Zaznacz stronę

Ranking kaw ziarnistych 2024. Top 12 kaw w ziarnach.

Wiele osób nie wyobraża się dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Jeśli jesteś jedną z nich, to z pewnością spodoba Ci się nasz ranking najlepszych kaw ziarnistych. Są to niezwykle starannie wybrane produkty o różnej intensywności i smaku. Dlatego, jeśli nie wiesz, jaką kawę ziarnistą kupić – dla siebie, do biura lub na prezent, to poniżej znajduje się lista najlepszych kaw do mielenia. Sprawdź już teraz, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Ranking kaw ziarnistych

Najlepsza kawa ziarnista ranking 2024

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro

Najlepsza kawa ziarnista w rankingu to Lavazza Qualita Oro – produkt doskonale znany wszystkim miłośnikom kawy. Jest to klasyczna, raczej delikatna kawa o niedużej zawartości kofeiny. Średni stopień palenia sprawia, że wyróżnia ją niewielka kwaskowatość i wyczuwalna nuta kwiatowa. W 100% składa się z ziaren arabiki, które pochodzą z plantacji w Ameryce Środkowej i Południowej. Możesz ją przygotować, tak jak lubisz: w ekspresie, kawiarce i w tradycyjny sposób. Oczywiście, kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro świetnie smakuje z mlekiem. Potwierdzają to zarówno opinie usatysfakcjonowanych konsumentów, jak i kolejne rankingi.

Kawa ziarnista De'Longhi Kimbo Arabica

De’Longhi Kimbo Arabica

De’Longhi Kimbo Arabica to bardzo dobra kawa ziarnista do ekspresu, która zachwyci Cię swoim smakiem. Możemy wyczuć w niej nutę miodu, tytoniu, pieczonego chleba i karmelu. Całość uzupełnia lekko owocowy i kwiatowy posmak. Poza tym napój dobrze komponuje się z mlekiem. Produkt składa się w 100% z ziaren arabiki, które pochodzą z krajów Ameryki Południowej. (Chociaż palarnia znajduje się w okolicy Neapolu). W głównej mierze jest to kawa ziarnista przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych. Cena za 1kg kawy wynosi około 100 zł.

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma

Lavazza Crema e Aroma

Lavazza to marka, która oferuje klientom najlepsze kawy ziarniste na rynku. Dowodem na to jest kolejny produkt w naszym rankingu, czyli kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma. Charakteryzuje ją wysoka zawartość kofeiny i długotrwała kremowa konsystencja. To dlatego kawa mielona i przygotowana w ekspresie zaskoczy Cię intensywnym smakiem z wyczuwalną nutą czekolady. W jej skład wchodzą ziarna Arabiki i Robusty z 3 kontynentów: Azji, Ameryki Południowej i Afryki. Ze względu na swoją intensywność kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma świetnie nadaje się do przygotowania porannego espresso.

Kawa ziarnista Tchibo Barista Caffe Crema

Tchibo Barista Caffe Crema

Szukasz dobrej, łagodnej kawy ziarnistej na dobry początek dnia? Tchibo Barista Caffe Crema może być jedną z nich. Jest to w 100% arabica o zrównoważonym lekko gorzkim smaku i wyczuwalnej nucie owocowej. Została przeznaczona do ekspresów z wbudowanym młynkiem i kawiarek, jednak sposób jej podania zależy wyłączenie od Ciebie. Smakuje zarówno z domieszką mleka (Café au lait), jak i jako pobudzające espresso. Tym, co wyróżnia ją wśród najlepszych kaw ziarnistych, jest specjalny korek do zamykania paczki. Dzięki temu ziarna kawy dłużej zachowują swój unikalny aromat i smak.

