Zaznacz stronę

Ranking kaw mielonych 2024

Metod jej parzenia jest co najmniej kilka, a mieszanek – kilkaset. Dobra kawa mielona, bo o niej mowa, to jeden z lepszych sposobów na udany dzień. Pobudza, dodając energii i poprawia humor. Doskonale smakuje w wersji caffe latte, cappuccino, jak i espresso. Trudno jej się oprzeć, ale… czy warto to robić?

Nasze zestawienie prezentuje najchętniej wybierane produkty. Zdradzamy, jaka kawa mielona jest najlepsza i co wpływa na jej jakość. Z setek produktów wybraliśmy te kawy, które doskonale smakują i zwieńcza je wykwintna pianka (crema). Zobacz, dlaczego ich smak przypadł do gustu tak wielu konsumentom.

Ranking kaw mielonych o najlepszym smaku

Najlepsza kawa mielona ranking 2024

Kawa mielona Lavazza Qualita ORO

Lavazza Qualita ORO

Ranking kaw mielonych zwycięża Lavazza Qualita ORO, czyli zdaniem wielu osób najlepsza kawa mielona na rynku. W 100% składa się z ziaren Arabiki uprawianej na plantacjach Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Dzięki temu jest niezbyt intensywna i już od pierwszych chwil zaskakuje owocowymi i kwiatowymi nutami. Średni stopień palenia sprawia, że jest dość wyrazista, a jednocześnie niezbyt mocna. Dzięki temu jest świetnym wyborem dla osób lubiących pić kawę dla przyjemności.

Produkt marki Lavazza to jedna z najlepszych kaw od renomowanego producenta. Zwieńczona delikatną pianką o złotym odcieniu gwarantuje udany początek dnia. Pozytywne opinie użytkowników potwierdzają jej wysoką jakość i znakomity smak.

Kawa mielona Pellini Top

Pellini Top

Pellini Top to dobrej jakości kawa mielona. Jest w 100% mieszanką starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki. Każda z odmian została wypalona w optymalnej temperaturze, dzięki czemu kawę wyróżnia delikatny i łagodny smak. Mieszanka posiada mocno wyczuwalne nuty czekolady i pokrywa ją piękna, gęsta crema. Ponadto niska zawartość kofeiny sprawia, że smakuje dobrze o każdej porze dnia.

Kawa mielona Pellini Top idealna kawa dla prawdziwych znawców małej czarnej. Doskonale nadaje się do parzenia w kawiarce typu mokka, można ją również parzyć w ekspresach przelewowych i ciśnieniowych. Zamknięta w ozdobnym pudełku jest doskonałym pomysłem na prezent. To dodatkowy atut, dzięki któremu tak wysoko ocenił ją ranking kaw mielonych.

Kawa mielona Dallmayr Prodomo

Dallmayr Prodomo

Kawa Dallmayr Prodomo to dobrej jakości kawa mielona do ekspresu. Wyjątkowy aromat kawy kształtują gatunki Arabiki pochodzące z żyznych terenów Etiopii. Jest to kawa średnio palona, dzięki czemu cechuje ją niska kwaskowatość i brak substancji podrażniających. Jej walorem jest też delikatny smak, dzięki czemu można ją pić niemal bez ograniczeń.

Dallmayr Prodomo kawa to też jedna z najpopularniejszych mieszanek kawowych na rynku. Doskonale sprawdzi się do parzenia w klasyczny sposób. Ponadto można ją przygotować zarówno w ekspresie przelewowym, jak i przy pomocy ręcznego filtra. Zdaniem wielu użytkowników to produkt wart swojej ceny. Warto przekonać się jak smakuje Dallmayr Prodomo kawa, tym bardziej że niska cena jest kolejną z jej zalet.

