Jaka patelnia najzdrowsza?
Smażenie potraw nie kojarzy się ze zdrowym odżywaniem. Tłuszcz w nadmiarze niekorzystnie wpływa na samopoczucie i sylwetkę. Na szczęście, aby temu zapobiec, nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw. Wystarczy kupić trwałą i zdrową patelnię.
Odpowiedź na pytanie jaka patelnia jest najzdrowsza, wcale nie jest prosta! Patelnia ceramiczna, żeliwna a może z kamienia? Dlatego w tekście podpowiadamy, które modele są warte uwagi, a które lepiej sobie odpuścić. I dajemy gwarancję: ten zakup na pewno wyjdzie Ci na zdrowie!
Jakie są najzdrowsze patelnie?
Patelnie żeliwne
Patelnia żeliwna to zdecydowanie najlepsza patelnia dla zdrowia. Dlaczego warto ją mieć w swojej kuchni? Ponieważ żeliwo jest całkowicie naturalnym materiałem, a przy produkcji patelni nie używa się toksycznych materiałów. Dlatego smażenie na patelniach żeliwnych w żaden sposób nie wpływa na smak potraw. Przeciwnie: wydobywa z nich to, co najlepsze i zapewnia doskonałe efekty gotowania.
Poza tym modele żeliwne są uniwersalne. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia potraw czy gotowania warzyw. Są też trwałe, nagrzewają się do wysokiej temperatury i długo utrzymują ciepło. Ze względu na swoje właściwości są polecane przez profesjonalnych kucharzy.
Zazwyczaj patelnie z żeliwa nie nadają się do mycia w zmywarce. Jednak ich największą wadą jest wrażliwość na zmiany temperatury. Z tego powodu należy pamiętać o właściwym czyszczeniu, czyli stopniowo schładzać naczynie. W przeciwnym razie może dojść do uszkodzenia powłoki. I wtedy najzdrowsza patelnia okaże się do wyrzucenia.
Patelnie kamienne
Równie trwała co patelnia żeliwna jest patelnia kamienna. Ten rodzaj naczynia jest odporny na wysoką temperaturę i zarysowania. Doskonale przewodzi ciepło, więc szybko się nagrzewa.
Patelnie kamienne są przy tym całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Wytworzone z różnych materiałów mają jedną cechę wspólną: pozwalają smażyć praktycznie bez użycia tłuszczu.
Do patelni kamiennych zaliczają się:
Patelnia marmurowa
Patelnia pokryta powłoką marmurową jest bardzo trwała. Składa się z naturalnego materiału, więc przyrządzanie posiłków jest zdrowe. Poza tym nie wchodzi w interakcję z żywnością, może być nagrzewana do wysokiej temperatury. Z tego powodu jej zakup będzie bardzo dobrym wyborem.
Patelnia granitowa
Nazwa tej patelni jest właściwie pewnym uproszeniem. Zwykle patelnia granitowa oznacza naczynie z granitową powłoką, którego korpus jest wykonany z aluminium lub stali. A czy taka patelnia jest bezpieczna dla zdrowia?
Granit to naturalny materiał, który nie wpływa negatywnie na przyrządzaną potrawę. Poza tym jest to patelnia z nieprzywierającą powłoką non stick. Nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu, dlatego możesz na niej smażyć bez obaw o swoje zdrowie.
Modele z granitu cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia. Najlepsze patelnie granitowe można myć w zmywarce. Czasami producent dopuszcza taką możliwość. Jednak warto wziąć pod uwagę, że mycie ręczne jest bezpieczniejsze i zwiększa żywotność patelni.
Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:
Patelnie tytanowe
Patelnie tytanowe to kolejne najzdrowsze patelnie w zestawieniu.
W powszechnej opinii są to produkty na lata. Podobnie jak patelnie granitowe cechuje je wysoka trwałość. Oba rodzaje patelni dobrze wypadły w porównaniu i choć jedną z nich warto mieć w swojej kuchni.
Modele tytanowe są odporne na wysokie temperatury. To oczywiście zasługa cząsteczek tytanu, dzięki którym powłoka jest odporna na zarysowania i zdaje egzamin także w starciu z metalowymi elementami. W rezultacie nawet intensywne użytkowanie nie wpływa na wygląd patelni. Codzienne czyszczenie naczyń ułatwia natomiast możliwość mycia w zmywarce.