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa

Lavazza Qualita Rossa

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa jest przez wielu uznawana za jedną z najlepszych kaw ziarnistych tego producenta. Ciemny sposób prażenia ziaren sprawia, że cechuje ją wysoka zawartość kofeiny i czekoladowy posmak. Dzięki temu zbiera dobre opinie nawet wśród wytrawnych kawoszy. Jest mieszanką arabiki (40%) z plantacji w Ameryce Południowej i robusty z Afryki. Najbardziej nadaje się do ekspresu ciśnieniowego, który wydobywa pełnię jej smaku. Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa jest też polecana dla osób, które nie wyobrażają sobie kawy bez dodatku mleka. Świetnie smakuje jako latte lub cappuccino.
Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo

Segafredo Intermezzo

Ranking najlepszych kaw ziarnistych nie może się obyć bez marki Segafredo. Jeśli więc szukasz kawy tego producenta, to sprawdź, jak smakuje kawa ziarnista Segafredo Intermezzo. To mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Średnie palenie ziaren sprawia, że charakteryzuje ją delikatny kwiatowo-owocowy aromat i czekoladowy posmak. Warto podkreślić, że kawa ziarnista Segafredo Intermezzo jest najjaśniej wypaloną kawą tej marki, dzięki czemu nie jest zbyt intensywna. Sprawdzi się w ekspresach i w kawiarkach, możemy ją też zaparzyć w tradycyjny sposób. Jej zaletą jest też przystępna cena.

Kawa ziarnista Lavazza Caffe Espresso

Lavazza Caffe Espresso

Lavazza Caffe Espresso to ostatni produkt marki Lavazza w naszym rankingu. Jest to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki z Brazylii i Ameryki Środkowej. Cechuje ją intensywny smak z delikatną nutą słodyczy i niska zawartość kofeiny. Warto ją wybrać nie tylko w prezencie dla miłośnika „małej czarnej”. Dlaczego? Ponieważ kawa ziarnista Lavazza Caffe Espresso stanowi też świetną bazę do przygotowania np. latte. Możemy ją zaparzyć w ekspresie automatycznym, w kawiarce lub w tradycyjny sposób. Z pewnością jej zaletą jest też cena. Za opakowanie kawy ziarnistej (1kg) zapłacimy około 50 zł.

Kawa ziarnista Vaspiatta Brazil Santos Arabica

Vaspiatta Brazil Santos Arabica

Nie wszystkie rankingi wspominają o tej kawie, jednak naszym zdaniem ten produkt zasługuje na uwagę. Kawa ziarnista Vaspiatta Brazil Santos Arabica, bo o niej mowa, to wysokiej jakości mieszanka arabiki z Brazylii. Średni stopień palenia sprawia, że cechuje ją głęboki smak i niska zawartość kofeiny. Poza tym jest to doskonała kawa ziarnista o miodowym i orzechowo-czekoladowym posmaku. Produkt nadaje się do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i przelewowym, jak i sposobem tradycyjnym. W zależności od preferencji jest świetną bazą do espresso lub przyrządzania kaw mlecznych.

Kawa ziarnista Tchibo Barista Caffe Crema

Tchibo Barista Espresso

Najbardziej interesują Cię kawy ziarniste do parzenia espresso? Nasz ranking opisuje tylko najlepsze produkty! Jednym z nich jest Tchibo Barista Espresso, czyli dobra kawa ziarnista w przystępnej cenie. Jest to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki. Charakteryzuje się intensywnym, pozbawionym cierpkości aromatem i smakiem z owocową nutą. Szybko go poznasz, bez względu na to, czy masz ekspres automatyczny, czy wolisz tradycyjne sposoby parzenia. Kawę Tchibo możemy łączyć z mlekiem, jest ona doskonałą bazą do cappuccino i Latte Macchiato. W opakowaniu znajduje się 1kg ziaren do mielenia.