Zobacz oferty:

Kawa mielona Pellini Espresso Superiore no 42 Tradizionale

Pellini Espresso Superiore no 42 Tradizionale

Jaką kawę mieloną wybrać, aby zapewnić sobie mocne pobudzenie? Pellini Espresso Superiore no 42 Tradizionale. To doskonała, zbilansowana mieszanka ziaren arabiki (60%) oraz robusty (40%). Dzięki temu cechuje ją esencjonalny, wyrazisty smak i aromat. Zwieńczeniem kawy jest trwała, mocna crema. Równocześnie ta dobra kawa mielona jest pozbawiona nadmiaru goryczy i kwaskowatości. Duża zawartość kofeiny sprawia, że w okamgnieniu stawia na nogi.

Pellnini to produkt idealny do parzenia w kawiarkach typu mokka lub w tradycyjny sposób. Zapewnia charakterne, aromatyczne espresso, którego nie da się zapomnieć! Kawa Pellini jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób, które potrzebują mocnego zastrzyku energii. To najlepsza kawa sypana na początek dnia! Nic więc dziwnego, że wyróżnił ją nasz ranking kaw mielonych.

Kawa mielona Lavazza Qualita Rossa

Lavazza Qualita Rossa

Lavazza Qualitta Rossa to nie bez powodu jedna z najlepszych kaw mielonych na rynku. Jest połączeniem afrykańskiej robusty i brazylijskiej arabiki, a starannie wyselekcjonowane ziarna składają się na jej niepowtarzalny smak. Szczególne wyczuwalne są w niej słodkie nuty czekolady. Ponadto Lavazza to średnio palona kawa, która zawiera optymalną dawkę kofeiny. Dzięki temu jest idealna jako dodatek do śniadania lub przerywnik w pracy.

Ta popularna kawa mielona to też najlepszy produkt do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Ponadto świetnie nadaje się do parzenia w kawiarce, do french pressu i do parzenia w tradycyjny sposób. Przygotowane dzięki niej espresso, jak i cappuccino smakują wybornie, a sam aromat kawy jest słodko-gorzką mieszanką. To dlatego wśród kawoszy cieszy się ogromną popularnością.

Kawa mielona Johan & Nystrom Fika

Johan & Nystrom Fika

Ciekawą propozycją jest Johan & Nystrom Fika. To aromatyczna, średnio palona kawa, dzięki czemu cechuje ją niezbyt intensywny smak. Co ważne, ziarna kawy są palone w niskiej temperaturze, dzięki czemu z kawy wydobywany jest właściwy, niepowtarzalny aromat. Tym, co zasługuje na szczególną uwagę, są dobrze wyczuwalne nuty kakao.

Zaletą tej kawy jest też niewielka ilość kofeiny. W efekcie ten aromatyczny napój można pić wiele razy w ciągu dnia. Produkt Johan & Nystrom Fika nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, jak i domowych zaparzaczy. Doskonale sprawdza się jako baza do kaw mlecznych. Tworzy idealne cappuccino lub latte, które zaskakują lekkością i delikatnym smakiem. Zdaniem prawdziwych koneserów ta mieszanka to jedna z ciekawszych kaw na rynku.

Kawa mielona Grano Tostado Dos Santos La Vida

Grano Tostado Dos Santos La Vida

Grano Tostado Dos Santos La Vida to dobra kawa mielona o delikatnym smaku. Jest perfekcyjnym połączeniem ziaren arabiki (30%) z ziarnami robusty (70%). Średni stopień palenia sprawia, że jest aromatyczna, a zarazem subtelna. Dzięki temu to jedna z tych kaw mielonych, którą można pić dla przyjemności! To najlepsza kawa mielona na leniwe popołudnia!

Co warto podkreślić, nutą wiodącą kawy jest orzechowy i czekoladowy smak. Mieszanka Grano Tostado jest więc doskonałą propozycją dla osób lubiących ciekawe połączenia smakowe. Można ją parzyć w dowolny sposób. Nadaje się do ekspresów przelewowych, automatycznych, jak i do tradycyjnego parzenia. Dzięki temu ta dobra kawa sypana zdobywa popularność na całym świecie.

