Zaznacz stronę

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa, co wybrać?

Nie jest odkryciem fakt, że świeży sok uzyskany z warzyw i owoców stanowi smaczną i niezwykle zdrową przekąskę. A tym bardziej chyba nie trzeba przekonywać, że największa ilość składników odżywczych zawartych jest w soku “domowej roboty”! Marzy Ci się robienie musów owocowych, świeży sok z pomidorów, a może pyszne i zdrowe zielone koktajle?

Na szczęście dzisiaj technologia pozwala nam uzyskać te przysmaki szybko i w prosty sposób we własnej kuchni. Służą do tego dwa popularne typu urządzeń AGD: sokowirówki i wyciskarki do soków. I tu wielu z Was ma dylemat: co lepsze? Sokowirówka czy wyciskarka? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, ale postaramy się dziś pomóc rozwikłać ten dylemat!

Co będzie lepszym wyborem sokowirówka czy wyciskarka

Czym się różni sokowirówka od wyciskarki?

Przed dokonaniem zakupu warto zorientować się, jakie są różnice między wyciskarką a sokowirówką. Zarówno sokowirówki jak i wyciskarki zajmują się tym samym, czyli wyciskaniem soku z warzyw i owoców. Niemniej jednak, zarówno sposób działania, jak i wyciśnięty sok oraz spektrum zastosowania każdego z nich będą się różniły. To właśnie nasze oczekiwania, dotyczące sprzętu powinny zaważyć na odpowiedzi na pytanie: wyciskarka czy sokowirówka? Jaki ma być czas pracy urządzenia? Jaka jakość soku, ilość i konsystencja? Postaramy się wyjaśnić mechanizm działania tych kuchennych sprzętów AGD i objaśnić, jaka jest różnica między wyciskarką a sokowirówką.

Jak działa sokowirówka?

Każda osoba zastanawiająca się co będzie dla niej lepsze – sokowirówka czy wyciskarka – powinna zapoznać się ze specyfiką działania jednego i drugiego modelu. Sokowirówka daje możliwość wyjątkowo szybkiego wyciskania soków z wybranych owoców i warzyw. Są one rozdrabniane na małe kawałki przez ostrza, poruszające się z dużą prędkością – nawet 1200 obrotów na minutę! Można wręcz powiedzieć, że produkty są dokładnie ścierane do struktury przypominającej gładką masę.

Dzięki sporej sile odśrodkowej sok z warzyw i owoców oddziela się od miąższu. Miąższ zatrzymywany jest przez ostre sita, a sok ostatecznie ląduje w specjalnym pojemniku lub podstawionym naczyniu. Powstały w wyniku wyciskania miąższ zostaje następnie usunięty przez otwór wylotowy.

Czym charakteryzują się soki z sokowirówki?

W wyniku opisanego wyżej procesu powstania bardzo klarowny sok. Z łatwością można go odróżnić od tego przygotowanego przez wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to wręcz wodnisty sok, na którego szczycie pojawia się charakterystyczna pianka. Powstaje ona w wyniku utleniania otrzymanego napoju. Wynika z faktu, że proces wyciskania soku przez sokowirówkę przebiega na wysokich obrotach.

Czy sokowirówka zabija witaminy?

Wielu zastanawia się, czy sposób, w jaki sokowirówka wyciska sok, nie wpływa na zawartość witamin i minerałów w uzyskanym napoju. Nie ulega wątpliwości, że sok z sokowirówki zawiera mniej wartości odżywczych niż sok uzyskany z wyciskarki.

Nie oznacza to jednak, że z pomocą sokowirówki nie uzyskamy zdrowego napoju! Owszem, proces wyciskania soku pozbawia go pewnych składników odżywczych, ale cenne substancje odżywcze nadal w nim pozostają. Dlatego nawet ze zwykłej sokowirówki wycisnąć można całkiem pożywny napój!

A co z utlenianiem wyciskanego soku? Wpływać może ono na trwałość pozyskanego napoju, a zatem na długość terminu jego przechowywania. Nie będzie to stanowiło problemu, jeżeli postanowisz spożywać przygotowany sok zaraz po jego wyciśnięciu.

Zalety i wady sokowirówki

Sokowirówka, jak każde urządzenie, ma swoje wady i zalety. Pośród zalet z pewnością szybki czas przyrządzania soku. Z pomocą sokowirówki możemy go uzyskać zaledwie w kilka chwil. Możliwe jest szybkie uzyskane większej ilości soku. Kolejnymi zaletami sokowirówki będą na pewno łatwość obsługi, jej niższa cena w porównaniu z wyciskarką oraz ilość różnych modeli sokowirówek szeroko dostępnych na rynku.