Patelnie z powłoką tytanową mają szerokie zastosowanie. Można na nich smażyć naleśniki, warzywa i mięso, a to wszystko z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu. Zapewniają więc zdrowsze jedzenie bez wpływu na smak potraw. Nic dziwnego, że to wybór polecany przez konsumentów.
Patelnia aluminiowa
Warto wiedzieć, że nie wszystkie patelnie aluminiowe są zdrowe. Za szkodliwe uznaje się modele w całości wykonane z aluminium. Na szczęście to coraz rzadziej spotykane produkty na polskim rynku. Obecnie większość patelni aluminiowych posiada powłoki zabezpieczające. Dzięki temu aluminium nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie zmienia smaku potraw.
Patelnie aluminiowe równomiernie się nagrzewają i są poręczne. Ze względu na powłokę nieprzywierającą nie wymagają stosowania dużej ilości tłuszczu. Nie są jednak zbyt trwałe, stąd ich niska cena. Z drugiej strony właściwe czyszczenie może przedłużyć ich żywotność.
Patelnia stalowa
Patelnia, która cechuje się dużą odpornością na uszkodzenia. Nie posiada żadnej powłoki, co jednak utrudnia przyrządzanie jedzenia. Aby na niej smażyć, należy ją wpierw”rozgrzać”, a maksymalna temperatura wynosi 250 stopni. Smażenie w bardzo wysokiej temperaturze prowadzi do przywierania składników. Poza tym wymaga większej ilości tłuszczu. Z tego powodu warto zastanowić się nad jej wyborem.
Do patelni stalowych zaliczamy patelnie ze stali nierdzewnej i patelnie ze stali węglowej. Te drugie modele zawierają niewielką ilość innych pierwiastków, na przykład aluminium.
Patelnie ceramiczne
Patelnie z powłoką ceramiczną to jedne z najchętniej wybieranych produktów. Tworzą połączenie minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokich temperaturach. Można ich używać do smażenia mięs, warzyw i prażenia nasion.
Modele ceramiczne mają wiele zalet. Do najważniejszych zaliczamy przyrządzanie posiłków z niewielką ilością tłuszczu. W trakcie smażenia nie wydzielają szkodliwych związków, dlatego zakup patelni ceramicznej jest zalecany dla alergików. Ponadto patelnie ceramiczne są odporne na rysy i nagrzewają się do wysokich temperatur. A jak wypadają na ile innych chętnie wybieranych patelni? Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, sprawdź nasze porównanie patelni: patelnie granitowe czy ceramiczne?
Patelnie szklane
Najmniej popularny rodzaj patelni. Niechęć konsumentów do patelni szklanej wynika między innymi z wysokiej ceny i sporej wagi naczynia. Poza tym taka patelnia nie nadaje się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych, a szkło jest podatne na uszkodzenia.
Jednak ten typ patelni ma też swoje zalety. Do najważniejszych można zaliczyć brak szkodliwych substancji. Dzięki temu mamy pewność, że szkodliwe związki nie przenikają do jedzenia. Poza tym patelnia szklana nadaje się do używania w piekarniku i mikrofali.
Patelnie teflonowe – czy to dobry wybór?
Patelnia teflonowa od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Dobrze leży w dłoni i łatwo nią manewrować, bo jest lekka. Jej inne atuty to niska cena i nieprzywierająca powłoka non stick. Przygotowywanie dań na patelni teflonowej jest więc wygodne i proste. Ale czy zdrowe?
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie.
Teflon jest bezpieczny, ale tylko w określonych warunkach. Kiedy w takim razie możemy uznać patelnię teflonową za nieszkodliwą? Wtedy, gdy jej powłoka nie jest uszkodzona, a temperatura smażenia nie przekracza 260 stopni. Dlaczego?
Ponieważ nawet niewielkie zarysowania wpływają na bezpieczeństwo smażenia. Poza tym uszkodzony teflon powoduje przywieranie składników do powierzchni naczynia. Patelnia nie nadaje się więc do użytku i trzeba ją wymienić.
Z tego powodu warto odpuścić sobie najtańsze modele z teflonu. Szybko się zużyją. Najlepszy będzie zakup patelni u sprawdzonego producenta. Dzięki temu powłoka nie straci swoich właściwości i będzie w pełni bezpieczna.