Kawa mielona Lavazza Espresso

Lavazza Espresso

Lavazza Espresso to włoska kawa mielona o charakterystycznym smaku. Jest doskonale skomponowaną mieszanką ziaren Arabiki z plantacji Ameryki Południowej i Indonezji. Średnio palona stanowi idealną bazę pod mocne, klasyczne espresso. Możemy wyczuć w niej wyrazistą nutę goryczy, a powierzchnię kawy pokrywa piękna, gruba crema. Jej przyjemny aromat docenią Ci, którzy chcą spróbować aromatycznego napoju bez nadmiaru dodatków.

Lavazza Espresso jest niezwykle aromatyczna i nie do podrobienia. Wyróżnia ją intensywny smak kawy, a zarazem niska zawartość kofeiny. Z tego powodu nie musimy poprzestawać na jednej filiżance. To rarytas dla koneserów od renomowanego producenta! Można ją zaparzyć w ekspresie przelewowym i automatycznym, jak również w domowej kawiarce.

Zobacz oferty:

Kawa mielona Pellini Biologica

Pellini Biologica

Pellini Biologica to dobra kawa mielona ukryta w niepozornej puszce. Tworzy ją mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Słodki smak kawy Pellini sprawia, że jest doskonałą bazą pod kawy mleczne. W połączeniu z mlekiem tworzy subtelne cappuccino i delikatne caffe latte. Do tego niewielka ilość kofeiny pozwala delektować się napojem praktycznie o każdej porze dnia.

Aromatyczna kawa Pellini Biologica jest szczególnie polecana do ekspresów przelewowych. Jej wspaniały aromat i smak wydobywa również parzenie w kawiarce i french pressie. Ponadto mieszanka przyrządzona w sposób tradycyjny tworzy doskonałą „małą czarną”. To idealna opcja dla konsumentów szukających kawy o łagodnym i subtelnym smaku.

Kawa mielona Starbucks Espresso Roast Dark

Starbucks Espresso Roast Dark

Starbucks Espresso Roast Dark to polecana przez użytkowników słodka kawa mielona. Wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem, za które odpowiada ciemny stopień palenia. Najbardziej wyczuwalne są w niej nuty karmelu, więc doskonale komponuje się z mlekiem. To świetne rozwiązanie, jeśli szukasz czegoś mocnego ze słodkim akcentem.

Produkt Stabucks to też kawa mielona o niskiej zawartości kofeiny. Jest aromatyczna, a jednocześnie niezbyt pobudzająca. Z tego powodu cieszy się sporą popularnością wśród konsumentów. Ranking kaw mielonych uwzględnił również jej wszechstronność. Kawa nadaje się do ekspresu automatycznego, do ekspresu kolbowego i przelewowego. Ponadto z powodzeniem można ją parzyć w kawiarce.

Jaką kawę mieloną kupić?

Zanim zdecydujesz się na wybór jednego z setek produktów, sprawdź jak poznać dobrej jakości kawę. Kawa mielona występuje w tak wielu wariantach, że wybór najlepszej może przysporzyć trudności.

Podczas zakupów zwróć uwagę na rodzaj palenia oraz rodzaj ziaren. Najpopularniejsze odmiany to arabika i robusta, często występujące w aromatycznych duetach. W zależności od proporcji arabiki i robusty, kawa mielona ma różny stopień intensywności.

Nie zapominaj też, że o smaku i jakości kawy decyduje kraj pochodzenia. Mieszanki ziaren z Brazylii, Kolumbii czy Etiopii nie bez powodu cieszą się tak dużą popularnością. Są to bardzo dobre kawy mielone o różnorodnym smaku i aromacie.

Pamiętaj też, że aby kawa mielona zachowała świeżość, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Z pewnością kawy nie należy kupować na zapas. Po pewnym czasie straci swój niepowtarzalny zapach. Dla osób sporadycznie pijących „małą czarną”, najlepsze będą więc paczki 250 g. Jeśli jednak kawa codziennie pojawia się na stole, to warto skusić się na większe opakowanie.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy mielonej?

