. Jednocze艣nie arabika zawiera niewiele kofeiny, nie jest pobudzaj膮ca. Dzi臋ki temu mo偶na j膮 pi膰 o dowolnej porze dnia.

Arabica ro艣nie g艂贸wnie na plantacjach w Afryce 艢rodkowej, Indiach i Brazylii. W zale偶no艣ci od pochodzenia ziaren r贸偶ny jest jej aromat i smak kawy. Producenci, mieszaj膮c ze sob膮 ziarna arabiki, wydobywaj膮 ich najwa偶niejsze walory smakowe i pe艂ni臋 aromatu. Przyjmuje si臋, 偶e jest w nich ponad 1000 zwi膮zk贸w chemicznych, z czego 700 to substancje odpowiedzialne za wra偶enia zapachowe.

Du偶膮 popularno艣ci膮 w艣r贸d mi艂o艣nik贸w czarnego napoju cieszy si臋 r贸wnie偶 robusta. To gatunek, kt贸ry zawiera pobudzaj膮c膮 kofein臋 w dawkach wi臋kszych ni偶 arabika. Dlatego kaw膮 z odmian robusty mo偶na delektowa膰 si臋 w ograniczonych ilo艣ciach. Ponadto cechuje j膮 intensywny aromat i smak, dlatego to najlepsza kawa do przyrz膮dzania espresso. Robusta jest du偶o 艂atwiejsza w uprawie ni偶 Arabika, jej plantacje znajduj膮 si臋 g艂贸wnie w Afryce.

Intensywno艣膰 smaku i aromatu

Dost臋pne na rynku kawy mielone maj膮 r贸偶n膮 intensywno艣膰, a o ich mocy w du偶ej mierze decyduje rodzaj zmielonych ziaren. Do oceny intensywno艣ci kawy s艂u偶y zazwyczaj dziesi臋ciostopniowa skala. W艂a艣ciwe oznaczenie powinni艣my znale藕膰 na opakowaniu. To u艂atwi wyb贸r produktu o optymalnej dla nas mocy.

Najmniej intensywna kawa mielona jest oznaczona cyfr膮 od 1 do 4. Jej smak jest delikatny i subtelny, podobnie jak aromat. Kawa o 艣redniej intensywno艣ci ma przypisan膮 cyfr臋 od 5 do 7. To mieszanka o intensywnym, ale nieprzyt艂aczaj膮cym aromacie kawy. Najmocniejsze kawy mielone maj膮 oznaczenia 8-10. S膮 mocne, „z charakterem”. Z tego powodu doskonale sprawdzaj膮 si臋 do przyrz膮dzenia wyrazistego w smaku napoju, np. espresso.

Jak parzy膰 kaw臋 mielon膮?

Spos贸b przygotowania kawy mielonej w du偶ej mierze zale偶y od upodoba艅 smakowych i przyzwyczaje艅.

Najprostszym sposobem jest zalanie zmielonych ziaren wod膮. Je艣li nie chcemy utraci膰 wyj膮tkowego aromatu kawy, nie nale偶y zalewa膰 jej wrz膮tkiem. Wystarczy wi臋c odczeka膰 kilka minut po zagotowaniu wody i dopiero wtedy przyrz膮dzi膰 kaw臋. Zadanie to mo偶e u艂atwi膰 czajnik z funkcj膮 podtrzymywania i regulacji temperatury. Najlepsze czajniki s膮 niezast膮pione, gdy przyrz膮dzanie ma艂ej czarnej rozci膮ga si臋 w czasie. Tak przygotowana kawa mielona ma wyrazisty, mocny aromat. Minusem s膮 niestety fusy.

Co oczywiste, dla najbardziej wymagaj膮cych smakoszy kawy najlepszym rozwi膮zaniem b臋dzie ekspres. Kaw臋 mielon膮 z powodzeniem mo偶na zaparzy膰 w ekspresie przelewowym, ekspresie kolbowym lub ekspresie automatycznym. W ten spos贸b mo偶emy przygotowa膰 ma艂膮 czarn膮 o wyrazistym smaku i aromacie. Zdaniem wielu konsument贸w dopiero przyrz膮dzanie kawy w ekspresie, wydobywa z niej g艂臋boki smak i aromat.

