Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Odpowiednia temperatura w lodówce pozwala zachować składniki odżywcze i naturalny smak produktów. Ponadto wpływa na zahamowanie procesów gnilnych i rozwój bakterii. Jest też pierwszym krokiem do ograniczenia rachunków za prąd.
Z pomocą naszych rad sprawdzisz, jak ustawić termostat w lodówce. W artykule zebraliśmy sposoby regulacji temperatury zarówno w starszych modelach, jak i w najnowszych lodówkach. Zobacz, jak w kilku ruchach zagwarantować sobie świeżość produktów na dłużej.
Optymalna temperatura w lodówce
Termostat odpowiada za temperaturę w komorach chłodziarki i zamrażalnika. W niektórych modelach lodówek znajdują się dwa oddzielne termostaty. Takie rozwiązanie pozwala na ustawienie odpowiedniej temperatury dla każdej komory.
Zróżnicowana temperatura w chłodziarce
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
Wbrew pozorom zbyt niska temperatura nie ułatwia przechowywania jedzenia. Skrajnie niskie wartości mogą doprowadzić do jej mrożenia. Natomiast żywność przechowywana w za wysokich temperaturach szybciej się psuje.
Zaleca się, aby w komorze chłodziarki ustawić 2-4 stopnie. Konkretna wartość temperatury zależy jednak od typu żywności. Przyjrzyjmy się więc poszczególnym produktom.
Produkty przetworzone, takie jak sosy, keczup czy gotowe potrawy można przechowywać w temperaturze nawet do 13 stopni.
Nieco niższą temperaturę przechowywania powinny mieć warzywa i owoce, czyli 7 – 8 stopni. Ich przetrzymywanie mogą ułatwić szuflady wyposażone w regulację wilgotności.
3 stopnie mniej to optymalne warunki do przechowywania wędlin, jaj i nabiału. Wymienione produkty najlepiej trzymać na środkowych półkach.
Świeże mięso i ryby wymagają najniższych temperatur, czyli od 0 do 3 stopni. Co ważne niektóre modele lodówek oferują specjalną szufladę do przechowywania mięsa. Jest to tzw. komora zerowa.
Aby zagwarantować właściwe przechowywanie produktów, warto zapoznać się z terminem stratyfikacja termiczna. Jest to zróżnicowanie temperatury w zależności od poziomu lodówki. Dzięki temu żywność można umieścić w odpowiednich strefach chłodzenia. To też jeden ze sposobów ograniczenia poboru prądu.
Jaka temperatura w zamrażarce
Zalecana temperatura w zamrażarce to -18 stopni. To najlepsze warunki przechowywania żywności przez okres 12 miesięcy. Zamrażanie natomiast powinno się odbywać w temperaturze – 24 stopni. Poziomy mrożenia oznaczają gwiazdki. 1 gwiazdka pozwala przechowywać mrożoną żywność przez tydzień. 4 gwiazdki – mrożone produkty można trzymać do roku.
Planujesz zakupy? Sprawdź promocyjne oferty godnych zaufania sklepów:
Regulacja termostatu lodówki
Pokrętło
W starszych modelach lodówek regulacja temperatury odbywa się przy użyciu pokrętła. Aby ustawić optymalną wartość, należy ustawić pokrętło na odpowiednią cyfrę.
To rozwiązanie ma jednak swoje wady.
Przede wszystkim pokrętło w lodówce nie wskazuje konkretnych stopni. Cyfry oznaczają moc chłodzenia, a nie rzeczywistą temperaturę. Im wyższa cyfra, tym niższa temperatura chłodzenia. Niestety, w takiej sytuacji nietrudno o błąd. Efekt? Lodówka nie chłodzi, a zamrażarka działa, temperatura jest za wysoka etc.
Dlatego warto wcześniej zajrzeć do instrukcji obsługi. Tam znajdują się dokładne informacje dotyczące użytkowania sprzętu, między innymi, ile nowa lodówka musi odstać oraz jak ustawić temperaturę w lodówce za pomocą pokrętła.
Panel sterowania
Dużo częściej regulacja temperatury w lodówce odbywa się poprzez panel sterowania. W zależności od rodzaju lodówki, panel znajduje się na samej górze lub jest wbudowany w urządzenie.
W takim modelu ustawianie temperatury w lodówce odbywa się za pomocą przycisku SET lub kilku innych przycisków. Są one oznaczone strzałkami lub symbolami „+” i „-„. Chcąc ustawić temperaturę, najlepiej posłużyć się instrukcją obsługi. Z niej dowiesz się, jak wypoziomować lodówkę, a następnie jakie cyfry odpowiadają za stopień chłodzenia.
Czasami panel jest wyposażony w dodatkowe funkcje. Dzięki temu możesz zarządzać dystrybutorem wody, sprawdzić godzinę czy aktualną pogodę.
Ekran dotykowy
Nowoczesne lodówki Amica, Whirlpool, Indesit i inne są wyposażone w liczne udogodnienia. Jednym z nich jest dotykowy ekran z panelem sterowania. Dzięki temu wybór przydatnych funkcji jest intuicyjny, a regulacja temperatury niezwykle prosta.
Takie rozwiązanie nie jest jednak pozbawione wad. Przede wszystkim wyświetlacz jest bardzo czuły. Dlatego podczas wyboru funkcji, należy uważać, aby go nie porysować. Ekran należy też regularnie czyścić.
Aplikacja
Obecnie coraz więcej producentów oferuje zdalne sterowanie lodówki. Takie rozwiązania stosują między innymi: Samsung, Bosch oraz LG.
Aby obsługiwać lodówkę smartfonem, wystarczy ściągnąć odpowiednią aplikację. Potem potrzebny jest już tylko dostęp do internetu. Dzięki temu nawet będąc poza domem, sprawdzisz jaka temperatura w lodówce jest w danej chwili oraz dlaczego lodówka nie chłodzi.
Użytkowanie lodówki
Pamiętaj, że optymalne ustawienie temperatury w lodówce to dopiero pierwszy krok. Aby produkty zachowywały świeżość i wartości odżywcze, należy właściwie użytkować sprzęt.
Dlatego postaw lodówkę z dala od piekarnika czy grzejnika. We wnętrzu urządzenia nigdy nie umieszczaj ciepłych potraw. Ciepłe powietrze wpływa na wzmożoną pracę urządzenia, co wyjaśnia, dlaczego lodówka głośno chodzi. Pamiętaj też, aby ograniczać wahania temperatury poprzez szybki wybór produktów.
Masz w planach zakup lodówki?
Jeśli stoisz przed wyborem nowej lodówki to zapewne zastanawiasz się jaki typ i model wybrać. Aby pomóc Ci w podjęciu właściwej decyzji przygotowaliśmy rankingi lodówek z różnych kategorii. Znajdziesz w nich między innymi najlepsze lodówki wolnostojące, jak również lodówki do zabudowy. Przyjrzeliśmy się także najlepszym lodówkom Side by Side, czy zyskującym coraz bardziej na popularności lodówkom MultiDoor oraz FrenchDoor.