Podczas wyboru kawy mielonej, warto sprawdzać etykiety na opakowaniu. Zawarte tam informacje sugerują moc kawy oraz jej przeznaczenie. Ponadto są wskazówką co do sposobu parzenia.

Proces palenia

Zanim ziarna kawy zostaną zmielone, przechodzą specjalny proces palenia. Palenie kawy ma wpływ na aromat i smak napoju. Odpowiednio dobrany czas i temperatura prażenia mogą wydobyć z ziaren kawy ciekawe i oryginalne nuty smakowe.

Wyróżnić można trzy rodzaje palenia:

Palenie jasne – tak przygotowana kawa ma delikatny, kwaskowaty smak. Równocześnie zawiera duże ilości kofeiny. Zdaniem części konsumentów kawa mielona jasno parzona przypomina w smaku herbatę. Sam proces palenia odbywa się w temperaturze 200 stopni.
Palenie średnie – najbardziej popularny sposób palenia ziaren kawy. Odbywa się w temperaturze do 220 stopni. Tak powstały napój cechuje się bogatym smakiem i aromatem. Ponadto w kawie mielonej wyczuwalne są nuty goryczy. W porównaniu do jasnego palenia ziaren mniejsza jest jednak zawartość kofeiny.
Palenie ciemne – ziarna kawy są palone w temperaturze do 250 stopni. W efekcie napój charakteryzuje się gorzkim smakiem i niską zawartością kofeiny. Ciemno palone ziarna cechuje też niewielki stopień kwaskowatości.

Rodzaj ziaren

Obecnie wśród kaw mielonych prym wiodą mieszanki arabiki i robusty. To gatunki, które producenci kaw często ze sobą łączą. Do wyboru są też mieszanki różnych odmian arabiki. Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje wybrana kawa mielona? Przed zakupem sprawdź, jakie odmiany wchodzą w jej skład.

Arabika to najpopularniejsza odmiana ziaren kawy. Szacuje się, że stanowi nawet 70% produkcji kawy na świecie. Powstały na jej bazie napój ma wyrazisty aromat i subtelny smak. Jednocześnie arabika zawiera niewiele kofeiny, nie jest pobudzająca. Dzięki temu można ją pić o dowolnej porze dnia.

Arabica rośnie głównie na plantacjach w Afryce Środkowej, Indiach i Brazylii. W zależności od pochodzenia ziaren różny jest jej aromat i smak kawy. Producenci, mieszając ze sobą ziarna arabiki, wydobywają ich najważniejsze walory smakowe i pełnię aromatu. Przyjmuje się, że jest w nich ponad 1000 związków chemicznych, z czego 700 to substancje odpowiedzialne za wrażenia zapachowe.

Dużą popularnością wśród miłośników czarnego napoju cieszy się również robusta. To gatunek, który zawiera pobudzającą kofeinę w dawkach większych niż arabika. Dlatego kawą z odmian robusty można delektować się w ograniczonych ilościach. Ponadto cechuje ją intensywny aromat i smak, dlatego to najlepsza kawa do przyrządzania espresso. Robusta jest dużo łatwiejsza w uprawie niż Arabika, jej plantacje znajdują się głównie w Afryce.

Intensywność smaku i aromatu

Dostępne na rynku kawy mielone mają różną intensywność, a o ich mocy w dużej mierze decyduje rodzaj zmielonych ziaren. Do oceny intensywności kawy służy zazwyczaj dziesięciostopniowa skala. Właściwe oznaczenie powinniśmy znaleźć na opakowaniu. To ułatwi wybór produktu o optymalnej dla nas mocy.

Najmniej intensywna kawa mielona jest oznaczona cyfrą od 1 do 4. Jej smak jest delikatny i subtelny, podobnie jak aromat. Kawa o średniej intensywności ma przypisaną cyfrę od 5 do 7. To mieszanka o intensywnym, ale nieprzytłaczającym aromacie kawy. Najmocniejsze kawy mielone mają oznaczenia 8-10. Są mocne, „z charakterem”. Z tego powodu doskonale sprawdzają się do przyrządzenia wyrazistego w smaku napoju, np. espresso.