Kawa ziarnista Vaspiatta Classic Roma

Vaspiatta Classic Roma

Vaspiatta Classic Roma to kolejna kawa, która zdała nasz test kaw ziarnistych. Jest to doskonały blend arabiki z Ameryki Południowej i robusty z Azji Południowo-Wschodniej. Dlaczego warto jej spróbować? Ponieważ cechuje ją wyrazisty, intensywny smak, który docenią nie tylko miłośnicy espresso. Dzięki temu, że jest kawą o dużej zawartości kofeiny stanowi najlepszy zastrzyk energii na początku dnia. Z drugiej strony jej wybór pozwoli Ci przygotowywać kawy mleczne o doskonałym smaku. Inną zachętą do jej zakupu może być też cena – poniżej 50 zł za 1kg ziaren kawy w opakowaniu.

Kawa ziarnista Davidoff Cafe Creme

Davidoff Cafe Creme

Davidoff Cafe Creme to wysokiej jakości mieszanka arabiki z plantacji Ameryki Środkowej i Południowej. Tym, co doceniają w niej koneserzy, jest intensywny smak i aromat, poza tym kawę wyróżnia niewielka kwaskowatość. Dzięki metodzie palenia, która przypomina przygotowanie espresso, produkt jest idealną bazą do kaw mlecznych. Z tego względu możemy go polecić absolutnie każdemu. Warto jednak pamiętać, że opakowanie zawiera 0,5,kg ziaren, czyli o połowę mniej niż większość kaw do mielenia w naszym rankingu. Inna jest więc cena za 1kg ziaren. Ponadto kawa ziarnista nadaje się do w pełni automatycznych ekspresów.

Kawa ziarnista Arcaffe Roma

Arcaffe Roma

Arcaffe Roma to ostatnia propozycja, jaką prezentuje nasz ranking najlepszych kaw ziarnistych. Jest to mieszanka ziaren arabiki z Etopii, Brazylii oraz krajów Ameryki Środkowej i Centralnej. Co istotne, ziarna każdego rodzaju są palone osobno i dopiero po zakończeniu procesu łączone. Na smak kawy składają się nuty karmelu, leśnych owoców i tytoniu. Jest to produkt o średniej kwaskowatości i słodkim posmaku, dzięki czemu cieszy się sporą popularnością wśród kawoszy. Arcaffe Roma została przeznaczona jako baza pod espresso. Z drugiej strony wystarczy połączyć ją z mlekiem, aby otrzymać pełne słodkiego aromatu cappuccino.

Zobacz oferty:

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Uważasz, że kawa mielona jest najlepsza tylko wtedy, gdy zmielisz ją samodzielnie? Jeśli tak, to ranking z pewnością pomógł Ci w wyborze dobrej jakości produktu. Oczywiście, to dopiero początek i temat kawy szerzej omawiamy w poradniku zakupowym. Wyjaśniamy w nim między innymi, dlaczego warto wziąć pod uwagę miejsce pochodzenia ziaren i przygotowanie ich w palarni. Wierzymy, że nasze porady pomogą Ci za każdym razem, gdy przyjdzie czas zakupu kawy.

Proces palenia kawy

W tworzeniu kawy niezwykle istotny jest proces jej palenia. Ma wpływ na smak i aromat napoju oraz na zawartość kofeiny w kawie. Kluczowe są dwie kwestie: czas prażenia i temperatura. Odpowiednio dopasowane mogą ,,wydobyć” z kawy zaskakujące nuty smakowe. A tych jest aż kilkaset. Sekret więc tkwi w dobrym połączeniu, które pomoże stworzyć doskonały smak kawy.

Dlatego, to co dzieje się w palarni, w dużej mierze wpływa na smak i moc napoju. I czasami może powiedzieć nam znacznie więcej o kawie niż opis na etykiecie produktu. Czy kawa jest wyrazista, czy delikatna? Czy postawi Cię na nogi, czy lepiej się nią delektować wolnym popołudniem? Sprawdź, jak sposób palenia kawy może wpłynąć na jej jakość.