Kawa mielona pasuje te偶 do french pressu. Jest to niewielkie, proste w budowie urz膮dzenie z t艂okiem. Jego zastosowanie pozwala przygotowa膰 doskona艂膮 w smaku kaw臋 bez fus贸w. Podobny efekt uzyskamy, przygotowuj膮c ma艂膮 czarn膮 w kawiarce. Kawiarka to zreszt膮 艣wietna alternatywa dla ekspresu. Sk艂ada si臋 z trzech cz臋艣ci: pojemnika na wod臋, sitka oraz dzbaneczka, gdzie zbiera si臋 kawa. Jej zaparzanie zaczynamy od nalania wody do zbiorniczka. Potem wsypujemy zmielone ziarna na sitko, dok艂adamy dzbanuszek i stawiamy kawiark臋 na 藕r贸dle ciep艂a. Po kilku minutach ma艂a czarna jest gotowa.

Co wa偶ne, w kawiarce mo偶liwie jest przygotowanie kawy mielonej r贸wnie偶 na 艣wie偶ym powietrzu. Wystarczy kuchenka turystyczna oraz ulubiona kawa, najlepiej 艣rednio lub jasno palona.

Jak wida膰, nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to, jak zaparzy膰 kaw臋 mielon膮. Praktycznie mo偶na wykorzysta膰 ka偶dy spos贸b, wszystko zale偶y od preferencji i posiadanych sprz臋t贸w. Dlatego warto wybra膰 tak膮 metod臋, kt贸ra pozwoli na co dzie艅 cieszy膰 si臋 aromatyczn膮, esencjonaln膮 kaw膮.

Jak przechowywa膰 kaw臋 mielon膮?

Aby kawa mielona utrzyma艂a sw贸j 艣wie偶y aromat i smak, musi by膰 w艂a艣ciwie przechowywana. Najlepsze kawy mielone s膮 pakowane pr贸偶niowo i mo偶na je wielokrotnie otwiera膰/zamyka膰. Zmielone ziarna kawy mo偶emy te偶 przesypa膰 do szklanego pojemnika i trzyma膰 szczelnie zamkni臋te. To pozwoli d艂u偶ej utrzyma膰 ich naturaln膮 艣wie偶o艣膰.

Opr贸cz opakowania du偶e znaczenie ma odpowiednia temperatura przechowywania. Zar贸wno zbyt wysoka, jak i zbyt niska temperatura mog膮 przyczyni膰 si臋 do utraty cennych w艂a艣ciwo艣ci zawartych w kawie. Dlatego nie zaleca si臋 trzymania produktu w lod贸wce. Wp艂yw na utrat臋 wyrazistego aromatu ma tak偶e wilgo膰 oraz dost臋p do 艣wiat艂a. Ponadto jako艣膰 kawy mog膮 pogarsza膰 produkty spo偶ywcze o intensywnej woni.

Kawa mielona, kawa ziarnista czy kawa rozpuszczalna?

Najcz臋艣ciej alternatyw膮 dla kawy mielonej jest kawa rozpuszczalna. Podobnie jak kawa sypana ma bogaty smak i mocno wyczuwalny aromat. Poza tym ma wi臋cej kofeiny, mocniej pobudza, wi臋c nie zaleca si臋 picia jej wieczorami. Mo偶e by膰 te偶 藕r贸d艂em niezdrowych dla zdrowia zwi膮zk贸w, dlatego przed zakupami warto dok艂adnie pozna膰 sk艂ad kawy. Dotyczy to szczeg贸lnie mieszanek typu 2w1 czy 3w1. Takie produkty zawieraj膮 zmielone ziarna kawy oraz liczne dodatki: zabielacze, barwniki, stabilizatory, emulgatory oraz cukier. Dlatego dla zdrowia lepiej z nich zrezygnowa膰.

Drugim rodzajem kawy ch臋tnie wybieranym przez klient贸w jest kawa ziarnista. Przyczyn膮 jej nies艂abn膮cej popularno艣ci jest jej aromat oraz niepowtarzalny smak. Ponadto przez d艂ugi czas utrzymuje naturaln膮 艣wie偶o艣膰. W艂a艣ciwie przechowywana nie traci walor贸w smakowych nawet do dw贸ch lat.