Jak parzyć kawę mieloną?

Sposób przygotowania kawy mielonej w dużej mierze zależy od upodobań smakowych i przyzwyczajeń.

Najprostszym sposobem jest zalanie zmielonych ziaren wodą. Jeśli nie chcemy utracić wyjątkowego aromatu kawy, nie należy zalewać jej wrzątkiem. Wystarczy więc odczekać kilka minut po zagotowaniu wody i dopiero wtedy przyrządzić kawę. Zadanie to może ułatwić czajnik z funkcją podtrzymywania i regulacji temperatury. Najlepsze czajniki są niezastąpione, gdy przyrządzanie małej czarnej rozciąga się w czasie. Tak przygotowana kawa mielona ma wyrazisty, mocny aromat. Minusem są niestety fusy.

Co oczywiste, dla najbardziej wymagających smakoszy kawy najlepszym rozwiązaniem będzie ekspres. Kawę mieloną z powodzeniem można zaparzyć w ekspresie przelewowym, ekspresie kolbowym lub ekspresie automatycznym. W ten sposób możemy przygotować małą czarną o wyrazistym smaku i aromacie. Zdaniem wielu konsumentów dopiero przyrządzanie kawy w ekspresie, wydobywa z niej głęboki smak i aromat.

Kawa mielona pasuje też do french pressu. Jest to niewielkie, proste w budowie urządzenie z tłokiem. Jego zastosowanie pozwala przygotować doskonałą w smaku kawę bez fusów. Podobny efekt uzyskamy, przygotowując małą czarną w kawiarce. Kawiarka to zresztą świetna alternatywa dla ekspresu. Składa się z trzech części: pojemnika na wodę, sitka oraz dzbaneczka, gdzie zbiera się kawa. Jej zaparzanie zaczynamy od nalania wody do zbiorniczka. Potem wsypujemy zmielone ziarna na sitko, dokładamy dzbanuszek i stawiamy kawiarkę na źródle ciepła. Po kilku minutach mała czarna jest gotowa.

Co ważne, w kawiarce możliwie jest przygotowanie kawy mielonej również na świeżym powietrzu. Wystarczy kuchenka turystyczna oraz ulubiona kawa, najlepiej średnio lub jasno palona.

Jak widać, nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to, jak zaparzyć kawę mieloną. Praktycznie można wykorzystać każdy sposób, wszystko zależy od preferencji i posiadanych sprzętów. Dlatego warto wybrać taką metodę, która pozwoli na co dzień cieszyć się aromatyczną, esencjonalną kawą.

Jak przechowywać kawę mieloną?

Aby kawa mielona utrzymała swój świeży aromat i smak, musi być właściwie przechowywana. Najlepsze kawy mielone są pakowane próżniowo i można je wielokrotnie otwierać/zamykać. Zmielone ziarna kawy możemy też przesypać do szklanego pojemnika i trzymać szczelnie zamknięte. To pozwoli dłużej utrzymać ich naturalną świeżość.

Oprócz opakowania duże znaczenie ma odpowiednia temperatura przechowywania. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska temperatura mogą przyczynić się do utraty cennych właściwości zawartych w kawie. Dlatego nie zaleca się trzymania produktu w lodówce. Wpływ na utratę wyrazistego aromatu ma także wilgoć oraz dostęp do światła. Ponadto jakość kawy mogą pogarszać produkty spożywcze o intensywnej woni.

Kawa mielona, kawa ziarnista czy kawa rozpuszczalna?

Najczęściej alternatywą dla kawy mielonej jest kawa rozpuszczalna. Podobnie jak kawa sypana ma bogaty smak i mocno wyczuwalny aromat. Poza tym ma więcej kofeiny, mocniej pobudza, więc nie zaleca się picia jej wieczorami. Może być też źródłem niezdrowych dla zdrowia związków, dlatego przed zakupami warto dokładnie poznać skład kawy. Dotyczy to szczególnie mieszanek typu 2w1 czy 3w1. Takie produkty zawierają zmielone ziarna kawy oraz liczne dodatki: zabielacze, barwniki, stabilizatory, emulgatory oraz cukier. Dlatego dla zdrowia lepiej z nich zrezygnować.