Wyróżniamy trzy rodzaje palenia ziaren:

  • Palenie jasne – odbywa się w temperaturze 200 stopni. W tym przypadku ziarna są jasnobrązowe, zaś kawa ma mocno kwaskowaty, delikatny smak. Cechuje ją również duża zawartość kofeiny. Co ciekawe, w opinii niektórych klientów kawa jest tak delikatna, że w smaku przypomina herbatę.
  • Palenie średnie to najbardziej popularny sposób prażenia ziaren kawy (Co zresztą pokazuje nasz ranking). Odbywa się w nieco wyższej temperaturze, czyli w 210 – 220 stopniach. Tak palone ziarna są brązowe, błyszczące, zaś napój charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. Dodatkowo smak kawy wzbogaca lekka gorycz. Poza tym mniejsza jest też zawartość kofeiny w napoju.
  • Palenie ciemne – sposób prażenia ziaren kawy, podczas którego temperatura osiąga najwyższą wartość, czyli nawet 250 stopni. (Choć często jest to 220-225 stopni). W rezultacie ziarna stają się ciemnobrązowe lub czarne, a napój minimalnie kwaskowaty z niewielką zawartością kofeiny. W tym przypadku mocno odczuwalny jest również smak goryczki.

Kraj pochodzenia

Jaką kawę wybrać? A może raczej: z jakiego kraju? Sprawdź, gdzie na świecie znajdują się plantacje kawy i jak miejsce uprawy wpływa na smak przygotowanego napoju.

Gdyby stworzyć ranking producentów kawy, to z pewnością Brazylia miałaby zapewnione miejsce na podium. Jest to największy na świecie producent arabiki, a drugi robusty. Tuż za nią plasują się Kolumbia i Meksyk. A jaki smak ma napój z tej części globu? Kawa ziarnista z plantacji w Ameryce Łacińskiej jest raczej delikatna, ma łagodny smak i dobrą jakość.

Jeśli chodzi o walory smakowe, to większą różnorodnością cechują się kawy z plantacji w Afryce. Do wyboru mamy ziarna o korzennym bądź cytrusowym aromacie. W ich produkcji prym wiedzie Etiopia, ale dobrą jakość produktów oferują też Zimbabwe i Kenia.

A jaka kawa ziarnista jest w Azji? Jest to miejsce, gdzie dominuje robusta. Dlatego napój z tego kontynentu będzie miał raczej głęboki, ziemisty smak.

Świeżość

Pod tym względem kawa mielona nie umywa się do kawy ziarnistej. Aromat tej drugiej utrzymuje się znacznie dłużej i jest tym intensywniejszy, im mniej czasu minęło od prażenia ziaren. Dobrej jakości ziarna nadają się do spożycia średnio przez dwa lata. Chociaż na rynku znajdziemy kawy, dla których jest to zbyt długi okres.

Wielkość kawy

Być może przeglądając ranking, nie zwróciłeś na to uwagi. Jednak wielkość produktu ma znaczenie, zwłaszcza jeżeli kawy nie pijesz zbyt często i ekspres włączasz sporadycznie. Wtedy lepiej wybrać mniejsze opakowanie z ziarnami. To da nam pewność, że kawa zachowa dobrą jakość do ostatniego ziarna.

Rodzaje kaw ziarnistych
Arabika i robusta to słowa, które przewijają się przez wszystkie rankingi kaw do mielenia. Co oznaczają? Mówiąc najprościej: są to dwa najczęściej wybierane rodzaje ziaren kawy. (A ogółem mamy ponad 100 różnych odmian). Decydują o tym, czy napój ma na wyrazisty smak i aromat, dużą zawartość kofeiny, nutę czekolady etc. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią i w rezultacie wybrać ten, który nam najbardziej odpowiada.