Najlepsza patelnia do smażenia
Jaka patelnia jest najzdrowsza do smażenia? Taka, która pozwala ograniczyć ilość tłuszczu, a nawet go całkowicie wyeliminować.
Zdrowa patelnia musi więc posiadać trwałą nieprzywierającą powłokę. Przywieranie składników, a następnie zeskrobywanie ich z powłoki może trwale uszkodzić patelnię. A nawet najdrobniejsze zarysowania powodują przenikanie szkodliwych związków do jedzenia. To z kolei może mieć negatywne konsekwencja dla zdrowia. Dlatego uszkodzony produkt należy jak najszybciej wyrzucić. W żadnym razie nie wolno na nim smażyć.
Oprócz powłoki równie ważna jest możliwość smażenia w wysokiej temperaturze. Wynika to z faktu, że im krótszy czas smażenia, tym potrawa zdrowsza. Pod tym względem świetnie wypada patelnia ceramiczna, która jest odporna na bardzo wysokie temperatury. Powłoka ceramiczna zdaje egzamin nawet w temperaturze 400 stopni! Tym samym nadaje się do przyrządzania naleśników, omletów, mięsa czy ryb w zdrowszej wersji.
Wpływ na jakość potraw ma również materiał naturalny. Żeliwo, ceramika i kamień nie przenikają do żywności. Modele wykonane z tych materiałów są polecane nawet dla alergików. Z tego powodu można ich używać bez negatywnego wpływu na zdrowie.
Patelnie o specjalnym przeznaczeniu
Jaka patelnia najzdrowsza do codziennego użytkowania? Materiał wykonania informuje, jak szybko nagrzewa się patelnia i jak długo utrzymuje ciepło. Ale to nie jedyny aspekt, który warto uwzględnić. Ważne jest też przeznaczenie patelni. I tak osobom, które chcą ograniczyć spożycie tłuszczu, polecamy dwa rodzaje patelni: patelnię do grillowania i WOK.
Patelnia grillowa nie bez przyczyny należy do najzdrowszych patelni. Przede wszystkim nie wymaga użycia tłuszczu. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem zdrowych, grillowanych potraw nawet zimą. Dodatkowo nadmiar tłuszczu jest odprowadzany przez wgłębienia, które znajdują się na dnie patelni. A takie posiłki to symbol zdrowej i smacznej kuchni.
Druga najzdrowsza patelnia to WOK. Jest to naczynie z wysokimi ściankami i niewielkim dnem. Dzięki temu umożliwia przygotowywanie dań z niewielką ilością tłuszczu. W rezultacie potrawy mają więcej smaku i wartości odżywczych.
Jaką patelnię wybrać? Kilka praktycznych wskazówek
Za najzdrowszą patelnię uchodzi model z żeliwa. Jest trwały, odporny na wysoką temperaturę i co ważne – naturalnie podkreśla smak potraw. Zakup takiej patelni da Ci 100% satysfakcji.
Inne zdrowe patelnie to patelnia kamienna, ceramiczna i tytanowa. Są wytworzone z naturalnych materiałów, nie wchodzą w interakcję z jedzeniem. Ze względu na materiał wykonania tylko część z nich można myć w zmywarce.
Patelnia szklana jest zdrowa i polecana dla alergików. Niestety, jej powierzchnia jest podatna na uszkodzenia, a cała patelnia dość ciężka. Z tego względu model nie należy do topowych produktów.
Podobnie jest z patelnią teflonową, która nie zalicza się do najzdrowszych modeli. Teflon łatwo uszkodzić, przez co może wchodzić w interakcję z jedzeniem. Z drugiej strony patelnia jest poręczna i pozwala „odchudzić” potrawy. Można jej dać szansę, pod warunkiem że będzie właściwie używana.
Wiesz już, jaka patelnia najzdrowsza w zestawieniu. Teraz pora wybrać model do swojej kuchni!
Wybór dobrej patelni warto zacząć od rankingu najlepszych patelni. To na bieżąco aktualizowana lista sprzedażowych bestsellerów. Co w nim znajdziesz?
- Najlepsze patelnie od uznanych producentów: Tefal, Gerlach czy Zwilling.
- Modele, które zdają egzamin na wszystkich rodzajach płyt grzewczych, w tym na kuchenkach indukcyjnych.
- Patelnie, które posiadają właściwości non stick, stworzone do smażenia bez tłuszczu.