Drugim rodzajem kawy chętnie wybieranym przez klientów jest kawa ziarnista. Przyczyną jej niesłabnącej popularności jest jej aromat oraz niepowtarzalny smak. Ponadto przez długi czas utrzymuje naturalną świeżość. Właściwie przechowywana nie traci walorów smakowych nawet do dwóch lat.

Jednak w przeciwieństwie do kawy sypanej przygotowanie kawy ziarnistej zajmuje więcej czasu. Niemal za każdym razem należy zacząć od mielenia ziaren. Dopiero w kolejnym kroku można wybrać sposób parzenia. Ponadto do jej przygotowania potrzebny jest młynek.

Ile kosztuje dobra kawa mielona?

Kawa mielona jest łatwo dostępna. Możemy kupić ją w sklepach stacjonarnych, choć dużo bogatszą ofertę produktów znajdziemy w Internecie. Dzięki temu dużo łatwiej kupić egzotyczne czy mniej popularne mieszanki. To pozwala z kolei skosztować całkiem nowych smaków.

Kawa mielona sprzedawana jest w różnej wielkości opakowaniach. Najmniejsze mieszanki są pakowane po 100 g i kupimy je już za mniej niż 5 zł. Kawa mielona w saszetkach przydaje szczególnie podczas wyjazdów. Możemy też zdecydować się na jej zakup, gdy chcemy spróbować nowych smaków.

Do wyboru jest również kawa mielona w opakowaniu 250 g. Za taki produkt musimy średnio zapłacić kilkanaście złotych. Niewiele więcej kosztuje największa kawa mielona 500 g. Taką mieszankę kupimy za mniej niż 20 zł. Jest więc to produkt dużo tańszy w porównaniu do kawy ziarnistej.

Jaką kawę mieloną wybrać – podsumowanie

Nasz ranking kaw mielonych prezentuje najlepsze mieszanki na rynku. Z kilkuset produktów wybraliśmy te, które cechuje ciekawy aromat i wyjątkowy smak. Co oczywiste, podczas wyboru najlepszych kaw braliśmy pod uwagę opinie konsumentów. Nie bez znaczenia była możliwość parzenia kawy w ekspresie kolbowym, automatycznym czy w sposób tradycyjny.

W tym zestawieniu zdecydowanym faworytem okazała się Lavazza Qualita Oro. To kawa o doskonałym smaku i aromacie, za którą stoi uznany producent kawy. Ponadto znakomite kawy mielone oferują Dallmayr, Pellini czy Sturbucks. Wśród nich znajdziemy kawy o smaku czekolady, karmelu oraz kakao. Poza tym dodające energii mieszanki, jak i kawy stworzone z myślą o popołudniowej degustacji.

Warto przetestować wszystkie z nich i ocenić, jaka kawa mielona najbardziej nam smakuje.

Zdaniem wielu konsumentów najlepsza kawa to ta, którą można samodzielnie zmielić. Dlatego jeśli codziennie budzisz się przy dźwiękach mielącego młynka, zobacz nasz ranking kaw ziarnistych. To wysokiej jakości mieszanki ziaren do mielenia, polecane zarówno przez kawoszy, jak i baristów.

Decydując się na zakup dobrej kawy ziarnistej, nie zapomnij o młynku do kawy. Aby ułatwić Ci wybór najlepszego urządzenia, stworzyliśmy dwa oddzielne rankingi. Tym, co je od siebie odróżnia, jest sposób mielenia ziaren.

Pierwsze zestawienie prezentuje najlepsze młynki do kawy. Znajdziesz w nim zarówno młynki ostrzowe, jak i młynki żarnowe.

Drugi ranking prezentuje wyłącznie najlepsze młynki żarnowe, które mielą ziarna za pomocą żaren.