Wady sokowirówki

Niestety, sokowirówki nie są pozbawione wad. Jak już wspomnieliśmy, sok z sokowirówki uboższy jest w składniki odżywcze. Konsystencja soku jest też bardziej wodnista. Tego jednak nie powinno się uznawać za wadę. Niektórzy wręcz wolą płynny sok bez miąższu zamiast gęstego soku przygotowanego w wyciskarce. Wszystko zatem zależy od gustu!

Faktem jednak jest, że spożycie soku z sokowirówki powinno nastąpić zaraz po wyciśnięciu! Bowiem z powodu utleniania nie nadaje się on do dłuższego przechowywania. Nawet w lodówce!

Minusem sokowirówki z pewnością jest to, że nie każdy rodzaj owoców i warzyw się do niej nadaje. Dla niektórych niezbyt komfortowa może być też konieczność używania popychacza podczas wyciskania soków. A może być to często konieczne – zwłaszcza podczas wykorzystywania drobnych owoców.

Niektóre modele mogą także niezbyt dokładnie wyciskać warzywa i owoce. A przez to część produktów zostanie niepotrzebnie usunięta. Ostatnim dużym minusem sokowirówki jest jej głośna praca, czego powodem są wysokie obroty silnika.

Sokowirówka – czy warto kupić?

Co będzie lepsze – sokowirówka czy wyciskarka do soku? Czy opłaca się kupić sokowirówkę? Odpowiedź na to pytanie zależy od indywidualnych potrzeb. Rozważ wszystkie wady i zalety. Odpowiedz sobie także na pytanie: czy ta metoda na wyciskanie soku Ci odpowiada? Chcesz móc szybko uzyskać czysty i klarowny sok z owoców i warzyw? W takim razie sokowirówka może być jak najlepszym pomysłem!

Na co zwrócić uwagę?

Zakup sokowirówki powinien być poprzedzony przejrzeniem różnych modeli tych urządzeń. Dobra sokowirówka pozwala bowiem uzyskać optymalne rezultaty. Najbardziej popularny typem pośród sokowirówek są tzw. uniwersalne sokowirówki. Pozwalają one w prosty sposób uzyskać soki zarówno z miękkich owoców, jak i twardych składników – takich jak, chociażby marchewka czy buraki.

Trochę bardziej efektywne są sokowirówki z cylindrycznym separatorem. Podczas pracy miąższ owoców i warzyw nie jest od razu przerzucony do pojemnika na odpady, ale przez dłuższą chwilę poddawany sile odśrodkowej. Dzięki temu uzyskany sok ma nieco więcej walorów odżywczych i jest go po prostu nieco więcej.

Ranking sokowirówek

Zalety sokowirówki Cię przekonały i planujesz zakup tego urządzenia? Nie wiesz jak właściwie wybrać najbardziej wartościowy model? Chcesz wiedzieć, w której sokowirówce miąższ dociskany jest najlepiej, a produkty dokładnie rozdrabniane? Który model ma regulację prędkości oraz mocny silnik? Do której bez oporów możesz wrzucić większe kawałki owoców, bo posiada wystarczająco duży otwór? Interesuje Cię sokowirówka ze stali nierdzewnej, posiadająca blokadę kapania? Czy może wystarczy Ci najprostsze urządzenie, bez żadnych innowacji i “bajerów”?

W każdym wypadku zapraszamy do przejrzenia naszego rankingu sokowirówek! Dzięki niemu szybko znajdziesz model idealnie dopasowany do Twoich potrzeb i oczekiwań!

Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:

Wyciskarka wolnoobrotowa, czy warto kupić?

Wyciskarki wolnoobrotowe to drugi typ urządzeń użytku domowego, z których można uzyskać pyszne owocowe i warzywne soki. W tym przypadku sposób wyciskania soków będzie różnił się od tego w sokowirówkach. Jak dokładnie działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Podczas działania wyciskarki składniki nie są siekane, ale miażdżone. Miąższ dociskany jest za pomocą specjalnej części. Ta część to tzw. wałek ślimakowy, który dokładnie naciska składnik, powodujący wydobycie z niego soku. Następnie sok, wraz ze zmiażdżonym miąższem, spływa do podstawionego naczynia.

Jaki sok uzyskasz przy użyciu wyciskarki?

Konsystencja soku pozyskiwanego przez wolnoobrotowe wyciskarki będzie inna, niż w przypadku sokowirówek. Ilość wyciśniętego soku z pewnością będzie mniejsza, a sam sok – gęstszy znacznie mniej klarowny, gdyż znajdą się w nim kawałki miąższu. Dobra wyciskarka zapewni gładką konsystencję soku.