Jednak w przeciwie艅stwie do kawy sypanej przygotowanie kawy ziarnistej zajmuje wi臋cej czasu. Niemal za ka偶dym razem nale偶y zacz膮膰 od mielenia ziaren. Dopiero w kolejnym kroku mo偶na wybra膰 spos贸b parzenia. Ponadto do jej przygotowania potrzebny jest m艂ynek.

Ile kosztuje dobra kawa mielona?

Kawa mielona jest 艂atwo dost臋pna. Mo偶emy kupi膰 j膮 w sklepach stacjonarnych, cho膰 du偶o bogatsz膮 ofert臋 produkt贸w znajdziemy w Internecie. Dzi臋ki temu du偶o 艂atwiej kupi膰 egzotyczne czy mniej popularne mieszanki. To pozwala z kolei skosztowa膰 ca艂kiem nowych smak贸w.

Kawa mielona sprzedawana jest w r贸偶nej wielko艣ci opakowaniach. Najmniejsze mieszanki s膮 pakowane po 100 g i kupimy je ju偶 za mniej ni偶 5 z艂. Kawa mielona w saszetkach przydaje szczeg贸lnie podczas wyjazd贸w. Mo偶emy te偶 zdecydowa膰 si臋 na jej zakup, gdy chcemy spr贸bowa膰 nowych smak贸w.

Do wyboru jest r贸wnie偶 kawa mielona w opakowaniu 250 g. Za taki produkt musimy 艣rednio zap艂aci膰 kilkana艣cie z艂otych. Niewiele wi臋cej kosztuje najwi臋ksza kawa mielona 500 g. Tak膮 mieszank臋 kupimy za mniej ni偶 20 z艂. Jest wi臋c to produkt du偶o ta艅szy w por贸wnaniu do kawy ziarnistej.

Jak膮 kaw臋 mielon膮 wybra膰 – podsumowanie

Nasz ranking kaw mielonych prezentuje najlepsze mieszanki na rynku. Z kilkuset produkt贸w wybrali艣my te, kt贸re cechuje ciekawy aromat i wyj膮tkowy smak. Co oczywiste, podczas wyboru najlepszych kaw brali艣my pod uwag臋 opinie konsument贸w. Nie bez znaczenia by艂a mo偶liwo艣膰 parzenia kawy w ekspresie kolbowym, automatycznym czy w spos贸b tradycyjny.

W tym zestawieniu zdecydowanym faworytem okaza艂a si臋 Lavazza Qualita Oro. To kawa o doskona艂ym smaku i aromacie, za kt贸r膮 stoi uznany producent kawy. Ponadto znakomite kawy mielone oferuj膮 Dallmayr, Pellini czy Sturbucks. W艣r贸d nich znajdziemy kawy o smaku czekolady, karmelu oraz kakao. Poza tym dodaj膮ce energii mieszanki, jak i kawy stworzone z my艣l膮 o popo艂udniowej degustacji.

Warto przetestowa膰 wszystkie z nich i oceni膰, jaka kawa mielona najbardziej nam smakuje.

Zdaniem wielu konsument贸w najlepsza kawa to ta, kt贸r膮 mo偶na samodzielnie zmieli膰. Dlatego je艣li codziennie budzisz si臋 przy d藕wi臋kach miel膮cego m艂ynka, zobacz nasz ranking kaw ziarnistych. To wysokiej jako艣ci mieszanki ziaren do mielenia, polecane zar贸wno przez kawoszy, jak i barist贸w.

Decyduj膮c si臋 na zakup dobrej kawy ziarnistej, nie zapomnij o m艂ynku do kawy. Aby u艂atwi膰 Ci wyb贸r najlepszego urz膮dzenia, stworzyli艣my dwa oddzielne rankingi. Tym, co je od siebie odr贸偶nia, jest spos贸b mielenia ziaren.

Pierwsze zestawienie prezentuje najlepsze m艂ynki do kawy. Znajdziesz w nim zar贸wno m艂ynki ostrzowe, jak i m艂ynki 偶arnowe.

Drugi ranking prezentuje wy艂膮cznie najlepsze m艂ynki 偶arnowe, kt贸re miel膮 ziarna za pomoc膮 偶aren.