Arabika

Zdaniem wielu osób Arabika to najlepsza kawa w ziarnach dostępna na rynku. Napój powstały z jej ziaren ma intensywny aromat i delikatny smak, znacznie mniej goryczkowy niż w przypadku robusty. Kawę ziarnistą wyróżnia też niska zawartość kofeiny, więc jest to doskonała propozycja nawet na wieczorną porę. Same ziarna są płaskie, z bruzdą przypominającą literę ,,s”. Arabika stanowi około 70% produkcji kawy na całym świecie (I zajmuje pierwsze miejsce, jeśli chodzi o nasz ranking kaw ziarnistych). Plantacje znajdują się między innymi w Afryce Środkowej, Brazylii i Indiach. Oczywiście miejsce uprawy ma wpływ na cechy i nuty smakowe każdej z odmian. Producenci łączą je ze sobą, tworząc mieszanki ziaren o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Z drugiej strony coraz częściej możemy kupić kawę, której ziarna pochodzą tylko z jednego regionu. I naszym zdaniem taką kawę też warto uwzględnić w swoim codziennym menu.

Robusta

To propozycja dla osób, które dzięki kawie ziarnistej chcąc otrzymać codziennej dawkę energii. Dlaczego? Ponieważ robusta posiada większą ilość kofeiny niż arabika. Napój powstały z ziaren tego gatunku ma też intensywny smak i aromat, z wyraźną nutą goryczy. Mimo tego nie brakuje osób, które to jej przyznają pierwsze miejsce za najwyższą jakość. Ziarna robusty są mniejsze od arabiki, ich znakiem rozpoznawczym jest prosta bruzda. Są też niezwykle odporne na choroby, w związku z tym ich uprawa jest łatwiejsza. Plantacje robusty znajdują się głównie w Afryce, chociaż odmian nie jest zbyt dużo. Najczęściej do wyboru mamy mieszanki tych dwóch różnych gatunków. (Np. nieuwzględniona przez nasze zestawienie doskonała kawa ziarnista Dallmayr Espresso d’Oro).

Producenci najlepszych kaw ziarnistych

Wśród producentów kawy do mielenia znajdziesz marki, które cieszą się popularnością na całym świecie. Są to: Lavazza, Tchibo, Davidoff, De’Longhi. Produkty dobrej jakości i w przystępnej cenie oferują także: Segafredo, Vivio, Vaspiatta. Oczywiście, jeśli jesteś prawdziwym kawoszem, to z pewnością będziesz chciał spróbować również tych kaw, których nie uwzględnia nasze zestawienie. Są to: kawa ziarnista Dallmayr (Dallmayr Crema d’Oro, Dallmayr Prodomo), Illy Espresso, Pellini Top Arabica, La Brasiliana Marfisa i wiele, wiele innych… Jesteśmy przekonani, że tak duży wybór produktów pozwoli znaleźć kawę, która zadowoli Cię pod każdym względem: aromatu, smaku, jak również ceny.

Ceny kaw ziarnistych

A skoro o cenie mowa, to sprawdźmy, ile kosztują najlepsze kawy ziarniste.

Najczęściej tego typu kawa jest droższa niż kawa mielona. Średnio za kawę ziarnistą zapłacimy około 35 – 55 zł i większość produktów zaprezentowanych przez nasz ranking mieści się w tym zakresie cenowym. Należy jednak pamiętać, że jest to cena za 1kg mieszanki ziaren. Dlatego przed zakupem produktu koniecznie sprawdź jego wagę. Tym bardziej że często kawy tego samego gatunku są sprzedawane w różnej wielkości opakowaniach.

Gdzie w takim razie je kupić? Niemal wszędzie. Najlepsze kawy prezentowane przez ranking znajdziesz w sklepach spożywczych, hipermarketach i w internecie: na Ceneo, Allegro, Olx. Poza tym w sklepach MediaMarkt, Media Expert, Avans. Ofertę tych ostatnich sprawdź w tym przypadku, gdy oprócz kawy, interesuje Cię również dobry ekspres.

Jesteśmy przekonani, że informacje, które prezentują ranking i poradnik, są przydatne, nawet jeśli jesteś wytrawnym kawoszem. Wierzymy też, że na ich podstawie zdecydujesz, jaka jest Twoja najlepsza kawa ziarnista do ekspresu. A w rezultacie będziesz mógł delektować się jej wyjątkowym aromatem i smakiem w dowolnym czasie.