Ten sposób pozyskiwania napoju ma swoje spore zalety. Soki z wyciskarek są bardziej bogate w witaminy i minerały od soków pozyskiwanych w sokowirówce. Nie ma tu siekania, wysokich obrotów i procesu utleniania. Dzięki temu uzyskiwany efekt jest po prostu zdrowszy, a sok zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych.

Inne zalety wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka wolnoobrotowa ma też inne zalety. Pozyskane z niej soki z jednej strony będą bogate w składniki odżywcze. Ale to nie ostatnia zaleta – będą także trwalsze! Można przechowywać je w lodówce nawet dwie doby po przyrządzeniu! Innymi zaletami wyciskarek do soków jest ich cichsza praca, mniejsze straty składników oraz znacznie szersze zastosowanie.

Pracująca na wolnych obrotach wyciskarka zmiażdży zarówno duże, jak i mniejsze kawałki Twoich ulubionych owoców lub warzyw. Zarówno tych twardych, jak i miękkich, z którymi sokowirówka mogłaby czasami mieć problem.

Wady wyciskarek…

Wyciskarka wolnoobrotowa niestety ma też swoje wady. Jedną z nich jest wyższa cena urządzenia. Drugą – czas potrzebny na wyciśnięcie soku. Eksperci od sprzętów AGD, zapytani czym się różni wyciskarka od sokowirówki, powiedzą, że przede wszystkim tempem pracy. Wolne obroty, owszem sprawiają, że wyciśnięte soki są bogatsze w odżywcze składniki, cały proces trwa jednak o wiele dłużej.

Nie każdemu też przypadnie mniej klarowny sok z drobinkami. Kolejną wadą, którą charakteryzuje się wyciskarka do soków, jest jej czyszczenie. O ile sokowirówki czasami wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą, o tyle mycie wyciskarki będzie już bardziej pracochłonne.

Dwuślimakowa czy jednoślimakowa wyciskarka – co wybrać?

Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje wyciskarek. Planując zakup wyciskarki, warto zapoznać się z ich podstawowymi cechami. Najbardziej podstawowym typem jest wyciskarka jednoślimakowa pionowa. Czym charakteryzują się takie modele?

Wyciskarka pionowa charakteryzuje się tym, że włożone składniki stale znajdują się w pionie. Dzięki temu nie trzeba ich ręcznie popychać. Obsługa urządzenia ogranicza się do wrzucenia składnika i oczekiwania na rezultat jego sprasowania. Niestety, pewną wadą wyciskarki pionowej jest dłuższy czas wyciskania soku oraz ryzyko jej częstego zapychania.

Drugim typem urządzenia jest wyciskarka pozioma dwuślimakowa. Jest to bardziej angażujący typ sprzętu. Z powodu poziomej konstrukcji składniki trzeba dociskać z pomocą popychacza przez cały proces przygotowywania soku. Wyciskarki poziome potrafią być bardziej efektywne. Pozwalają uzyskać więcej soków z takiej samej ilości składników niż pionowa wyciskarka do soków. Nadadzą się też idealnie do pozyskiwania soków z zieleniny (np. natki pietruszki) lub twardych warzyw.

Dwuślimakowa wyciskarka może mieć jednak problem, jeśli postanowimy wykorzystać miękkie owoce. Owszem, uzyskany sok będzie smaczny i gęsty, ale sama procedura wyciskania może trwać dłużej. Istnieje też ryzyko szybszego zapchania się urządzenia.

Ranking wyciskarek wolnoobrotowych

Jeżeli Twoim zdaniem wady wyciskarki nie są w stanie przyćmić ich zalet, to zachęcamy do rozważenia zakupu! Wyciskarka wolnoobrotowa to, bądź co bądź, urządzenie pozwalające na uzyskanie bardzo zdrowych i pysznych soków we własnym domu.

I choć są to urządzenia droższe od sokowirówek, to inwestycja szybką się zwróci, jeżeli często spożywamy warzywne i owocowe soki. Organiczne napoje sprzedawane w sklepach są dość drogie. W dodatku i tak nigdy nie mamy pewności, co dodano do składu. Tylko przyrządzając sok samodzielnie z produktów mamy gwarancję jego najwyższej jakości.

Zachęcamy do sprawdzenia naszego rankingu wyciskarek wolnoobrotowych! Dowiesz się z niego, które modele sprawdzą się najlepiej do użytku domowego, poradzą sobie z twardymi składnikami, sprawdzisz też, jakie są najlepsze wyciskarki dwuślimakowe. A to ułatwi Ci właśnie zainwestowanie pieniędzy – tak abyś uzyskał pełną satysfakcję z zakupu.

Czym różni się wyciskarka od sokowirówki – z czego będziemy wyciskać sok?

Nadal zastanawiasz się, co lepsze: wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka? Spróbuj odpowiedzieć sobie na pytanie: z czego najbardziej planujesz przygotowywać soki? Szersze możliwości znajdziemy u wyciskarek, a szczególnie – wyciskarek dwuślimakowych.

Pozwolą one na przyrządzenie soków właściwie ze wszystkiego: warzyw liściastych, twardych owoców, miękkich i drobnych owoców… Do sokowirówek najlepsze są twarde warzywa i owoce. Sprzęty te mogą sobie już jednak nie poradzić w przypadku owoców jagodowych, czy ogólnie miękkich owoców oraz warzyw liściastych (np. natka pietruszki).

Sokowirówka a wyciskarka – czyszczenie

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać pod kątem konserwacji sprzętu? Bez względu na to, które urządzenie wybierzemy, będziemy musieli zmierzyć się z koniecznością jego czyszczenia. A to zalecane jest praktycznie po każdym użyciu!

Z dość łatwym czyszczeniem mamy do czynienia w sokowirówce. Zazwyczaj ogranicza się ono do opłukania pojemników i wyczyszczeniem ścianek sita z resztek poszatkowanych owoców oraz warzyw. Jeżeli wykorzystamy do tego odpowiednie narzędzie (a może to być zwykła szczoteczka do zębów!) to mycie sokowirówki powinno przebiegać dość sprawnie.

Czasami jednak dość dużo miąższu zbierze się wokół ostrzy – wówczas może zajść konieczność dokładniejszego ich wyczyszczenia. Nie powinno być to trudne zadanie, ale trzeba uważać, aby się nie skaleczyć. Najlepiej użyć szczoteczki do czyszczenia. Kilka chwil szorowania powinno załatwić sprawę.

Wyciskarka wolnoobrotowa – uporczywe czyszczenie?

Teoretycznie czyszczenie wyciskarki do owoców również nie jest uporczywe. Niemniej jednak może przysporzyć nieco więcej problemów, niż dbanie o higienę sokowirówki. Łatwiejsze w utrzymaniu czystości są wyciskarki do soków pionowe. W ich przypadku zazwyczaj wystarczy użyć wody, odrobiny płynu do mycia naczyń i szczoteczki, aby zadbać o ich czystość przy codziennym użytkowaniu.

Bardziej problematyczne mogą być wyciskarki do soków dwuślimakowe. Z uwagi na ich konstrukcję może się zdarzyć, ze ich tłok się zapcha. Wówczas konieczne jest jego odblokowanie i oczyszczenie, gdyż inaczej urządzenie może nie działać poprawnie albo działać zbyt wolno.

Sokowirówka a wyciskarka – różnice w ilości soku

Istotną kwestią jest też sama ilość soku powstającego w procesie wyciskania. Jeżeli zastanawiasz się, co będzie bardziej efektywne w tej kwestii – sokowirówka czy wyciskarka do owoców oraz warzyw, to odpowiedź brzmi: sokowirówka. Proces powstawania soku w tym urządzeniu przebiega znacznie szybciej. Pozwala to w krótkim czasie na przerobienie większej ilości produktów. A im więcej obrotów na minutę – tym tempo pracy szybsze. Zatem możesz szybko “wyprodukować” sporą ilość soku nawet dla całej rodziny. Jeżeli jednak Ci się nie spieszy i wolisz jakość, a nie ilość to zdecydowanie wybierz wyciskarkę.

Co lepsze – sokowirówka czy wyciskarka?

Lepsza jest sokowirówka czy wyciskarka – opinie są różne i zależą od indywidualnych preferencji każdego konsumenta. Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomógł Ci zapoznać się z podstawowymi informacjami odnośnie tych urządzeń i będzie Ci łatwiej podjąć właściwą decyzję odnośnie wyboru.

Jeśli jednak znasz już odpowiedź na pytanie “wyciskarka czy sokowirówka”, ale ciągle nie zdecydowałeś się na konkretny model, to zachęcamy, aby rzucić okiem na rankingi, przygotowane przez naszych ekspertów. Będą one stanowiły dalszą, bardziej sprecyzowaną wskazówkę zakupową. Z pewnością ułatwi Ci ona podjęcie finalnej – i przede wszystkim satysfakcjonującej – decyzji!